Gazete Vatan Logo

Türkler’in fotoğraf sevgisi ne ÖTV artışı ne kriz dinledi!

2008’de yüzde 20 ÖTV artışıyla sarsılan dijital fotoğraf makineleri pazarının yüzde 40 daralacağı, kaçakçılığın artacağı iddia edildi. Ancak cazip fiyatlar ve kampanyalar 2009’un ilk yarısında satışları patlattı. Stoklar eritildi. Geçen yıl 750-800 bin civarında olan satış adedi bu yıl 1 milyonun üzerine çıkacak

Geçen yılın son çeyreğinde dijital fotoğraf makinelerinde yüzde 20’lik ÖTV artışı yapıldığında yüzde 40 daralacağı, kaçakçılığın artacağı söylenen dijital fotoğraf makinesi pazarı tüm tahminleri altüst etti. Sektörde daralma olmadığı gibi satışlar özellikle Haziran ayında patladı. ÖTV artışı yüzünden fazla ithalat yapılmadığı için stoklar eritildi. Dijital fotoğraf makinelerinde fiyatların uygun seviyelere inmesi ve kampanyalar sektördeki değişimin temelini oluşturdu. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre, geçen yıl 750-800 bin civarında olan satış adedi bu yıl 1 milyonun üzerine çıkacak.

Peki kimilerine göre 200 milyon, kimilerine göre 300 milyon dolarlık büyüklüğe sahip olan sektörde markalar açısından son durum ne? Haziran ayındaki gelişmeler ışığında sektörün önde gelen temsilcileriyle yaptığımız görüşmelere göre, en çarpıcı gelişmeyi ’agresif pazarlama taktikleri ve fiyatlarıyla’ Samsung yaşadı.

Pazarda taşlar yerinden oynadı

Şirket dijital makinelerde yüzde 18 olan pazar payını yüzde 31’e çıkararak zirveye oturdu. Sony’nin pazar kaybeden markalar arasında olduğu belirtilirken, Tekofaks ile yıl başından bu yana ayrılıp ayrılmayacakları tartışılan Panasonic’in Lumix markası biraz bu tartışmaların gölgesinde kaldı ve satışlarında gerileme oldu.

Olympus ise Türkiye Ofisi’nin kurulmasıyla atağa kalktı ve pazar payını yüzde 2.9’dan yüzde 6.4’e çıkardı.

Portege M750’de ekrana dokunarak bilgiye ulaşın

TOSHIBA Bilgisayar Sistemleri, Portege serisine 12 inçlik Portege M750’yi kattı. Bu cihaz sayesinde kullanıcılar bilgilerine sadece ekrana dokunarak ulaşabiliyor. Portege M750, dahili 3G sim kart modülü ile kullanıcılara her yerde internete girme fırsatı da sunuyor. Portege M750, Intel Centrino 2 CPU, 8 GB RAM’e sahip. Entegre WWAN/3G modülü ile 7.2 Mbps hızında bağlantı sağlıyor. Wi-Fi arayüzü ve Bluetooth 2.1+EDR bağlantısı kullanıcıya özgürlük sunuyor.

Toshiba Bilgisayar Sistemleri TNB A.Ş. Genel Müdürü Aytaç Biter, “Portege M750 hem profesyonellerin hem de diğer kullanıcıların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, performans ve taşınabilirlilik dengesinde yaratıldı” diye konuştu.

Exper EQ 3G’yi dizüstüne taşıyor

İNTERNET kullanımında yeni bir dönemi başlatacak olan 3G’yi EQ dizüstü bilgisayarında buluşturan Exper Bilgisayar, yeni bilgisayarın 12 saate varan pil ömrüyle kullanıcıları sınırsız mobilite keyfine davet ediyor. 1.4 kg ağırlığı, düşme ve darbelere dayanıklı sağlam kasasıyla dikkat çeken Exper EQ’da cep telefonlarında kullanılan sim kart yuvası bulunuyor. 13.3 inç Ultra Slim Parlak ekran, Intel SU9400 ULV işlemci teknolojisi, 3 GB Ram, 250 GB hdd, parmak izi okuyucu, DVD Super Multi gibi güçlü teknik özellikleriyle de dikkat çeken Exper EQ’ya 1.599 dolara, kredi kartına 12 taksit imkanıyla sahip olunabiliyor.

Yeni iPhone 3GS 28 Ağustos’ta Vodafone’la satışa çıkıyor

VODAFONE, Apple ile imzaladığı anlaşmayla, şimdiye dek üretilmiş en güçlü iPhone modeli iPhone 3GS’i 28 Ağustos’ta Türkiye’deki müşterileri ile buluşturacak. İki kata kadar daha hızlı olan yeni iPhone 3GS uygulamaları daha hızlı başlatabiliyor, 32 GB kapasiteli versiyonu ile daha fazla şarkı, video ve uygulama depolayabiliyor. Yeni iPhone 3GS, 3MP çözünürlükte otomatik odaklama özelliği ile fotoğraf çekebiliyor, başka yazılıma gerek kalmadan video kaydı yapabiliyor, sesle kontrol edilebiliyor ve pusula uygulaması ile yön bulmayı kolaylaştırıyor. Geliştirilmiş pil ömrü ile artık 30 saate kadar müzik keyfi ve 10 saate kadar da video seyri sunan iPhone 3GS, Vodafone 3G+ ile her yerden internete ulaşılmasını da sağlıyor.

Sony fotoğraf çerçevelerine X’i ekledi

SONY’NİN geliştirdiği yeni X Serisi “S-Frame” dijital fotoğraf çerçeveleri Tru-Black LCD ekranları, geliştirilmiş görüntüleme seçenekleri ve 4 bin fotoğraf saklayabilen 2GB’lık bellekleri ile fotoğraf paylaşmayı keyifli bir hale getiriyor. Yeni DPF-X1000 ve DPF-X800 “S-Frame” dijital fotoğraf çerçeveleri geliştirilmiş slideshow, takvim, saat ve fotoğraf üzerinde rötuş seçenekleri de sunuyor.

Tüm modellerde akıllı bir yön sensörü bulunuyor. Bu sayede çerçeve ister dikey ister yatay yerleştirilmiş olsun, fotoğraflar her zaman doğru şekilde gösteriliyor.






Haberin Devamı