Gazete Vatan Logo

İnsan eli şempanze elinden daha ilkel

Yeni yapılan çarpıcı bir araştırmaya göre, ellerimiz zaman içerisinde ellerinde değişimler olan şempanze ellerine göre daha ilkel.

İnsan eli şempanze elinden daha ilkel

İnsanların baş parmaklarının; şempanze gibi diğer primatların baş parmaklarından farklı olarak diğer parmaklara doğru dönebiliyor olması, ellerimizin aletleri daha iyi kullanmak için bu şekilde evrildiğini göstermiyor. Yeni yapılan çarpıcı bir araştırma aslında tam tersini söylüyor; ellerimiz zaman içerisinde ellerinde değişim yaşayan şempanzelerin ellerine göre daha ilkel.

New York Stony Brook Üniversitesinden Sergio Almécija ve arkadaşları tarafından yapılan ve Nature Communications'ta yayınlanan araştırmada belirtildiğine göre insan eli çok fazla değişmedi ve ellerimiz tarih öncesi ilk zamanlarda nasılsa şimdi de aşağı yukarı aynı.

Ekip bu sonuca; modern primatlarda ve ilk maymunlar ile insanların atalarının ilk kalıntılarında yaptığı çalışmalar sonucunda vardı. Özellikle baş parmağın diğer parmaklara göre uzunluğu incelendiğinde, insanlar ve gorillerdeki başparmak uzunluğu, şempanzelerdeki başparmak uzunluğuna oranla elin diğer dört parmağın uzunluğuna daha yakın uzunluktaydı. Şempanzelerin elleri daha ince-uzun ve başparmakları ise diğer parmaklara doğru dönemiyor.

Haberin Devamı

Üzerinden çalışma yapılan insanların ataları arasında, 5,6 milyon yıl önce yaşamış Ardipithecus ramidus ve 2 milyon yıl önce yaşamış Australopithecus sediba da bulunuyor. Aralarında bulunan bu büyük zaman farkına karşın başparmak uzunluğu ile diğer parmaklar arasındaki oranın çok değişmediği görüldü. Şempanzelerde ise ağaç dallarına daha rahat tırmanmalarını sağlamak için baş parmak dışındaki diğer parmakların uzadığı görüldü.

Araştırmacılardan Almécija bu konuda şunları söylüyor: "Homininlerin elleri ilk zamanlardan bu yana çok az değiştiği için A. ramidus, muhtemelen 13 milyon yıl önce yaşayan ve insan ile şempanzelerin henüz bulanamayan en yakın ortak atasına çok benzerlik gösteriyor.

Çıkarımlarımız insanların atalarının ellerinin bizim şimdiki ellerimize çok benzediğini gösteriyor. Alet kullanımı 3,3 milyon yıl önce başlamış olmasına rağmen ellerimiz çok değiştirmedi. Bu da aletlerin yaygın şekilde kullanımın fiziksel değişimler sonucu değil nörolojik değişimler sonucu olduğu düşüncesini oluşturuyor."

Haberin Devamı

Almécija'ya göre insanlarla şempanzelerin son ortak atası şempanzeden çok insana yakın:

"Çalışmalarımızın sonucu yaşayan maymunların el oranları önceden sanıldığı gibi birbirine benzer değil. Goriller ve şempanzeler arasındaki fark şempanzeler ile orangutanlar arasındaki farklılıktan daha fazla."

Almécija'nin belirttiğine göre bu sonuçlar, insandaki diğer başka anatomik kısımların da atalarına göre daha ilkel olabileceğini gösteriyor.