Gazete Vatan Logo

Bilimle büyürsek Türkiye de büyür

Anadolu’ya bilim seferberliği Hatay’dan başladı. Öğrencilere bilimi sevdirecek, onları birer mucit yapacak yolda yönlendirecek eğlenceli bilim setleri 3 yılda 5 bin okula dağıtılacak. YGA, en kilit noktada duran fen öğretmenlerini de bu büyük hayale ortak etti.

Bilimle büyürsek Türkiye de büyür

Geleceğin çift kanatlı, rol modeli gençlerini yetiştirmeyi kendine amaç edinen YGA-Young Guru Academy’nin, TAV Havalimanları ve Yapı Kredi’nin hayal ortaklığında ve Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol çerçevesinde hayata geçirdiği “Anadolu’ya Bilim Seferberliği” Hatay’dan başladı.

Hatay Kırıkhan Mimar Sinan Ortaokulu’nda gerçekleşen buluşmada çocuklara YGA Bilim Setleri dağıtıldı ve YGA gönüllüleri tarafından bilim seansı gerçekleştirildi. Aynı gün Türkiye’nin dört bir yanından gelen 400 fen öğretmeninin katıldığı ve TED Hatay Koleji’nde düzenlenen 9. Fen Bilgisi Paylaşım Zirvesi’nde TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener ve YGA Kurucusu Sinan Yaman’ın konuşmasının ardından öğretmenlere YGA Bilim Setleri eğitimi verildi.

Akıl üretmemiz lazım

Projeye Milli Eğitim Bakanlığı da büyük destek veriyor. MEB Eğitim Ortamları ve Öğrenim Süreç Geliştirme Daire Başkanı Mücahit Akgün, “Tez elden çocuklarımızı muasır medeniyet seviyesine koşturmamız lazım. Bu dünyada var olmak istiyorsak akıl üretmek zorundayız. YGA ile yaptığımız protokol çerçevesinde Türkiye genelinde 2019 sonuna kadar 500 okula 5 bin bilim kiti dağıtılacak. Denizli’de pilot proje gerçekleştirdik. Bilim kitleri öğretmenlere dağıtıldı. Ardından sorduğumuzda tamamı bu kitleri kullanmak isteyeceklerini belirtti” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ali Koç devreye girdi

Setlerin içinde çocuklarda günümüz teknolojilerini basit olarak anlatan düzenekler bulunuyor. Çocuklar sensörleri kullanarak sürücüsüz otomobilin bile mantığını anlayabiliyor, en basit şekliyle birer örneğini yapabiliyorlar. Setler çocuklara, kendi hayal dünyalarında ve içinde bulundukları ortamda ne gibi projeler üretebileceklerine dair ilham da veriyor. Örneğin geçen yıl bilim setleri ile tanışan bir grup ortaokul öğrencisi geleceğin çiftliğini dizayn ettiler ve ödül kazandılar.

Bilim setlerinin tanesi geçen yıl kur artışı yaşanmadan önce yaklaşık 800 liraya mal oluyordu. YGA bu setleri sponsorlarının desteği ile öğrencilere ücretsiz olarak ulaştırıyor. YGA’nın hayal ortaklarından Ali Koç bu setlerin Türkiye’de üretilmesi konusunda devreye girdi ve Arçelik bu konuda önemli bir rol üstlendi. Aselsan da yüzlerce mühendisi ile bilim setlerinin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesi konusunda projeye destek olacak.

Haberin Devamı

El dil ve göz

YGA Başkanı Sinan Yaman ve TAV Başkanı Sani Şener çocuklara bilim setlerini tanıttı. Yaman “Beyinde temsili en kuvvetli organlar el, dil ve göz. Teknolojiyi elleri ile deneyimleyenler, çalışma mekaniğine tanıklık edenler ve takımda bunu tartışacaklar özgüvenli olacaklar özgün projeler üretebilecekler” dedi.
Yaman: Çift kanatlı gençlere ihtiyacımız var
Teknolojiyi tüketen değil, üreten gençler yetiştirmeyi amaçlayan YGA’nın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman, “Amacımız özgün projeler üreten, özgüvenli gençler yetiştirmek.” dedi. Çocukların bilimi sevmesi, bilimsel bakış açısı kazanması gerekliğini ancak bunun tek başına yeterli olmayacağını kaydeden Yaman “Çift kanatlı gençler yetiştirmeliyiz; bilim ve erdemi birleştiren. Fırsat verildiğinde birlikte bu çift kanatlı gençlerin neler başarabildiklerini görüyoruz. YGA’ya seçilen gençlerin sadece parlak olmasına değil, takım çalışmasına yatkın olmasına da bakıyoruz” diye konuştu.
YGA Liderlik Programı’nın ilk aşamasının 1 Aralık’ta gerçekleşeceğini belirten Yaman, başvuruların 29 Ekim’e kadar devam ettiğini hatırlattı.
Şener: 10 büyük ekonomi için bilimi desteklemeliyiz
YGA’nın en büyük hayal ortaklarından biri olan TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı ve YGA Danışma Kurulu üyesi Sani Şener de uzun bir Amerika seyahatinden dönmüş olmasına rağmen Hatay’da hazır bulundu. Önce fen öğretmenlerine konuşan Şener, “Temel bilimler, toplumların ilerlemesi ve ekonominin gelişmesi için vazgeçilmez önemdedir. Fizik, kimya ve biyolojinin çözülen her probleminin ve bunların yarattığı teknolojinin sonucu ortaya çıkan ürünler geleceğin dünya ekonomisini şekillendirecek” dedi. Kendi memleketi Tonya’da bilim setleri ile tanışan öğrencilerin TEOG sınavında nasıl bir anda öne çıktıklarını ve başarı grafiklerinin ölçülebilir şekilde arttığını hatırlatan Şener, yaklaşık 40 milyon liralık projeye ellerinden gelen tüm desteği vereceklerini belirterek şöyle konuştu: “Türkiye’nin dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girme hedefinin katma değerli üretimi artırmaktan geçtiğine, bunun da ancak eğitimli, bilimi seven bir gençlikle olabileceğine inanıyoruz.”

Haberin Devamı