Gazete Vatan Logo

17 milyar $ ikinci el ‘cep’e girecek

İkinci el akıllı telefon pazarı geçen yıl 11 milyar $’lık büyüklüğe ulaştı. Aynı yıl 80 milyon adet olan pazarın bu yıl 120 milyon adet ve 17 milyar $ hacme ulaşması öngörülüyor.

17 milyar $ ikinci el ‘cep’e girecek

Deloitte, 15’inci “Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Öngörüleri” raporunu yayımladı. Rapor; sanal gerçeklik, bilişsel teknolojiler, grafen kullanımı, reklam bloklama, medya gelirlerindeki değişim ve akıllı telefon pazarının bilinmeyen yüzlerine ilişkin çarpıcı detaylar sunuyor. Rapora göre, kullanılmış akıllı telefonlar bu yıl 17 milyar dolarlık satış hacmine ulaşacak. 2015 yılında ikinci el pazarının büyüklüğü 80 milyon adet telefon karşılığında 11 milyar doları buldu.

Dokunmatik ticaret

2016 yılında 120 milyon kullanılmış akıllı telefonun takas ya da ikinci el satışlar yoluyla el değiştirmesi ve 17 milyar dolarlık bir satış hacmi yaratması bekleniyor. Ayrıca, 2016’da birinci el pazarında 500 dolar ya da üstü fiyatla satılan ‘premium’ segment akıllı telefonların yüzde 10’luk kısmının, ömrünü tamamlayana kadar 3 ya da daha fazla kez el değiştireceği tahmin ediliyor. Rapora göre, dokunmatik ticaret-mobil çevrimiçi ödeme işlemleri de hız kazanıyor. Akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlar üzerinden yaptıkları satın almalarda, üçüncü parti dokunmatik ödeme sistemi kullanan kişi sayısının 2016 yılında yüzde 150’lik bir artışla 50 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Oyunda yüzde 20 artış olacak

Dokunmatik ticaret, perakendecilerin, perakende web sitelerini gezen ancak bunu ödeme süreçlerini zahmetli bulduğu için alışverişe çevirmeyen ve sayısı hızla artan mobil ziyaretçilerden daha fazla faydalanmasına imkan sağlıyor. Öte yandan 2016’da akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazların yazılım gelirleri itibarıyla lider oyun platformu haline gelmesi ve 2015’e kıyasla yüzde 20’lik artışla 35 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyor. PC oyunları ve oyun konsollarından elde edilecek gelirin ise önceki yıla göre yüzde 5 ve yüzde 6’lık artışlarla, sırasıyla 32 milyar ve 28 milyar dolar olacak.

2.5 trilyon fotoğraf

DELOITTE’UN raporundaki ilginç değerlendirmelerden biri de fotoğraf paylaşımı ile ilgili. Buna göre 2016’da, bir önceki yıla oranla yüzde 15 artışla 2.5 trilyon fotoğrafın paylaşılacağı ya da çevrimiçi depolanacağı öngörülüyor. Bu fotoğrafların yüzde 90’ı akıllı telefonlarla çekilirken; dijital SLR, kompakt kamera ya da tabletlerle dizüstü bilgisayarlar kalan yüzde 10’luk kısmı oluşturacak.

Haberin Devamı

E-Spor’dan 400 milyon dolar geldi

RAPORDAKİ başlıklardan biri de e-Spor. Bu alan 400 milyon dolar gelir yarattığı 2015’e göre yüzde 25’lik bir artışla 2016’da 500 milyon dolarlık küresel gelir yaratacak. e-Spor yaklaşık 150 milyonluk düzenli veya aralıklı takip eden izleyici kitlesine ulaşacak. Öte yandan bu rakam aslında; futbol, Amerikan futbolu, basketbol, beyzbol ya da buz hokeyi gibi sporlardan elde edilen ve 4 ila 30 milyar dolar arasında seyreden lig gelirlerinin sadece çok küçük bir bölümüne tekabül ediyor. Avrupa futbol pazarı ise 2016-2017 döneminde ilk kez 30 milyar dolar seviyesine ulaşacak.

Veri paylaşımı ön planda

DeloItte Türkiye Teknoloji, Medya, Telekomünikasyon Endüstrisi Lideri Tolga Yaveroğlu raporla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı: “2016 yılına ilişkin TMT öngörülerimiz inovatif teknolojilerin hayatın her alanında gittikçe benimsendiği, birçok alanda veri paylaşımının ön planda olduğu, hızın ve deneyimin her şey anlamına geldiği bir teknoloji dünyasına işaret ediyor. 2016 yılında sanal gerçeklik başlıklarının satışlarının düzenli teknoloji kullanıcıları tarafından 2.5 milyon adet seviyesine ve sanal gerçeklik pazarının ise 1 milyar dolara ulaşmasını öngörüyoruz. Bununla birlikte, uzun vadede bakıldığında sanal gerçeklik, akıllı telefon, PC ya da televizyon gibi cihazların ölçeğine ya da yaygınlığına ulaşmakta zorlanacak. Ancak, sürükleyici, duyulara hitap eden teknoloji geliştikçe, bu teknolojinin daha geniş bir kapsamda benimsenmesi belki mümkün olabilir.”

Haberin Devamı