Gazete Vatan Logo

Bilgi Üniversitesi Ermeni konferansına izin vermedi!

Amerika’da bulunan Türkiyeli ve Ermeni akademisyenlerin kurduğu Project 2015 ve DurDe Platformu’nun ‘Yüzüncü Yıl Anma Etkinlikleri’ kapsamında, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Tarih Vakfı ve UCLA (Los Angeles Kaliforniya Üniversitesi) tarafından 26 Nisan 2015’te düzenleneceği açıklanan ‘Ermeni soykırımı: Kavramlar ve Karşılaştırmalı Perspektifler’ başlıklı konferansa Bilgi Üniversitesi yönetiminin izin vermediği ortaya çıktı.

Ünlü tarihçiler geliyor

2005’te Boğaziçi Üniversitesi tarafından yapılması mahkeme kararıyla engellenen ‘İmparatorluğun Son Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi’ konferansına kapılarını açan Bilgi Üniversitesi’nin bu tavrı akademisyenlerce eleştiriliyor. ‘Kavram’, ‘Farkına varma’ ve ‘Anma’ başlıklı üç panelden oluşacak, ‘Ermeni soykırımı: Kavramlar ve Karşılaştırmalı Perspektifler’ konferansına Yale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Jay Winter, Stanford Üniversitesi’nden Prof. Dr. Norman M. Naimark, Floransa’daki Avrupa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dirk Moses gibi önemli tarihçiler katılacak.

Haberin Devamı

İstanbul’da yer aranıyor

VATAN’ın ulaştığı Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Bülent Bilmez, “Konferansı Tarih Vakfı, UCLA ve Bilgi Üniversitesi’nden benim olduğum üç kurul düzenliyordu. Bir hafta önce dekanımız konferansın gerçekleşemeyeceğini söyledi. Bu kararı kimin, hangi gerekçeyle verdiğini öğrenmek istedim ama yönetimden bir açıklama yapılmadı. Şaşkınlıktan başka bir şey hissedemiyorum. Tarih Vakfı ve UCLA’yi olanlarla ilgili bilgilendirdim. Etkinlik için İstanbul’da bir salon arayışındalar” diye konuştu.