Gazete Vatan Logo

Beş parasız öldü

Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Tansu Çiller ve çok sayıda işadamını milyarlarca lira dolandıran Selçuk Parasadan kansere yenik düştü

Bir dönem kamuoyuna bomba gibi düşen örtülü ödenek skandalının kahramanlarından dolandırıcı Selçuk Parsadan yakalandığı kanserden kurtulamadı. Dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakanı Tansu Çiller ile çok sayıda işadamına milyarlarca lira dolandıran Parsadan, yokluk içinde kanser tadavisi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dün yaşamını yitirdi.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK SKANDALI
Emekli Orgeneral Necdet Öztorun'un sesini taklit ederek 1995 yılında dönemin Başbakanı Tansu Çiller'i telefonla arayan Parsadan, Kemalistler Derneği için 5.5 milyar lira vermesini istedi. Bu para 'örtülü ödenek'ten verildi. Ancak daha sonra Çiller'in dolandırıldığı ortaya çıktı.

Bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalarıyla örtülü ödenek skandalının ortaya çıkmasına yol açan Parsadan, 22 Mayıs 1996'da Edremit'te yakalandı. Dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan tarafından kendisine olayı kimseye anlatmaması kaydıyla 4 milyon mark teklif edildiğini iddia edildi. Temmuz 1997de 6 yıl 3 ay hapis ve 13.7 milyar lira para cezasına çarptırıldı. Birlikte yakalandığı Cahit Parsadan ve Mukadder Balkan da aynı cezalara çarptırıldı.

Mahkeme heyeti, kararın gerekçesinde dönemin Başbakanlık Özel Kalem Müdürü Akın İstanbullu'ya ağır suçlamalar yöneltti. Yargıtay'a giden karar, burada da onaylanınca, Çiller'e "örtülü ödeneği siyasi çıkarları için kullandığı" gerekçesiyle yargılanma yolu açıldı. İtiraz sonucunda Danıştay 2'nci Dairesi, dolandırılan 5.5 milyarın Başbakan Çiller'in talimatıyla ödendiği gerekçesiyle İstanbullu'nun yargılanmasına gerek olmadığına karar verdi.

Öte yandan Parsadan, eşi Yılmaz Zafer'in tedavisi için parasal sıkıntı çeken sinema oyuncusu Perihan Savaş'ın adını kullanarak aralarında dönemin Cumhurbaşkanı Demirel, Başbakan Çiller ile bazı işadamlarının da bulunduğu 25 kişiyi de dolandırdı. Bu suç için de 3 yıl ceza alarak Afyon Cezaevi'ne kondu. Bu sırada eşinden boşandı. 19 Şubat 2001'de Şartla Salıverilme Yasası'ndan yararlanarak tahliye oldu. Parsadan'ın tahliyesi için ödenmesi gereken 8 milyar liralık cezası, bir televizyon kanalı muhabiri ile eski eşi Zühre Parsadan tarafından ödendi.

Haberin Devamı