Gazete Vatan Logo

Beşincisinde parmak izi bulundu!

THY uçağına yine bomba ihbarı!

İstanbul-Basel seferini yapan THY uçağı dün, tuvaletinde bulunan “Kargoda bomba var” yazısı üzerine geri döndü. Bu, THY uçaklarına yapılan 5’inci asılsız ihbar oldu. Ancak bu kez yetkililer kağıtta parmak izi buldu.

Türk Hava Yolları (THY) uçaklarına son 1 ayda tam 5 bomba ihbarı yapıldı. Dün İstanbul-Basel seferini yapan yolcu uçağı ihbar üzerine geri dönerek, Atatürk Havalimanı’na indi. Alınan bilgiye göre, öğle saatlerinde Atatürk Havalimanı’ndan İsviçre’nin Basel kentine hareket eden, 151 yolcuyu taşıyan uçağın tuvaletinde, “uçakta bomba var” yazılı not bulundu. Kabin ekipleri, durumu kaptan pilota bildirdi. Kule ile irtibata geçen kaptan pilot, İstanbul’a dönüş için izin istedi. İznin verilmesinin ardından Bulgaristan hava sahası üzerindeki uçak, İstanbul’a geri döndü.

Uçak köşe bucak arandı

Atatürk Havalimanı’na inen uçak, apronda güvenli bir alana çekildi. Bomba prosedürü uygulanan uçağın çevresinde emniyet tedbirleri alındı. Yolcular uçaktan indirilerek terminale götürüldü.

Yapılan aramada ihbar asılsız çıktı. Daha öncekilerde ihbar sahipleri hiçbir iz bırakmıyordu. Ancak bu kez polisin kağıtta ilk kez parmak izlerine rastlandığı öğrenildi. Son 1 ay içinde THY uçaklarına yapılan 4’ü kağıtlara “bomba var” şeklinde yazılmış ve bir de sahipsiz cisim şeklindeki asılsız çıkan 5 ayrı bomba ihbarı nedeniyle 100 binlerce Euro zarara uğradığı belirtildi.

Haberin Devamı

İhbar gelince ne yapılıyor?
Uçaklarda bulunan bu tür ihbar notları, yabancı cisimler, sahipsiz elektronik cihazlar ve ihbar telefonları sonucu eğer olay havada gerçekleşirse uçak geri dönmek zorunda. Pilot bu durumlarda, uluslararası havacılık kuralları gereği ‘patlayıcı madde prosedürü’ uygular ve transponder denilen sistemden verilen gizli bir kod ile en yakın uçuş kulesi ile temasa geçiyor. Daha sonra da uçak en yakın meydana iniyor, yolcu ve valizler detaylı şekilde aranıyor.

4’ü yazılı 5 ihbar

THY uçakları, ‘bomba endişesi’ nedeniyle son 30 gün içinde tam 4 kez havadan dönerken biri de yerde 4 saat bekledi.
- UÇAĞI KAÇIRMAMAK İÇİN: İlk olay 18 Mart’ta Adana-İstanbul seferini yapan THY uçağı hareket etmeden önce yapılan bir telefon ihbarı sonucu uçak 4 saat gecikmeyle kalkabildi. Asılsız ihbarı telefonla yapan E.E yakalanarak gözaltına alındı. E.E ifadesinde uçağa geç kaldığı için bunu yaptığını söyledi.
- C-4 CARGO YAZISI: İkinci olay ise 29 Mart 2015’te İstanbul-Narita seferini yapan uçağının tuvaletinde “ C-4 Cargo” yazan bir yazı bulundu. C-4 bomba imalatında kullanılan bir madde olduğu için ihbar olarak kabul edildi ve uçak Atatürk Havalimanı’na geri döndü. Soruşturması devam ediyor.
- BOMBA YAZILI KAĞIT: Üçüncü olay ise bir gün sonra THY’nin İstanbul’dan Sao Paulo seferini yapan uçağının tuvaletinde “bomba” yazılı bir kağıt bulundu. Bu kez Afrika’da Fas üzerinde bulunan THY uçağı, Kazablanka Havalimanı’na zorunlu iniş yaptı. Soruşturma devam ediyor.
- YABANCI CİSİM: 1 Nisan 2015 günü İstanbul- Lizbon seferini yapan THY uçağı Atatürk Havalimanı’nda kalktıktan bir süre sonra hostesler servis yaparken tepsi içinde pinpon topu büyüklüğünde yabancı bir cisim buldu. Bunun üzerine uçak Atatürk Havalimanı’na geri döndü. Cismin daha sonra hoparlör olduğu anlaşıldı. Soruşturma devam ediyor.
- YİNE TUVALETTE: Son olarak da dün İstanbul-Basel seferini yapan THY uçağının tuvaletinde, “Kargoda bomba var” yazılı bir dosya kağıdı buldu. Bunun üzerine THY’nin “Serik” adlı uçağı Bulgaristan hava sahası üzerinden Atatürk Havalimanı’na geri döndü.

Haberin Devamı