Gazete Vatan Logo

Bi ‘Hal’ler olacak

Yeni ‘Hal Kanunu’ ile hallerde modernleştirme çalışmaları başlayacak. TÜRKHAL Başkanı Tavşan, hallerin de bir AVM gibi yönetilmesi gerektiğini söyleyerek, “Özerk yapıda olmalılar. Personeli, otoparkı bulunmalı” dedi.

Bi ‘Hal’ler olacak

Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı’nda yer alan modern toptancı halleri kurulması hedefi doğrultusunda çalışmalar hızlandırıldı. Türkiye Halciler Federasyonu (TÜRKHAL) Başkanı Yüksel Tavşan, yeni Hal Kanunu Taslağı’nın Meclis açıldıktan sonra yasalaşacağını söyledi. Bu noktada hallerin idaresinin en önemli unsur olduğuna dikkati çeken Tavşan, şunları kaydetti: “Haller, modernizasyon yanında mutlaka özerk yapıda idare edilebilir bir sistemle işletilmeli. Şu anda belediyelerce yönetiliyor. Haller birer ticaret üssü. Buralar ne kadar iyi idare edilirse, her kesime o kadar faydalı olur.

Haller, özerk yapıda olmalı, döner sermayeli bütçesi bulunmalı. Bir AVM gibi, personeli, temizliği, aydınlatması ve otoparkı gibi hizmetleri bulunmalı. Şirketleşebilir ya da farklı bir model olabilir. Önemli olan işleyen bir sistem olmalı.”

25 milyar TL’lik zayiat azaltılacak
Yasa kapsamında, nakliye ve depolama süreçlerine ilişkin iyileştirmelerle, yaş meyve ve sebzede yıllık 25 milyar lirayı bulan zayi miktarının azaltılması hedefleniyor. Yeni kurulacak hallerin nerede konumlandırılacağı da oluşturulacak komisyonlarca belirlenecek. Yüksel Tavşan, hallerin modernizasyonu için yeni kanunun beklenmeyeceğini belirterek, “Yürütülen çalışmada hallerin finansmanın nasıl sağlanacağı ve yerlerinin nasıl belirleneceği gibi konular masaya yatırılacak” ifadelerini kullandı.
Bazı haller taşınacak
Çalışmalara Ankara ve İstanbul’daki hallerden başlanacağına işaret eden Yüksel Tavşan, “Bu dönüşüm sürecinde mutlaka bir finansmana ihtiyaç olacak. Nereden işe başlanılacağına bakılacak. Müsait olan hallerin yerinde rehabilite edilmesi, bazı hallerin yeni yerlere taşınması sağlanacak” dedi.

Haberin Devamı