Gazete Vatan Logo

Beyaz isyan!

Beyaz isyan!

Hastane koridorunda uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Op. Dr. Furtun için tüm

Türkiye ayaktaydı. Yurdun dört bir yanındaki meslektaşları Furtun için iş bırakma eylemi yaparak sağlıkçılara uygulanan şiddeti kınadı.

Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Op. Dr. Kamil Furtun için dün Türkiye genelinde tüm hastanelerde 15 dakika iş bırakma eylemi yapıldı. Sağlık Bakanlığının “Şifa veren ele vefa organizasyonu” kapsamında 09.00 ile 09.15 saatleri arasında tüm hastanelerde hasta bakımına aciller dışında ara verildi. Furtun’un çalıştığı Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde kullandığı oda ve odaya ulaşan koridor çiçeklerle süslendi.
Yürüyüş yapıldı
Daha sonra mesai arkadaşları üzerinde Furtun’un resminin basılı olduğu tişörtler giyerek hastane önünde toplandı. Çeşitli konuşmaların yapıldığı 15 dakikalık eylemin ardından bazı doktorlar görevlerine dönerken Samsun Tabip Odasına bağlı hekimler, saldırıya tepki için acil servisler hariç iki gün boyunca iş bırakacaklarını açıkladı. Yaklaşık 2.500 kişinin katıldığı bir yürüyüşle de saldırı protesto edildi.
‘Endişe duyuyoruz’
Türkiye genelindeki eylemlerde de ortak basın bildirisi okundu. Bildiride özetle, “Maalesef değerli meslektaşımız Op. Dr. Kamil Furtun’un görevi başında vahşice katledilmesiyle farklı bir boyut kazanan saldırılardan, ‘sağlık ve şiddet’ kelimelerinin sıkça yan yana anılıyor olmasından derin bir endişe duyuyoruz. Şifa sunan ellerin sahipleri, her gün yastığa başını koyarken sağlımız için aldığı kararları şöyle bir gözden geçirip, vicdanını rahatlatmadan gözlerini kapamıyor, bundan emin olunuz. Mesleğimizi icra ederken kin, nefret ve şiddetin diliyle karşımıza çıkanlara en büyük dersi ancak ve ancak hep birlikte verebiliriz. Şiddeti ve vahşeti reva gören canavarlar kadar, yaşanan şiddet olayları üzerinden hesap yapıp, insani duyguları istismar edenlere karşı da tüm halkımızı ve sağlık çalışanlarımızı dikkatli olmaya çağırıyoruz” denildi.
SAĞLIK BAKANI MÜEZZİNOĞLU: ‘2 günlük iş bırakmaya karşıyız’
Protestolardan önce Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, NTV’de katıldığı bir programda Türk Tabipler Birliği’nin aldığı 2 günlük iş bırakma eylemi kararını eleştirdi: “Sağlık Bakanlığı olarak, biz toplumsal duyarlılığı artırabilmek adına tüm hastanelerimizde 15 dakika süreyle ‘Biz bir aileyiz şiddete birlikte karşıyız’ kokartlarıyla, başhekimlerimiz, hemşirelerimiz ve hizmet alan hastalarımızın da katılımıyla bir basın bildirisi yayımlayacağız. 15 dakika sonra hasta tedavilerine devam edeceğiz. Hastalarımızı mağdur etmek, sağlık hizmetinden mağdur bırakmak gibi bir şeyimiz olamaz. Türk Tabipler Birliği’nin iş bırakma eylemine destek vermiyoruz. Bir hafta süresince muayene olacak her hastaya bu kokarttan takacağız.”
‘Polise yetki verdik’
“Doktor Kamil Furtun’un adını yaşatacak tüm tedbirleri alacağız. Gerekiyorsa hastanenin adına onun ismini vereceğiz veya ailenin önerileri varsa değerlendireceğiz. Şiddete sıfır toleransla yaklaşıyoruz. Tüm savcılarımıza sağlıkta şiddet uygulayanların tutuklaması yetkisini veren düzenlemeyi yaptık. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlar için polise gözaltı yetkisi veren düzenleme yaptık. 24 saat düzenli destek veriyoruz. Şiddete maruz kalanlara hukuksal destek veriyoruz.”
‘Sağlık çalışanlarına şiddet 16 kat fazla’
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Furtun’un ailesine ve yakınlarına başsağlığı diledi ve şunları söyledi: “Sağlık çalışanları mesai kavramı tanımaksızın gece gündüz fedakarca hizmet eden kişiler. Onlara yapılan saldırıyı, toplum adına ve sağlık çalışanı olarak da şiddetle kınıyorum. Bunu asla içime sindiremiyorum. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet diğer sektörlere göre 16 kat daha fazla. Saldıranlar sadece saldırdığı kişiyi yaralamış, onu sağlık hizmetinden alıkoymuş olmuyor. Onu verme potansiyeli olan sağlık hizmetini engellemiş oluyor. Dolayısıyla bundan sonraki aşamalarda biz sağlık çalışanlarına şiddeti önlemek adına yapılması gerekiyorsa onları yeniden masaya yatırıp tekrardan değerlendireceğiz ve bu nevi bizi derinden sarsan hadiselerin yaşanmaması için elimizden gelen gayreti sarf edeceğiz.”
Kanlı önlük giydiler
Furtun’un katlini protesto gösterilerinde meslektaşları temsili kanlı önlük giydi.
Öldüğü yere çiçekler serildi
Furtun’un hastanedeki odası ve odasının bulunduğu koridora çiçekler bırakıldı.
Çapa’dan Beyazıt’a
İSTANBUL Tabip Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES)’in çağrısıyla İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde toplanan sağlıkçılar, Çemberlitaş’ta bulunan İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürüdü. Yürüyüşe birçok Sivil Toplum Kuruluşu ve parti de destek verdi.
Doktorların talepleri
- Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması ve doktorlara yönelik şiddete ağır cezalar verilmesi
- 184 Sabim Danışma Hattı revize edilmesi ya da kaldırılması
- Hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde yeterli ve gerekli güvenlik önlemlerinin alınması
- Sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran söylemlerden vazgeçilmesi

Haberin Devamı