Gazete Vatan Logo

Beyaz baston devri bitiyor; görme engelliye gören baston

Türk girişimciler görme engellileri bugüne kadar dokunmaya yarayan beyaz bastonla kurtarıyor. ‘We Walk’ adı verilen baston yolda hangi engel var söyleyecek, cisimleri algılayacak, hatta çevredeki dükkanları wifi sayesinde haber verecek

Beyaz baston devri bitiyor; görme engelliye gören baston

Boğaziçi Üniversitesi mezunu Kürşat Ceylan’ın liderliğinde toplanan bir grup girişimci, yarasaların yön bulma prensibinden yararlanılarak görme engelliler için akıllı baston üretildi. Üretilen baston sayesinde görme engelliler önünü tararken, baş bölgesine çarpacak dal, tabela gibi cisimleri de algılayabilecekler. Ayrıca ‘bluetooth’ sayesinde akıllı telefonla bağlantı kuran ‘WeWalk’ adlı akıllı baston, navigasyon sayesinde istenilen yere kolayca gitmeyi mümkün kılacak. Tüm görme engellilere umut niteliğinde olan bu icat, birçok tehlikelere karşı kolaylık sağlayacak. Normalde standart bastonlar ile sadece önlerini yani yeri tarayabilen engelliler artık göğüs ve baş bölgesine gelen tehlikeleri de algılayabilecek.

ABD’nin önde gelen teknik üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından yılın sosyal inovasyonu seçilen ‘WeWalk’ sinyal yollayarak engelleri (dal, tabela vb.) tespit edecek ve bastonu kullanan görme engelli kişiyi yönlendirecek. Vestel ve Turkcell tarafından da desteklenen ‘WeWalk’ın 2017 Şubat ayında satışa sunulması bekleniyor.

Haberin Devamı