Gazete Vatan Logo

Bilgi-belge yok dedikodu var

Bilgi-belge yok dedikodu var

Balyoz Darbe Planı’nı önlediğini öne sürdüğü Hilmi Özkök ile Aytaç Yalman 4 yıl sonra tanık oldu. İfade 15 dakika sürdü. İki komutan ‘Darbe duyumu almadık, bir önleme girişimimiz de olmadı’ dedi.
AYM kararının ardından yeniden başlayan Balyoz davasının ilk duruşmada tanık olarak dinlenen dönemin Genelkurmay Başkanı Özkök ile Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman, darbe planlarıyla ilgili bilgilerinin olmadığını söyledi. Ancak Özkök, “Bazı dedikodular vardı ama dava açılacak kadar ciddi değildi” dedi.

Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz Davası’yla ilgili verdiği “Hak ihlali” kararının ardından tahliye edilen ve aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Dursun Çiçek’in de bulunduğu 236 tutuksuz sanığın yeniden yargılanmasına başlandı. İlk duruşma dün Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Anadolu Adalet Sarayı’nda görüldü. Anayasa Mahkemesi ayrıca, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın tanık olarak dinlenmesine karar vermişti. İki isim de dünkü duruşmada ifade verdi.
AMACINI AŞMIŞ
Hilmi Özkök’ün ‘Kasaptaki ete soğan doğramam’ ve ‘Adil yargılanma olmadı diyemem’ sözleri çok tartışıldı. Özkök 2012’de ‘Seminerdeki en tehlikeli
senaryo amacını biraz aşkın şekilde oynanmış’ demişti.
DİSİPLİN SUÇU
Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Yalman 2012’deki röportajında ‘Darbeyi
ben önledim’ demiş, plan seminerin disiplin suçu olduğunu söylemişti. Dünkü duruşmada sanıklar ve avukatları ‘Çok güzel konuştu’ diyerek tek soru sormadı
‘Onları tanıyor musun?’
Sesli ve görüntülü kayıt sistemi yapılan duruşma salonuna ilk olarak eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök alındı. Kimlik tespiti yapılan Özkök’e sanıkları tanıyıp tanımadığı soruldu. Mahkeme heyetinin önünde hazırlanan bölümde oturarak isimleri tek tek okunan sanıklardan Çetin Doğan, Özden Örnek, Bilgin Balanlı, Doğan Temel, Dursun Çiçek, Engin Alan, Ergin Saygun gibi isimleri tanıdığını “Evet”, tanımadığı isimleri “Hayır” şeklinde ifade etti.
‘Hiçbirini duymadım’
“Bildiklerimi dosdoğru söyleyeceğime namusum ve şerefim üzerine yemin ederim” diyen Özkök, Mahkeme Başkanının “Balyoz, Çarşaf, Oraj ve Suga gibi planlardan bilginiz var mı” sorusu üzerine “Darbe planı yapıldığına dair bilgi almadım. “Balyoz”, “Suga” “Oraj” gibi planların hiçbirini duymadım. Balyoz’u basından duydum. Suç tarihinde Genelkurmay Başkanıydım. Darbe planı yapıldığına dair bilgi almadım. Bazı dedikodular geldi ama bunlar kimse hakkında dava açılacak, soruşturma açılacak kadar ciddi değildi” dedi.

