Gazete Vatan Logo

Bilgi Üniversitesi'nden bir ilk

Türkiye’nin ilk hukuk kliniği Bilgi’de kuruldu

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, teknolojinin gelişmesiyle insanların ilişkilerinin değiştiğine dikkat çekiyor. Hukukun temel olarak insan ilişkilerini düzenlediğini belirten İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, teknolojinin gelişmesyle insanların ilişkilerinin değiştiğine dikkat çekiyor: “Bu hukuk eğitiminde internet hukuku, e-devlet konularında ders veriyoruz. Hatta temel hukuk dallarında da bu değişikliklere göre yenilikler yapıyoruz.”

ÖSS sonuçları belli oldu. Mühendislikler, tıp, hukuk bölümleri özellikle öğrencilerin gönüllerinde yatan aslan. Ancak Türkiye’de çok az öğrenci bu bölümlerde eğitim görme şansı yakalıyor.

Öğrencilerin kazanmak için kıyasıya mücadele içine girdikleri bölümlerden biri de hukuk. Bu alanda Türkiye’de 13 yıldır eğitim veren üniversitelerden biri de İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi. 10 yıldır İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi, 6 yıldır da Hukuk Fakültesi Dekanı olan Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, değişen dünya koşulları içinde değişime ayak uyduran hukuk eğitimi anlattı.

Özellikle globalleşen ve teknolojinin çok hızlı ilerlediği dünyada ihtiyaçların da çok hızlı değiştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Tarhanlı, meslek seçim sürecinde olan öğrencilere ışık tuttu.

HUKUK, İLİŞKİLERİ DÜZENLER

Prof. Dr. Tarhanlı ilk olarak hukukun demokratik toplumlarda insanlar arasındaki ilişkiyi düzenleyen bir alan olduğunu söylüyor ve bu ilişkilere etki eden faktörünlerin de hukuk üzerinde etkili olduğunu belirtiyor: “Her türlü gelişim hukuku etkiler. Örneğin teknolojik gelişmeler. 2009 yılına geldiğimiz şu günlerde çek, senet gibi işlemlerin internet üzerinden yapılması tartışılıyor. Bu gelişme yaşanırken bunun belli kurallara göre yapılması şart. İşte bu noktada kuralların belirlenmesi hukukun alanına giriyor.

Zaman içinde toplumun ihtiyaçları da değişiyor ve bunların düzenlemesi gerekiyor. Bu yeni konulara başka örnekler de veribiliriz. Örneğin internet üzerinden hakaret ya da müstehcen yayın. Bir tarafta ifade özgürlüğü öbür tarafta ise karşımıza yeni çıkan bir suç şekli. Bunların hepsi hukuk açısından yeni konular. Burada özgürlükleri sınırlandırmadan yeni düzenlemeler yapılması gerekiyor. Bu düzenleme işi ise hukukun alanına giriyor.”

TEKNOLOJİ HUKUKU ETKİLİYOR

Hukuk eğitiminin de bu gelişmelere ayak uydurması gerektiğini belirtiyor Prof. Dr. Tarhanlı: “Özellikle ekonomik ilişkiler ve teknolojik gelişmeler nedeniyle hukuk eğitiminde de bu ilişki biçimlerine cevap verme ihtiyacı doğdu. Üniversite olarak bu ihtiyaçları seçimlik dersler ile karşılıyoruz. Eğitim politikamızı hem ulusal hem de uluslararası ölçekte ihtiyacı karşılamak için düzenliyoruz. Bu kapsamda e-devlet, AB Rekabet Hukuku, Uluslararası Satım Hukuku, Mülteci Hukuku gibi seçimlik dersler veriyoruz.”

10 YIL ÖNCE E-DEVLET YOKTU

Prof. Dr. Tarhanlı özellikle e-Devlet dersiyle ilgili konuya dikkat çekiyor: “Bundan 10 yıl önce e-Devlet dersinin düşünülmesi bile söz konusu değildi. Oysa bugün adli faaliyetlerin tamanının internet üzerinden yürütülmesi planlanıyor. Ayrıca senet, çek gibi imza gerektiren işlemlerin tümünün elektronik ortamda yapılması tartılışıyor.

Bu gelişmelerin hukuk tarafından düzenlenmesi dışında geleneksel hukuk alanlarında da bu gelişmelerin dikkate alınması gerekiyor. Medeni hukuk, ticaret hukuku, ceza hukuk gibi temel alanlarda da bu gelişmelerin hukuk öğrencilerine aktarılması artık kaçınılmaz hale gelmiştir.”

