Gazete Vatan Logo

Bir manastırda geçen 75 yıl film oldu

Bahe’nin hikayesi bir belgeselde can bulacak...

10 yaşındayken annesi tarafından Mardin Deyrulzafaran Manastırı’na bırakılan ve 75 yıldır manastırın duvarları arasında yaşamını sürdüren Bahe’nin hikayesi bir belgeselde can bulacak

1920’li yıllarında sonlarında Suriye’ye gitmek zorunda kalan üç çocuklu bir Süryani annenin bir oğlunu Deyrulzafaran Manastırı’na bırakmasıyla başlayan misafirlik 75 yıldır sürüyor. 75 yıldır manastırda yaşamını sürdüren Bahe, şimdi bir belgeselle, annesine olan özlemini, hayatını anlatacak.

Genç belgesel- filmci Haydar Demirtaş’ın, ailesi olarak sevdiği rahibeler ve rahipler tarafından büyütüler, yıllarca bahçıvanlık, çobanlık ve temizlik işleriyle uğraşan, ev olarak manastırı bile Bahe olarak tanıtan Circis Kaplan’ın hikayesi ile geçen yıl öğrendikten sonra film projesini hayata geçirmeye karar vermiş. Geçen yıllar boyunca annesinin gelmesini bekleyen Bahe’nin sadece özel günlerde manastırdan çıktığını dile getiren Demirtaş, şöyle anlattı: “Çocukluk yıllarımdan beri Deyrulzafaran Manastırı’na gider gelirim. Süryani arkadaşlarım Mardin’in çevre köylerinden eğitime gelirlerdi ve manastırda kalırlardı. Bahe’yi ilkokul yıllarımdan tanıyordum ama hikayesini bilmiyordum. 2010 yılında çektiğimiz ‘Babam Tarih Yapıyor’ adlı belgeselimizin Almanya gösterimine gideceğim akşam manastırdaki arkadaşımın hüzünle yanıma gelip Bahe’ nin hikayesini anlatana kadar.” Hikayeyi öğrendikten sonra yazmaya başladığını dile getiren Demirtaş, kendisine ilham veren anısını da anlattı: “Bahe’nin hikayesini duyduktan bir süre sonra fotoğraf albümümü karıştırırken tesadüfen 14 yıl önce ben ve arkadaşlarım manastır ziyaretinde çektirdiğimiz fotoğrafı gördüm. Fotoğrafın en köşesinde durmuş bize bakmaktaydı. Bahe hep oradaydı” dedi.

İlk gösterim Mardin’de

Filmin Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından yapım desteği almaya hak kazandığını dile getiren Demirtaş, “Mardin’de sinema sanatı yapmaya karar veren genç bir yönetmen olarak ben ve ekibim bu hikayeyi kayıt altına almanın bir sorumluluk olduğunu düşündük ve çalışmalarımıza başladık” diyen Demirtaş, çekimlere 12 Ekim’de başlayacaklarını ve 20 Ekim’de de tamamlamayı planladıklarını söyledi.

Yönetmen de Mardin doğumlu

Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini üstlenen Haydar Demirtay, Mardin doğumlu. İlk ve orta eğitimini Mardin’de tamamlayan Haydar Demirtaş, bu arada BBC ve İstanbul Kültür Üniversite’nin Mardin’de düzenlediği sinema workshoplarına katıldı. Daha sonra burslu olarak girdiği İstanbul Kültür Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde sinema okudu. İlk kısa filmi “Gezici Nalbant” ve babasını anlattığı ikinci dramatik/belgesel filmi, “Babam Tarih Yapıyor” ile çeşitli ödülleri aldı. Bu filmleri yurtiçi ve dışında birçok festivalde gösterildi.

Haberin Devamı