Haberin Devamı

‘İhbar mektupları...’
Mahkeme Başkanı’nın, “Bazı dedikodular geliyor dediniz. Kim söylüyordu bu bilgileri” diye sorması üzerine Özkök, “Basından duyuyordum. İmzasız ihbar mektupları geliyordu. Bu mektuplar askeriye dışından geliyordu” diye konuştu. Mahkeme Başkanı’nın “Seminerde olası planın işlenmemesi konusunda yazışmanız oldu mu” sorusuna ise, “Genelkurmay ile kuvvet arasında yazışma olmadı. Böyle bir yazışma olmaz zaten” diye konuştu.
ESKİ KARA KUVVETLERİ KOMUTANI YALMAN: ‘Seminer emrini ben verdim’
Özkök’ün ardından tanıklık yapan eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, sözlerine “Bana tanıklık yapma fırsatı veren Anayasa Mahkemesi’ne şükranlarımı sunarım. Balyoz planına ilişkin istihbarat almadım. Belge ve bilgiye sahip değilim. Basından öğrendim. Bu konu ile ilgili bu hareketin engellenmesi hususunda girişimim olmadı” diye başladı. Yalman, Balyoz dışındaki Oraj, Suga gibi planları da duymadığını söyledi. Duruşma savcısının “Seminerde yapılan faaliyetlerin raporu geliyor muydu size?” diye sordu.
‘Basından öğrendim’
Bunun üzerine Aytaç Yalman, “Bana gelmedi. 1. Ordu Komutanlığı’nda da olabilir Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda da olabilir ama bana gelmedi. Seminerden haberdarım. Semineri ben istedim. Ancak katılamadım. O dönemde siyasi ve askeri yoğunluk vardı. Seminerin yapılması emrini ben verdim ancak gidemedim” şeklinde konuştu. Yalman, savcının, “Seminere ilişkin ses kayıtlarını ne zaman öğrendiniz?” sorusuna ise “Ben basından öğrendim” dedi. Yalman’a da avukatlar ve sanıklar soru sormadı. Yalman”ın ifadesi 15 dakika sürdü. Duruşma bugüne ertelendi.
VATAN değil Milliyet
Kartal Anadolu Adliyesinde dün yeniden görülmeye başlanan Balyoz Davasında Aytaç Yalman’ın sözleri damga vurdu. Yalman, üye hakimin “Vatan Gazetesi’ne 4 Kasım 2013’te bir demeç vermişsiniz” demesi üzerine Yalman, “Ben Vatan Gazetesi’ne demeç vermedim” dedi. Ancak üye hakimin sorduğu ve Yalman’ın yanıt verdiği röportaj ise 4 Kasım 2013 tarihinde Milliyet gazetesinde yayımlanmıştı. Röportajda Yalman’ın “Darbe konusunda istihbarat almadığımı, seminerdeki ses kayıtlarını Genelkurmay Başkanı’ndan (Hilmi Özkök) öğrendiğimi ve bu konuda hiç kimseden araştırma yapmam istenmediğini belirtmek isterim. Ses kayıtları elime geçseydi, gerekli inceleme için hazırlıklarımı yapardım.Bu seminer amacını aşan bir kahramanlık gösterisidir. Disiplin suçudur. Balyoz denilen plan ile arasında ilişki olup olmadığını bilmiyorum. Balyoz isimli bir plan olup olmadığını da bilmiyorum. Bu bilgilere 2003’te sahip olsaydım askeri yargıya intikal ettirirdim” dediği iddia edilmişti.
SANIKLAR NE DEDİ?
Emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek: “Bu davanın kumpas olduğu kanıtlandı. Hepimizin şüphesini çeken bu paralel yapı olaylarına, mahkemenin dikkat etmesini istiyoruz. Masumiyetimiz kanıtlanmalı.”
‘Düzmece planlar’
MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan: “Sahtekarlık bu davada sadece dijital verilerde değil. Oraj, Suga vb. gibi bir sürü plan var. Bunu yapan bir subayı harp akademilerinden derhal kovarlar. Yüce mahkeme bu düzmece planlarla ilgili yeni bir bilirkişi raporu tanzim etmelidir.”
‘Suçlamalar çürüdü’
ifadelerin ardından söz alan diğer sanıklar da, tanıkların ifadelerinin kendilerinin lehine olduğunu söyledi. Sanıklar, “Geç de olsa alınan tanık ifadeleri suçlamaları çürüttü. Davanın hukuki vasfı ortadan kalktı. Beraatimize karar verilsin” dedi.
Dijital verilere bilirkişi heyeti
Mahkeme başkanı, dosyadaki dijital verilere ilişkin bir bilirkişi heyeti oluşturulduğunu belirtti. Bilirkişi heyetine karşı görüşü sorulan sanıklar, mahkeme tarafından oluşturulan bilirkişi heyetini tanımadıklarını belirterek görüş belirtmedi. Daha önceki yargılamada lehlerine olan bilirkişi raporlarının da dikkate alınmasını isteyen sanıklar, mahkemenin ‘Paralel Yapı’ iddialarını dikkate alarak bilirkişi heyeti oluşturmasını istedi.
‘Babamı öldüremediniz’
Ece Saygun, Twitter hesabında annesi ve babası Ergün Saygun’la birlikte çektirdiği Kartal Anadolu Adliyesi’nde çekilen fotoğrafı, “En büyük hayalim nefes alması ve el ele hastaneden çıkmaktı, çok şükür omuz omuza direnmeye devam onu öldüremediniz“ notuyla paylaştı.

Haberin Devamı