Gazete Vatan Logo

Tanrı parçacığı bulundu mu?

Dünya bu deneye kilitlendi

İsviçre’nin Cenevre kentindeki CERN laboratuvarı tarafından yapılan deneyde modern fiziğin önündeki en büyük bilmece olarak nitelendirilen ‘Tanrı Parçacığı’nın izine rastlandığı, ancak bunun bir keşif olarak açıklanması için birkaç ay daha çalışmaya ihtiyaç duyulduğu ilan edildi

Dünya 2008 yılından bu yana 37 ülkeden 2 bin bilim adamının, İsviçre ile Fransa arasındaki 27 kilometrelik tünelde ışık hızında birbirine çarpıştırılan atomların ortaya çıkaracağı verilere kilitlenmişti. 7.5 milyar euro bütçeyle hazırlanan ve bilim tarihinin en önemli ve en pahalı deneyinin evrenin oluşumuna ışık tutması bekleniyordu. Çünkü ilk kez bilim adamları bu şekilde enerjinin kütleye sahip bir maddeye dönüşmesini sağlayan “Higgs Bozonu” ya da popüler deyimle “Tanrı Parçacığı”nı ilk kez görüntüleme şansı bulacaklardı. Bilim adamları, 3 yıllık deneyin sonuçlarını açıklamak için dünya basınının karşısına çıktı. Atlas Deneyinin Başkanı Fabiola Fianotti, 50 dakikalık sunumunun ardından “Tanrı Parçacağı”nın izlerine rastlandığını ancak varlığıyla ilgili kesin açıklama için daha fazla deney yapılması gerektiğini söyledi. Fianotti, istedikleri sonucu gelecek yıl almayı umduklarını, 2012’nin beklenen cevabı sakladığını sözlerine ekledi.

Boş kap örneği

“Evreni inşa eden tuğla”, “Yaradılış meleği” ve “Tanrı parçacığı” olarak adlandırılan Higgs Bozonu, modern fizikte maddenin nasıl oluştuğunu anlamak açısından çok büyük bir öneme sahip. 13.7 milyar yıl önce yaşanan Büyük Patlama’da (Big Bang) oluştuğu düşünülen Higgs Bozonu’nun, galaksilerin, yıldızların ve gezegenleri ortaya çıkaran uzay enkazının kaynağı olduğu düşünülüyor. Daha basit bir örnekle anlatmak gerekirse; boş bir kap düşünün.. Bunun içine bir atom attığınızda bu atom evrensel fizik kurallarına göre hareket eder. Bilim adamlarının cevap aradığı soru şu: O atoma bu kurallara göre hareket etmesi gerektiğini kim ya da ne söylüyor? Teori, bu atoma bir başka atomdan küçük parçacığın bu özelliği kazandırdığı şeklinde... İşte bu parçacığa da Tanrı Parçacığı ya da Higgs Bozonu deniyor.

2012’de belli olabilir

Adını, “Tanrı Parçacığı”nı 50 yıl önce gündeme getiren İngiliz fizikçi Dr. Peter Higgs’ten alan Higgs Bozonu’nun, onlarca yıldan bu yana var olduğu kanıtlanabilmiş değil. Higgs Bozonu ’nun varlığının onaylanması için yapılan testlerin yüzde 100 doğruluk içermesi gerekiyor.

Haberin Devamı