Gazete Vatan Logo

Bilişime planlı yatırım yapın

"Ar-Ge ve bilişime doğru yatırım kalkınmayı hızlandırır”

2.5 milyar euro bütçesi olan, 7 Nobel Ödülü Alcatel-Lucent Bell Labs’ın Başkanı Dr. Jeong-Hoon Kim, Güney Kore’nin kalkınma hamlesini örnek göstererek, “Hızlı kalkınma istiyorsanız bilişime yatırım yapın. Bilişime yatırım istihdamı arttırır ve kalkınmayı hızlandırır. Güney Kore’nin hızlı kalkınmasında bilişimin çok önemli rolü oldu. Türkiye de geçmişteki Güney Kore ile benzer özelliklere sahip. Ar-Ge ve bilişime doğru yatırım kalkınmayı hızlandırır” dedi.

Yıllık bütçesi 2.5 milyar euro olan, dünyanın farklı noktalarına yayılmış 8 ayrı birimde 1.500 çalışanı bulunan 7 Nobel Ödülü ve 33 bin patente sahip Alcatel-Lucent Bell Labs’ın Başkanı Dr. Jeong-Hoon Kim, geçtiğimiz günlerde Bilişim Zirvesi 2012 için Türkiye’deydi. Deneyimlerini zirveye katılanlarla paylaşan Kim, sorularımızı yanıtladı.

Güney Kore’de doğan, 14 yaşında ABD’ye göç eden Kim, Güney Kore’nin kalkınma hamlesini yakından izlediğini ve zaman zaman danışmanlık yaptığını belirterek, “Hızlı kalkınma istiyorsanız bilişime yatırım yapmalısınız, bilişime yatırım, hem istihdamı arttırır hem de kalkınmayı hızlandırır. Güney Kore’nin hızlı kalkınmasında bilişimin çok önemli rolü oldu. Güney Kore bilişime yatırım yaparak, rekabet gücünü ve büyüme hızını arttırdı. Türkiye de geçmişteki Güney Kore ile benzer ekonomik özelliklere sahip. Ar-Ge ve bilişime yapılan doğru yatırım kalkınmayı hızlandırır” diye konuştu.

Türkiye’nin genç nüfusu, gelişmiş telekomünikasyon altyapısı ile bilişim alanında gelişme kaydedecek çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Kim bilişime ve özellikle iletişimin kalite ve hızını doğrunda etkileyen ağ (Şebeke) altyapısına yatırım yapmanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi:

Altyapı esnek olmalı

“Bilişime, telekomünikasyon altyapısına yatırım yapın. Ağ yatırımları eğitimin kalitesi ve üretkenliği doğrudan etkiler. Ancak diğer yandan, ağ altyapısı yatırımları çok önemli birikim ve uzmanlık ister, bu yatırımlar vizyoner değilse orta vadede zarara uğrayabilirsiniz. Teknoloji çok hızlı gelişiyor, gelecekteki gelişmeler de hakim olmak için yatırımın yönü iyi planlanmalı ve yarının gelişmelerine uyum sağlamak için telekomünikasyon altyapısı esnek olmalı.”Kim, Alcatel-Lucent’in Türkiye’deki ağ altyapısına bugüne kadar önemli katkılar sunduğunu hatırlatarak, “Türkiye’de dünyanın farklı gelişmiş ülkelerine de hizmet veren, mevcut ağ altyapısının etkisini arttıracak bir ekibimiz ve profesyonel hizmetimiz var, hem Ar-Ge teşvikleri hem de altyapı çalışmaları alanlarında Türkiye ile tam anlamıyla işbirliği halindeyiz” diye konuştu.

Günlük yaşamın yanısıra eğitimde de online olmanın önem kazandığını, online bilgi aktarımı ve paylaşımının tüm avantajlarından eğitim alanında da yararlanılmaya başlandığını belirten Dr. Jeong-Hoon Kim, tablet bilgisayarın çok önemli bir buluş olduğunu vurguladı. Türkiye’de öğrencilere tablet dağıtmayı ve online eğitimin avantajlarından yararlandırmayı amaçlayan Fatih Projesi’nin çok etkileyici ve çok ileri görüşlü bir davranış olduğunu kaydeden Kim,” Alcatel-Lucent olarak biz de bu projenin altyapısına destek vermeye talibiz” dedi.

GRAMMY VE EMMY ÖDÜLLERİ VAR

ALCATEL-LucentBell Labs’ın 29 bini aktif 33 bin patenti bulunuyor, şu anda 15 bin patent ise bekliyor. Alcatel-LucentBell Labs’ın Emmy ve Grammy ödülleri de bulunuyor. Sadece müzik ve film dünyasına verildiği bilinen ödüllerin aslında her iki alana katkıda bulunan teknoloji şirketlerine de verildiğini hatırlatan Dr. Jeong-Hoon Kim,, yüksek çözünürlüklü televizyon ile Emmy, lazerli transistörlü radyo ile de Grammy ödülüne sahip olduklarını söyledi.

Haberin Devamı