Gazete Vatan Logo

Bir toplantı daha

Doların ateşini söndürmek isteyen hükümet, ekonomi kurmaylarıyla bugün yeniden zirve yapacak. Kritik EKK toplantısında alınması gereken önlemler masaya yatırılacak

Bir toplantı daha

Hükümet döviz kurundaki hareketlilik ve ekonomideki son geliştirmeleri değerlendirmek için 3 gün aradan sonra yeniden zirve yapıyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) üst üste ikinci kez bugün toplanıyor. Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında saat 13.30’da yapılacak toplantıya ilgili bakan ve bürokratlar katılacak. Zirvede, döviz kuru ile ekonomideki son gelişmeler ele alınacak.

Dolar/TL, EKK’nın yeniden kur gündemi ile toplanacağı haberinin ardından dün 3.3815’ten kademeli olarak gerileyerek 3.36’nın altını test etti ve 3.3520’yi gördü.

Gözler iki toplantıda olacak

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, gelişmelerle ilgili olarak şunları kaydetti: “Cuma günü yapılan EKK’da net bir sonuç görmemiştik. Yeniden EKK’nın yapılacak olması piyasada daha somut bir adım atılabileceğine ilişkin beklentileri artırdı. Bu da kurdaki iyimserliği tetikledi. Piyasa atılacak adımın ne kapsamda olacağını görmek istiyor. EKK ve Para Politikası Kurulu toplantıları haftanın gündem maddesi olacak. Buradan çıkacak kararlar kurda her iki yönlü sert hareketlere neden olabilir.”

Haberin Devamı

EKK, 18 Kasım Cuma günü de Başbakan Yıldırım başkanlığında ilgili bakanlar ve üst düzey ekonomi bürokratlarının katılımıyla toplanmıştı. Dolar/TL’nin 3.40’ı aşarak rekor kırmasından sonra Çankaya Köşkü’nde yaklaşık 5 saat süren EKK zirvesi sonrasında şu açıklama yapılmıştı:

Merkez önlem alacak

“Piyasalardaki hareketliliğin esas itibariyle küresel kaynaklı olduğu değerlendirilmekle birlikte ülkemize etkilerini sınırlamak amacıyla tüm tedbirler gözden geçirdi. Merkez Bankası, ekonomik gelişmeleri yakından takip etmekte olup fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda gereken tedbirleri alacak. Ekonomimizin direncini artıracak reformlar hızlandırılacak. ”

Cuma günü Başbakan Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun toplanacağı bilgisini verip “Türkiye ekonomisinin temelleri sağlam” açıklamasından sonra da dolar/TL, 3.40 zirvesinden 3.37’ye gerilemişti.