Ganimed’in şifreleri

Jüpiter’in en büyük uydusu olan Ganimed ile ilgili muhteşem bir keşif yapıldı. Binlerce yıl önceki mitlerde, bu keşfin sırları gizliymiş aslında...

Binlerce yıl önce yaşayan insanların, evrene dair bizden çok daha fazla bilgiye sahip olduğunu düşünürüm her zaman. