Gazete Vatan Logo

Böylesi ilk kez görülüyor! ' Tek boynuzlu atlar gibiydi'

Gök bilimciler bir yıldızın etrafında aynı yörüngeyi paylaşan iki gezegen bulmuş olabilir ve bu daha önce uzayda (en azından bizim tarafımızdan) hiç görülmemiş bir şey. Gök bilimciler bir yıldızın etrafında aynı yörüngeyi paylaşan iki gezegen bulmuş olabilir ve bu daha önce uzayda (en azından bizim tarafımızdan) hiç görülmemiş bir şey.

Böylesi ilk kez görülüyor! ' Tek boynuzlu atlar gibiydi'

Centaurus (Erboğa) Takımyıldızı’nda, Dünya’dan yaklaşık 370 ışık yılı uzaklıkta bir yıldız olan PDS 70'in etrafında dönen doğrulanmış bir gezegenin gizemli bir yoldaşı var gibi görünüyor. Araştırmacılar PDS 70’in yörüngesi boyunca, farklı bir gezegene ait olduğunu düşündükleri bir enkaz bulutu tespit etti.

Güneş sistemimizde, Truva atı olarak adlandırılan eş-yörüngeli cisimler epeyce yaygın. Bunun en iyi örneği, Jüpiter'in Güneş etrafındaki yörüngesi boyunca iki sürü hâlinde hareket eden, biri gezegene öncülük ederken diğeri arkasından gelen ve yaklaşık 12 bin uzay taşından oluşan Truva asteroitleri.

Truva ötegezegenler şimdiye kadar tek boynuzlu atlar gibiydi. Hiç kimse onları tespit edemedi.

Bilim insanları Güneş sisteminin dışında da Truva ötegezegenlerin varlığını öngörüyordu. Ekipteki astrofizikçilerden Jorge Lillo-Box yaptığı açıklamada, “Truva ötegezegenler şimdiye kadar tek boynuzlu atlar gibiydi. Hiç kimse onları tespit edemedi” diyor.

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...