Gazete Vatan Logo
Magazin Bernardo Bertolucci hayatını kaybetti

Bernardo Bertolucci hayatını kaybetti

Ünlü İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci 77 yaşında hayatını kaybetti.

Bernardo Bertolucci hayatını kaybetti

Bernardo Bertolucci 16 Mart 1941 tarihinde Kuzey İtalya’nın Parma şehrinde doğdu. Şair ve sinema eleştirmeni babası Attalio Bertolucci’nin de etkisiyle çok erken yaşlarda sanata ilgi duymaya başladı.

Pasolini yeni çekeceği ‘Accatone’ (Dilenci) isimli filmde yönetmen yardımcılığı görevini Bernardo Bertolucci’ye verdi. İlk film denemesi de ‘La Commare Secca’ (Sıska Vaftiz Anası) isimli yapımdır.

İkinci filmi olan "Prima della rivoluzione" (Devrimden Önce, 1964) ile Cannes Film Festivali'nde Genç Eleştirmenler Ödülü'nü kazandı. Bir süre uzun metrajlı filmlere ara vererek belgesel filmler çekti ve tiyatro çalışmaları yaptı. 1970'te "La strategia del ragno" (Örümcek Stratejisi) ve Alberto Moravia'nın yapıtından bir uyarlama olan "İl conformista" (Konformist) adlı filmleri çekti.

"Ultimo Tango a Parigi" (Paris'te Son Tango, 1972) adlı filmiyle büyük bir sansasyon yarattı. Bundan sonra İtalya'nın yakın tarihinin bir panoraması olan "1900" (1976), "La Luna" (Ay, 1979), "La Tregedia di un uomo ridicolo" (Gülünç Bir Adamın Trajedisi, 1981) adlı filmleri yaptı. "The Last Emperor" (Son İmparator, 1988) adlı filmiyle 1988 En İyi Film Oscar'ını aldı. Öteki filmleri: "Çölde Çay" (1991), "Küçük Buda" (1992).

Haberin Devamı