Gazete Vatan Logo

Bilgisayarda 40 bin şüpheli işlem var!

ÇYDD davasında bilirkişi raporu: Belgeler sonradan yüklenmiş

ÇYDD davasıyla ilgili bilirkişi raporunda, dernek yöneticilerinin suçlandığı 39 dosyanın sonradan diske kopyalandığı belirtildi.

'Kafes eylem planı', 'Amirallere suikast', 'Gölcük’te ele geçirilen belgeler' ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) yöneticileri hakkındaki iddialara ilişkin dosyaların birleştiği, 86 sanıklı davaya ilişkin bilişkişi raporunda önemli saptamalar yer aldı. Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne Fatma Nur Gerçel’in avukatı Hüseyin Ersöz’ün talebi üzerine, ÇYDD Kadıköy şubesinde el konulan harddiskte inceleme yapan Adli Bilişim Mühendisi Tuncay Beşikçi 15 sayfalık bir bilirkişi raporu mahkemeye sundu.

Sonradan kopyalanmış

Raporda özetle şu saptamalar yer aldı:

- ÇYDD’deki bilgisayar 10 Nisan 2009'da kapatıldı. Operasyon tarihi olan 13 Nisan 2009'a kadar açılmadı. Bilgisayarın kapalı olması gereken bir zamanda 171 farklı dosya silinme kaydı tespit edildi. Bilgisayarda 40 binden fazla şüpheli işlem kaydı saptandı.

- Bilgisayar emniyet tarafından imajının alınmasından önce İngilizce Windows işletim sistemi kullanan başka bir bilgisayara bağlandı, iddianamede adı geçen 39 dosyanın da bulunduğu 627 Microsoft Office dosyası kopyalandı ve sonra silindi.

Haberin Devamı

- 39 dosyanın bilgisayarın emniyette olması gereken zaman diliminden önce kopyalanıp, ardından tekrar emniyet tarafından kurtarılan dosyaların arasında olduğu belirlendi.

- Dosyaların ÇYDD bilgisayarında yaratılmadığı ve açılıp çalıştırıldıklarına dair bir iz olmadığı, dosyaların tamamının sonradan diske kopyalandığı saptandı.

Çocukların listesi alındı

Ergenekon soruşturmasının 12. dalgasında 13 Nisan 2009'da binlerce kız çocuğunun okumasına yardımcı olan ÇYDD’nin şubelerinde ve Genel Başkanı Türkan Saylan’ın evinde saatler süren arama yapıldı. Derneğin burs verdiği öğrencilerin listesine el konuldu. Kanser tedavisi gören Saylan gözaltına alınmadı ama baskından 1 ay sonra yaşamını yitirdi. Operasyon büyük tepki topladı.