Bayram gelir hoş gelir

Bayramlar, yenilenmek için istek oluşturur bende. Bir yanda ritüellerimi tekrar etmek isterken, öte yandan hep yeni bir şeyler yapma hevesindeyim. Çocukluğumun "Bayramlık ayakkabı" heyecanının yerine yeni şeyler koyma telaşındayım belki de... O yüzden mesela, "bayramlık kitap", "bayramlık gezmek", "bayramlık yemek" gibi çeşit çeşit listeler yapıyorum bugün. Bir bayrama hepsi sığmasa da, hayal etmesi bile keyif veriyor bana. İlle de bayram günü başlanacak, ille de özenle seçilmiş bir kitap bulmalıyım mesela. Eğer seçtiğim kitap, bana çok zevk verir de sular seller gibi giderse, yeni gelen günlerin bereket getireceğine dair bir inanç geliştirmişim nasılsa! Hatta bu yıl, o kadar abarttım ki meseleyi, öyle bir kitapçıya gidip seçim yapmak yerine, sosyal medya hesabımdan haber salıp, tavsiye topladım günler öncesinden. Attığım twitten iki saat sonra, kapım çalıp da çok sevdiğim bir dosttan kitap hediye alınca, bir baktım çocukluğumdaki bayram sevinci saklı sayfaların arasında.

Yaşama dair adımlar...

Haberin Devamı

Mutlaka yeni yerler gezmek isterim bayramlarda mesela... Ya da kâbul, belki de zaten keşfe meraklı bünyem, bayram süsü yapıyor gezentiliğime. Çoğu kadının benimle aynı duyguları paylaştığını ama erkeklerin "yorgunluk" bahanesi yüzünden heveslerini çoğunlukla kursaklarında taşıdıklarını görür, hüzünlenirim. Hadi beyler, gezmek kadar dinlendirici çok az şey var bu hayatta. Ya da hanımlar beklemeyin kimseyi, siz kendinizi atın sokağa... Gezmek deyince ille uzak yollardan söz etmiyorum -olsa güzel olur elbet- yaşadığınız şehirlerde turist gibi gezin hele ne güzellikler keşfedecek, her gün geçtiğiniz yolun bir yan sokağında bilmediğiniz ne çok şeyle karşılaşacaksınız. Çoğu zaman, bize misafirliğe gelenlerin, bize bizim oturduğumuz kenti anlatması ondandır. Yol yapmakla, seyahat arasındaki farktır bu. Biri keşfetmek için vakit-nakit ayırarak çıkar sokağa, diğeri dar vakitte hayat gailesi için... Yol aynı yoldur da tadı farklıdır.

Attığımız her adım yaşama dairdir oysa... Hedefe varmak için bir an önce geçilmesi gereken araç değil, yaşamın ta kendisidir yollar. Gündelik hayatın koşturması içinde zordur elbette bu dediğimi yapmak ama bayram günleri biçilmiş kaftandır yolcu olmak, koşturarak geçtiğin semtlerde kaybolmak ve gözünün önünde görünmez olanı farketmek için. Bir çay bahçesinde içtiğiniz çaydan farklı bir koku, muhallebiciden yepyeni bir tat, kısaca yaşama dair yeni tariflerle dönersiniz eve... Geleneklerle birlikte, bir coşku, bir heves, bir mutluluk paylaşmaktır "bayram" bence... Her gününüz bayram olsun.

Haberin Devamı

Evde yalnızlığı noktalayan insan nefesi, akşam kapıda

karşılayan yavuklu busesi, sevdalı bir elin tende gezmesi,

nice adağın ardından çınlayan çocuk sesi bayramdır.

Alnı açık yaşlanmak bayramdır; ulu bir çınar gibi ayakta ölebilmek bayram..

Bunların kadrini bilirseniz, kıymet bilmeyi öğrenirseniz her gününüz bayram olur.

Meraklanmayın, öyledir diye size deli demezler.

Deseler de böyle delilik, bayram artığı günlerdeki nankör akıllılıktan evladır.

Her gününüz bayram olsun..!

Haberin Devamı

Can Yücel

DİĞER YENİ YAZILAR