Gazete Vatan Logo

Yaşınızı bir de Microsoft'tan öğrenin

Yaşınızı bir de Microsoft'tan öğrenin

Yazılım devi Microsoft farklı alanlarda çalışmalar da yapıyor. Bunlardan biri ise fotoğraf üzerinden kişinin yaşını tahmin eden bir algoritma. Algoritma Microsoft’un sahip olduğu how-old.net sitesi üzerinde çalışıyor. İnternet üzerinden kullanılan algoritma, bir fotoğraftaki kişi ya da kişilerin yaşını tahmin edebiliyor. Kullanıcılar kendi fotoğraflarını ya da internetten buldukları bir fotoğrafı siteye yükleyerek, fotoğrafta yer alan kişilerin yaşını yaklaşık olarak öğrenebiliyorlar. Algoritma insan yüzüne odaklı çalıştığı için fotoğraftaki kişi ya da kişilerin yüzlerinin net olarak görünmesi gerekiyor. Yaptığı tahminler zaman zaman tam olarak tutmasa da algoritma genel olarak başarılı sonuçlar veriyor.

Türkiye'den yoğun ilgi

Microsoft'un bloğunda yapılan konuyla ilgili açıklamada sitenin aktif edildiği birkaç saat içinde 35 bin kişinin algoritmayı kullandığı ifade edildi. Olayla ilgili ilginç ayrıntı ise bu 35 bin kişinin 29 binin Türkiye’den gelmiş olması.

Kullanıma girdikten sonra kısa sürede hatırı sayılır bir popülarite kazanan uygulamayı ünlülerin fotoğraflarıyla test eden kullanıcılar birbirinden farklı sonuçlar elde etti. Brad Pitt’in fotoğrafını analiz eden uygulama, ünlü aktörün 51 olan gerçek yaşını iki yaş daha genç bularak 49 olduğunu belirlerken, 69 yaşındaki Helen Mirren’ın yaşı ise 55 olarak hesaplandı. Fotoğrafı analiz edilen isimler arasında yer alan ABD Başkanı Barack Obama’nın yaşı ise 53 olarak doğru tahmin edildi.

Haberin Devamı

Yapay zekâya sahip bir yazılımın çalıştığı how-old.net sitesi bu hizmeti ücretsiz olarak sunuyor.