Gazete Vatan Logo
Magazin Beyoğlu’nun çok sesli mekanı garajstanbul!

Beyoğlu’nun çok sesli mekanı garajstanbul!

Beyoğlu’nun çok sesli mekanı garajstanbul!

İstiklal Caddesi’nde kaliteli müzik dinleyeceğiniz az adres vardır. Onlara daha çok destek vermek gerekir. Genel koordinatör Ahmet Sağanak, Beyoğlu’nun çok sesli adresi garajistanbul’u anlattı.

- garajistanbul yer aldığı sokakta nasıl bir değişim sağladı?

Bu ne yazık ki ölçülebilir bir veri değil. garajistanbul 8 yıldır kültür sanatın merkezi olmuş bir kurum. Çok amaçlı bir performans merkezi. Sokaktaki tüketici ve onun talepleri de değiştiği için garajistanbul’da değişiyor, yeniliyor kendisini. Evet tiyatroda yapıyor, oyunculuk atölyesi de kuruyor. Ama garajistanbul sahnesi canlı müzikle yaşıyor. Konser veriyor, kaliteli ve iyi olanın sahnelendiği çağdaş dünyanın sahnesi olmak için çabalıyor. Ama sokak bunu fark ediyor. Bu yüzden tercih ediliyor, takip ediliyor ve tüketiliyor...

- Sahne alan isimlerin müzik türlerinin farklı olması kitleniz için iyi bir alternatif mi?

Şüphesiz. Bizim kitlemiz aslında farklı türlerin kitlesi... Evrensel müziğin her çeşidinin sahnelendiği, garajistanbul sahnesi’nde farklı türden ve her telden müziğin olması, tercih edilme nedenlerimizi arttırıyor. Çünkü tercih edilme sebebiniz zaten alternatif etkinlikler üretiyor olmanız. Kaliteli hizmet üretiyor olmamız. Alışılmışın dışındaki tutumumuz. Birsen Tezer ve Bülent Ortaçgil’i garajistanbul sahnesi’nde görenler ve beğenenler ile Ensiferum’u ya da Maceo Plex’i garajistanbul sahnesi’nde görmek isteyenler aynı olmayabilir. Bu çok doğal. Çok amaçlı bir performans merkezinin tek bir çizgisi zaten olamaz ki... Üzerinde yürünecek tek çizgi varsa oda üretken ve kaliteli hizmet anlayışı ile sahnelenen evrensel dünya müziğidir.

Haberin Devamı

‘Mekanımız daima alternatif bir duruşa sahip oldu’

- Asmalımescit’de tadilata giren Babylon’u düşünürsek eğer, o hattın tek canlı müzik mekanı olarak kaldınız. Bunu nasıl alternatife çevireceksiniz?

Biz daima bir alternatiftik. garajistanbul adından da anlayacağınız üzere yetirince alternatif bir duruşa hizmet ediyor. Yeri, adı, yatırımları ve üretkenliği ile hep alternatifti, şimdi daha da alternatif. Geçtiğimiz yıllarda yüzde 70 tiyatro, yüzde 30 canlı müzik varken, GNL ve RE ortaklığı yüzde 70’i kaliteli evrensel müziğe, yüzde 30’unu sahne sanatlarına ayırarak kendi rotasını çoktan çizdi. Biz özelleştirmede rekabetin esas olduğunu biliyoruz. Tüketicinin tercihlerinin iyi ve alternatif olandan yana olacağını bilmek bizi rakipsiz yapıyor.

Haberin Devamı

- Müzisyenleri seçerken baz aldığınız noktalar neler?

Bunu bir bütün olarak değerlendirmek lazım; kendi duruşları ile bir şeyin parçası ve bir duygunun temsilcisi olmaları, kitleleri peşlerinde sürüklüyor olmaları yeterli. Duruşu olan ve hayatta nerede olduğu belli olan sanatçılar, bunu sahnelerine ve eserlerine yansıttıkları için peşlerinden de kitleleri sürükleyebiliyorlar. Bu da bilet satan isimler olmalarını sağlıyor.

‘Kenan Doğulu, ilk kez Beyoğlu’nda sahne aldı’

- Geçen yıl sürpriz birçok isim sahne aldı. Bu yıl da yabancı isimlerde sürprizler görecek miyiz?

Geçen yıl 1. sezonumuzun ilk 3 ayında İstiklal Caddesi’nin hiç görmediği 3 ismi sahnemizde ağırladık. Kenan Doğulu, Gülşen ve de Yalın. Adı üstünde, sürpriz... Yerlide de yabancıda da sürprizlerimiz var.

Haberin Devamı

- garajistanbul’un manifestosunu hep nasıl tarif edersiniz?

Heyecanlı, arzulu, titiz, naif ama ne istediğini bilen... Kuralları olmayan, çok dalgalı ve bol rüzgarlı zor bir yolculuk için hazırlanmış, rotası belli bir uçak gemisi...

“Farklı tiyatro oyunlarına hep kapımız açık olacak”

- Tiyatrolar devam edecek mi?

Tiyatro, garajistanbul’ un olmazsa olmazı. Genlerinde var çünkü. Anne ve babası tiyatrocu. Alternatif tiyatro severleri, tiyatrolardan mahrum bırakmak İstiklal Caddesi’nin kültürel dokusuna ihanet olur.

- Mekan ilk açıldığı zamanki dinamiğine geri dönüyor mu?

Hep dinamikti, şimdi daha da fazla. Bu bir devinim ve bir dönüşüm aslında. Kuşaklar değişiyor, beklentiler değişiyor. garajistanbul sahnesi, hayata renk katmaya daima hazır.

KAÇIRMAMANIZ GEREKEN ETKİNLİKLER

- 12 Eylül-Portecho,The Away Days Paradisco

- 13 Eylül-Nuri Harun Ateş

- 16, 23, 30 Eylül-Shakespeare’in Bütün Eserleri (Hafif Kısaltılmış)

Haberin Devamı

- 19 Eylül-Kord Vokal

- 20 Eylül-Pentagram

- 26 Eylül-Burcu Güneş

- 4 Ekim-Gripin

- 10 Ekim-Yüksek Sadakat ft. Fuat Güner

- 11 Ekim-Hayko Cepkin

- 15 Ekim-Enter Shikari