Gazete Vatan Logo

Argoland 155 milyon yıl sonra bulundu

Jeologlar yaklaşık 155 milyon yıl önce Argoland olarak adlandırılan 5 bin kilometre uzunluğundaki bir kara parçasının Batı Avustralya'dan koptuğuna inanıyor. Ancak sonrasında ne olduğu bilinmiyordu, yani şimdiye kadar.

Argoland 155 milyon yıl sonra bulundu

Bildiğiniz üzere gezegenimizin ana karaları sabit değil; plaka tektoniği nedeniyle bir araya gelip ‘süper kıtalar’ veya birbirinden ayrılarak daha küçük kıtalar oluşturabiliyor. Jeologlar uzun zamandır Argoland'ın bu mikro kıtalardan biri olduğundan şüpheleniyordu fakat nereye gittiğini gösteren çok az kanıt vardı.

Utrecht Üniversitesi'nden araştırmacılar Argoland'ın kaderine ilişkin ipuçları bulmak için Güneydoğu Asya jeolojisine odaklandı.

Dünya'nın gizli hikâyeleri
Jeologlar yerkabuğunu ağır ve daha hafif kıta kabuğu olarak ikiye ayırıyor. Bu daha hafif kıtalar bir başka ‘kayıp’ kıta olan Zelandiya gibi deniz seviyesinin altında gizlenmiş olabiliyor. Ya da Büyük Adria'da olduğu gibi, sonradan Güney Avrupa dağlarına dönüşen üst tabakasını geride bırakıp Dünya'nın mantosuna gömülebiliyor.

Utrecht Üniversitesi'nden jeolog Douwe van Hinsbergen, “Eğer kıtalar Dünya yüzeyinde hiç bir iz bırakmadan mantoya dalıp tamamen yok olabilseydi, o zaman Dünya'nın jeolojik geçmişte nasıl görünmüş olabileceği hakkında pek bir fikrimiz olmazdı. Eski süper kıtaların ve Dünya'nın geçmiş dönemlerdeki coğrafyasının güvenilir rekonstrüksiyonlarını oluşturmak neredeyse imkânsız olurdu” diyor.

Haberin Devamı

HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