Gazete Vatan Logo

Beyne iyi gelen 5 egzersiz!

Uzun yıllar sağlıkla yaşamak için fiziksel aktivite çok önemli. Doç. Dr. Defne Kaya, Egzersiz yatırımının sadece beden sağlığı için değil, beyinde de çok önemli ve güçlü etkiler oluşturduğunu belirtiyor.

Beyne iyi gelen 5 egzersiz!

Aktif bir yaşam, istediğiniz/keyif aldığınız herhangi bir egzersiz veya sporu yaparak, kendinize sağlayabileceğiniz harika bir yatırım... Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi (SABİF) Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, uzun yıllar sağlıkla yaşamak için fiziksel aktivitenin çok kıymetli bir mücevher gibi hep yaşamın içinde olması gerektiğini belirtiyor. Kaya, en az 30 dakika boyunca yüksek yoğunlukta interval antrenmanı, aerobik egzersiz, ağırlık antrenmanı, yoga, spor veya spora özgü aktivite yaptığımızda beynimizde oluşan değişilikleri şöyle anlatıyor:

Yoga

Yoga yaptığımızda beynimizde üç ayrı bölge etkileniyor: “Frontal lob”, “İnsula” ve “Amigdala”. Günlük yapılan yoga, bizi dengelerken, güçlendiriyor. Günlük yaşamın da kalitesini artırıyor.

Yüksek yoğunlukta interval antrenmanı

Yüzde 80-95 aerobik kapasitede yapılan egzersiz, hipotalamusu uyarıyor. İştahı kontrol altına almaya yarıyor. Hipotalamusun ayrıca kontrolsüz istek ve bağımlılığa da olumlu etkisi var. Madde kullanım bozukluğu tedavisinde yüksek yoğunlukta interval antrenmanı güzel bir seçenek.

Haberin Devamı

Ağırlık kaldırma:

Hem kendi vücut ağırlığınızla hem de egzersiz istasyonlarında kaslarınızı kuvvetlendirmek için yaptığınız ağırlık antrenmanları beynin ön kısmındaki prefrontal korteksi uyarıyor: Sınavlara hazırlanan çocuklar için aerobik egzersiz başarı için harika bir yardımcı olabilir...

Aerobik egzersiz

Yürüyüş, koşu, bisiklet gibi aktiviteler aerobik egzersiz için uygun. Yeterli sürede ve tempoda yapıldığında hipokampusu uyarıyor. Hafıza ve yön bulmada görevli olan hipokampus aynı zamanda hareketlerin davranış biçimine dönüşmesine çalışan limbik sisteminde de rol alıyor. Hipokampusun Alzheimer’da ilk etkilenen bölgeden biri olduğunu unutmamak gerekiyor.

Spor ya da spora özgü aktivite

Spor yapmak beyinde dört önemli bölgeyi etkiliyor. Birincisi “Prefrontal korteks... Problem çözme, akıl yürütme, birden fazla işle uğraşmada etkin rol oynuyor. İkincisi, “Bazal Ganglion”. Dikkat, karmaşık hareketlerin yönetilmesi, aktivite-hareket ve hareketin hızının kontrolü, yavaşlama ve baskılama gibi çok önemli fonksiyonlardan sorumlu. Üçüncü bölge “Parietal Lob” ise, çeşitli duyu organlarından gelen bilgileri birleştirmede önemli rol sahibi. Son olarak “Serebellum”... Bu bölge vücudun denge organı olan ve dikkatin sağlanmasında da etkin olarak çalışan bir yer. Geniş hipokampus ve bazal ganglion alanına sahip çocukların daha dikkatli olduğu, çoklu iş ve fonksiyonları geliştirmede yaşıtlarına oranla daha başarılı günümüz çalışmalarında vurgulanan önemli bulgulardan. Çocukları, yalnızca fiziksel olarak değil, zihinsel ve davranışsal gelişimini artırmak amacıyla uygun spor dalına yönlendirmek, bırakılabilecek en büyük miras.

Haberin Devamı