Gazete Vatan Logo

Bin 500 KOBİ’ye eğitimle satışları yüzde 30 artıracak

GittiGidiyor, KOBİ’lerin yüzde 76’sının e-ticaret eğitimi almak istediğini ortaya çıkardı. Şirket, ‘Geleceğim E-Ticaret’ projesiyle bu yıl 1.500 KOBİ’ye eğitim vererek satışlarını en az % 30 artırmalarını sağlayacak

Bin 500 KOBİ’ye eğitimle satışları yüzde 30 artıracak

Türkiye’de toplam 2.7 milyon KOBİ’nin yalnızca yüzde 40’ı e-ticaret yapıyor. E-ticaret platformu GittiGidiyor’un satıcılarının yaklaşık yüzde 98’i KOBİ’lerden oluşuyor. KOBİ’leri güçlendirmenin e-ticaretle yaratılan katma değerin Türkiye ekonomisi için oldukça büyük önem taşıdığını belirten GittiGidiyor Genel Müdürü ve eBay MENA Bölge Direktörü Öget Kantarcı, KOBİ’lerin e-ticarete dair algılarını, yaptıkları ‘Türkiye’de KOBİ’lerin E-Ticarete Yaklaşımları’ araştırması ile ortaya koyduklarını açıkladı.

500 KOBİ ile yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmaya göre e-ticarete entegre olanların yüzde 90’ı satışlarını artırıyor. Ortalama artışın yüzde 30 olduğunu söyleyen Kantarcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “KOBİ’ler, e-ticaret sayesinde ürünlerini Türkiye’nin tüm illerine ulaştırabiliyor, çok daha fazla müşteriye erişiyor ve 7/24 satış yapabiliyor. KOBİ’ler bu fırsatlarla ilgili farkındalık sahibi değil. Şirketinin e-ticarete uygun olmadığını düşünenler için gerekçeler arasında ek bütçe ayıramamaları, internet ve dijital dünya ile ilgili bilgilerinin bulunmaması ile yeterli ve kalifiye insan kaynağı olmaması öne çıkıyor.”

Haberin Devamı

Kantarcı, GittiGidiyor’un ilk adımını 2017’de attığı ‘Geleceğim E-Ticaret’ projesinin KOBİ’leri bilgilendirme amacına hizmet ettiğini vurguladı. İzmir, Bursa ve Gaziantep’te Geleceğim E-Ticaret ofisleri açtıklarını anlatan Kantarcı, “E-ticaret yapmayan KOBİ’lerin yüzde 76’sı bu konuda eğitim almak istiyor. Bu yıl en az 4 ofis açacağız. 2017’de 584 KOBİ, projeyle e-ticarete başladı. Bu yıl hedefimiz en az 1.500 KOBİ’yi e-ticarete başlatmak” dedi.

E-ihracat farkındalığı yüzde 4
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de 2.7 milyon KOBİ, istihdamın yüzde 73’ünü, ihracatın yüzde 55’ini gerçekleştiriyor. KOBİ’lerin internet erişim oranları yüzde 93, ancak web sayfası sahiplik oranı yüzde 65.GittiGidiyor’un yaptığı araştırmaya göre KOBİ’lerin e-ihracat konusunda farkındalıkları, yüzde 4 seviyesinde.
Maliyette 4 bin 500 lira kâr
GittiGidiyor Pazar Araştırma Müdürü Peren Pelis’in verdiği bilgilere göre, 500 KOBİ’den 200’ünü e-ticaret yapanların, 300’ünü yapmayanların oluşturduğu çalışmanın öne çıkan başlıkları şöyle:
- E-ticaret yapan KOBİ’lerin yüzde 95’i, “E-ticaretin firmanıza hangi katkıları sağlamasını bekliyorsunuz?” sorusuna “İşlerimi büyütmek ve satışı artırmak” yanıtını verdi. Yüzde 44 ile “Kârı artırmak” ve yüzde 20 ile “Çağa ayak uydurmak” cevapları izledi.
- E-ticaret yapan KOBİ’lerin yüzde 60’ı online satışa başladıklarında teknolojik yatırım yaptıklarını belirtti. E-ticarete girerken kendi web sitesini kuranların ortalama 8 bin TL, başka bir platform üzerinden e-ticaret yapanların yalnızca 3 bin 500 TL yatırım yaptıkları ortaya çıktı.
- E-ticaret yapmayı düşünmeyen KOBİ’lerin ilk 3 gerekçesi “İhtiyacım yok”, “Bilmiyorum”, “İşime uygun değil.”
- E-ticaret hakkında bilgisi olmadığını ifade eden KOBİ’lerin yüzde 76’sı e-ticaret ile ilgili bilgilendirilmek istediğini belirtti. “Hangi konularda bilgi edinmek istersiniz?” sorusuna bu KOBİ’lerin yüzde 53’ü, “Nasıl satış yapıldığını öğrenmek istiyorum” yanıtını verdi.

Haberin Devamı