YÜKSEK LİSANS DERSLERİ

Değişimlerin sadece lisans eğitiminde değil, yüksek lisans eğitiminde de yaşandığını söylüyor Prof. Dr. Tarhanlı: “Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin yüksek lisans programı 2001 yılında açıldı ve Türkiye’de ilk kez uygulanan bir model kurarak, hukuk yüksek lisans programını ”Ekonomi Hukuku“ ve ”İnsan Hakları Hukuku“ başlıkları altında, uzmanlaşmayı ön planda tutan bir anlayışla tasarladık.

Bugün, Bilgi Hukuk Yüksek Lisans Programı’nda kayıtlı öğrencilerimiz sadece bizim mezunlarımızdan oluşmuyor, bunların büyük bir kısmı, devlet veya vakıf, diğer üniversitelerin mezunlarıdır.”

PROFESYONELLERLE TANIŞMA

Prof. Dr. Tarhanlı, eğitimle beraber öğrencilerin sektörün profesyonelleri ile tanışmalarının çok önemli olduğuna dikkat çekiyor: “Öğrencilerin, üniversite sıralarındayken alanlarında başarı kazanmış profesyonellerle tanışmaları gerekiyor. Bu çok önemli deneyimler kazanıpdırıp çocukların ufuklarını açabiliyor. Bu amaçla 6 yıldır ’Hukukta Kariyer Günleri’adı altında bir etkinlik düzenliyoruz.

İki gün süren ve bu yıl yedincisini gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte Türkiye’nin önde gelen hukuk büroları, ilgili bakanlıklar, hukuk ve ekonomi alanında faaliyette bulunan kamu idareleri, büyük gruplar ve bankaların hukuk departmanları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerini davet ediyoruz. Bu yol ile öğrencilerimizle mülakat yapmaları, tanışmaları sağlanıyor.

Bu sayede, çok sayıda öğrencimiz hem iş olanağı elde ediyor hem de yaz ve kış stajları için girişimde bulunma fırsatı elde ediyor. Bilgi’nin Kariyer Geliştirme Merkezi ise bu çabamızda bize teknik destek sağlıyor.

KAMU YARARINA HUKUKÇULUK

Prof. Dr. Tarhanlı özellikle uygulamaya çok önem verdiklerine dikkat çekiyor ve bununla ilgili yaptıkları uygulamaları ise şöyle açıklıyor: ” Yedi yıl önce, Türkiye’de ilk kez Hukuk Kliniği adlı ders uygulamasını başlattık. Bu hukuk eğitimi yöntemi 1960’larda, ABD’de yurttaş hakları hareketinin güçlendiği dönemde, “kamu yararına hukukçuluk” anlayışıyla başlatılmıştı.

Bugün tüm dünyadaki hukuk eğitimlerinde uygulanan ve geliştirilen bir yöntemdir. Bu dersi ancak üç ve dördüncü sınıf öğrencileri alıyor. İlk yarıyıl öğrencilere insani iletişim ve özellikle müzakere, problem çözümü konularında bir formasyon kazandırılıyor.

Daha sonra, öğretim üyelerimizin gözetiminde, hukuki bilgi ve yön gösterici bir hizmet verilmeye başlanıyor. Böylece öğrencilerimiz, örneğin aile hukuk, kiracı-kiraya veren sorunları, çalışma hayatı ve özel borç ilişkileriyle ilgili alanlarda bu bilgi desteği hizmetini, hocalarının gözetiminde kurulan temaslar dahilinde yürütüyor. Son iki yıldır, Adalet Bakanlığı’nın da işbirliği ve desteğiyle, Bakırköy Kadın ve Çocuk Cezaevi ve Ümraniye Cezaevi’ndeki tutuklu ve hükümlülere yönelik bir çalışmayı da bu kapsamda gerçekleştirdik.

Öğrencilerimiz, bu kurumlarda tahliye sonrası ve öncesine yönelik temel hukuk seminerlerinin hazırlanması ve yürütülmesinde sorumluluk üstlendiler, tabii hocalarının gözetiminde olmak kaydıyla.“

PSİKOLOJİ MEZUNU HUKUKÇU VAR

Hukuk fakültesi öğrencilerinin anadal ya da yandal yapma imkanları var mı?

Üniversitelerde en çzok sorulardan biri de ’bir bölümde okurken başka alanlarda yan dal ya da ana dal yapabilir miyim” oluyor. Bu soruyu Prof. Dr. Tarhanlı’ya soruyoruz: “Elbette, bu olanaklar Bilgi Üniversitesi’nde yıllardır mevcut ve öğrencilerimiz de başarıyla kullanıyorlar. Ancak hukuk kendi ders programı ve öğretim kaynakları diğer programlardan çok farklı bir alan olduğu için bunun ağır bir sorumluluk gerektirdiği de dikkate alınmalıdır. Fakat örneğin bu yıl, çift anadal yapan bir öğrencimiz hem Hukuk hem de Psikoloji programlarında ayrı ayrı ” onur derecesi “ alarak mezun oldu. Bunu da belirtmek isterim.”



Mahkeme salonu olan tek hukuk fakültesi



Türkiye’nin saygın hukukçularının ders verdiği Bilgi Üniversitesi bu alanda bir

ilke imza atarak fakültede duruşma salonu kurdu. Dekan Prof. Dr. Tarhanlı bu salonda eğitimin bir parçası olan hukuk simülasyonu yaptıklarını söylüyor



AVUKATLAR belki de en zor anları mahkeme salonlarında yaşarlar. İşte bu noktada Prof. Dr. Turgut Tarhanlı üniversitelerinde yaptıkları farklı bir uygulama hakkında bilgi veriyor: “Hukuk Fakültesine tahsis edilen üniversite mekanı 2003 yılında inşa edilirken, bir de mahkeme salonu kurulması önerisinde bulunduk. Bu teklifimiz de mimari projelerde yer aldı ve bugün, yargılama hukuku derslerinde simülasyon yapma olanaklarına ve ayrıca teknolojik bakımdan üstün donanımlı bir mahkeme salonu da Bilgi Hukuk Fakültesi’ndeki eğitimin bir parçasını oluşturuyor. Ayrıca, öğrencilerimizin yoğun olarak katıldığı ulusal ve uluslararası farazi mahkeme yarışmalarında veya onlara hazırlık için de bu salondan yararlanıyoruz.”

HUKUK KAYNAĞIMIZ ZENGİN

Prof. Dr. Tarhanlı özellikle hukuk alanında kaynak sıkıntısı yaşandığını ancak kendilerinin yaptıkları çalışmalarla bu sorunu aştıklarını söylüyor: “Bilgi Üniversitesi yönetimi gerek satınalma gerek elektronik kaynaklar yoluyla kapsamlı ve İstanbul’daki diğer üniversitelerin öğrencilerinin de kullandığı, bu alanda eğitimli ve ehil çalışanlara sahip bir hukuk kütüphanesi oluşturmuştur. Hukuk alanındaki yerli yayınları düzenli olarak koleksiyonumuza dahil ediyoruz. Yabancı yayınları ise yılda dört kez satınalma veya abone olma yoluyla koleksiyonumuza kazandırıyoruz. Fakültemizin de yer aldığı Dolapdere kampüsündeki kütüphane uluslararası hukuk fakülteleri kütüphanecileri derneği üyesi. Bu yıl, Ekim ayında, beş gün sürecek bu derneğin yıllık uluslararası kongresi Bilgi Üniversitesi’nin evsahipliğinde yapılacak.”



DEKAN TURGUT TARHANLI EĞİTİM DÜZEYİNDEN EMİN




800 mezun verdik, hepsi önde gelen şirketlerde iş buldu



Hukuk Fakültesi ne zaman kuruldu ve kaç mezun verdi?

Hukuk Fakültesi 1996 yılında üniversitenin kuruluşuyla beraber hizmet vermeye başladı. Dil hazırlık eğitimiyle geçen ilk yılın ardından, fakültenin birinci sınıfı 1997 yılında eğitime başladı ve 2001 yılında ilk mezunlarımızı verdik. Bu yıl da dokuzuncu mezunlarımızı verdik. Bugüne kadarki mezunlarımızın sayısı ortalama 800.

Fakültede kaç öğretim görevlisi bulunuyor?

Bu yıl, beşi seçimlik derslerde öğretim yapmak amacıyla farklı üniversitelerden olmak üzere, toplam 61 öğretim elemanıyla ders verecek. Öğretim üyeleri aralarında bizim fakültemizden mezun öğretim üyeleri de bulunuyor. Ayrıca yurtdışından gelip kadromuza dahil olmuş öğretim üyeleri du bulunuyor.

Öğretim üyeleri arasında kimler var?

Akademik kadromuzdaki öğretim üyelerimizin tümü kendi alanlarında birer otorite kabul ediliyor. Hepsi kendi alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde çok önemli katkıları olan, önemli sorumluluklar üstlenmiş kişiler. Örneğin yine iki ticaret hukuku öğretim üyemiz Türk Ticaret Kanunu Tasarısı’nın hazırlanmasını üstlenen komisyon çalışmalarında beş yıl boyunca asli üye olarak hizmet verdiler. Öğretim üyelerimiz arasında Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, Prof. Dr. Belgin Erdoğmuş, Prof. Dr. Niyazi Öktem, Prof. Dr. Cemal Bali Akal, Prof. Dr. Veliye Yanlı, Prof. Dr. Serap Yazıcı, Prof. Dr. Sibel İnceoğlu, Doç. Dr. Yeşim M. Atamer, Doç. Dr. Kerim F. Atamer ve Y. Doç. Dr. Leyla Keser Berber,Prof. Dr. Veliye Yanlı ve Doç. Dr. Kübra Yenisey, Yrd. Doç. Dr. Burak Oder gibi alanlarında uzman kişiler yer alıyor.

Mezunlarınızın başarı oranı ve iş bulma oranı nedir?

Yaklaşık 800 mezunumuz Türkiye’nin önde gelen hukuk bürolarında, büyük banka ve şirketlerin hukuk departmanlarında çalışmaya başladı. Ayrıca Bilgi Hukuk Fakültesi mezunu olup yargıda çalışmak üzere başvuran adayların tümü bu hedeflerinde başarılı oldu. Bu yıl 133 mezunumuzun beşte biri “onur” ve “yüksek onur” derecesiyle mezun oldular. Bunlar içinde, çift anadal yapıp her iki anadalda da ayrı ayrı “onur” derecesi alan öğrencilerimiz de var.

Lisans ve yüksek lisans’da kaç öğrenci bulunuyor?

Hukuk lisans programındaki kontenjanımız 140, toplam öğrenci sayımız ise 750 civarında. Hukuk yüksek lisans programında yaklaşık 400 öğrencimiz var.

Kaç kişilik burslu öğrenci kontenjanınız var?

Fakültemiz 20 ÖSYM burslusu öğrenci alıyor. Buna ek olarak, başarı ortalaması dikkate alınarak veya ulusal spor yarışmalarındaki başarısı dikkate alınarak da öğrencilerimizin burstan yararlanması mümkündür.

Mezunlarınız nerelerde iş bulabilir?

Mezunlarımız yargıda hakim-savcı olarak çalışabiliriler. Bunun yanı sıra avukatlık, noterlik, kamu yönetimi ve özel sektörde üst düzey yöneticilik, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde diplomatlık ya da uluslararası örgütlerde uluslararası memurluk, genel olarak hukuk danışmanlığı yapabilirler. Hukuk’ta mesleki faaliyet yelpazesi çok değişmiş ve genişlemiştir. Örneğin telekomünikasyon, medya, enerji piyasaları, finans, sermaye piyasası, denizcilik, havacılık, emlak, insan haklarını koruma mekanizmaları gibi alanlarda hukukçu olarak da çalışabilirler. Fakülte olarak, biz öğrencilerimizi bu alanlara yöneltici, teşvik edici bir eğitim veriyoruz.

Temel eğitim sistemi nasıl işliyor?

Hukukta temel eğitimin olmazsa olmazları vardır ki, bunlar arasında temel/zorunlu dersler önde gelir. Medeni Hukuk, Ceza Hukuku, Ticaret Hukuku, İdare Hukuku ve Uluslararası Hukuk gibi temel dersler buna birer örnektir. Bunun yanısıra, sayıları 40’ı bulan ve bir çoğu Türkiye’de ilk kez açılmış seçimlik hukuk derslerimiz de var. Örneğin Ceza Adaleti, İnternet Hukuku, Rekabet Hukuku, Hukuk ve Psikoloji, Sermaye Piyasası Hukuku, vb. gibi. Temel derslerin tümü Türkçe verilir. Seçimlik dersler listesindeki derslerin bir kısmı (15) İngilizce verilir.

YARIN

İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezih Erdoğan: Yeni ihtiyaçlara göre bölüm açıyoruz





Haberin Devamı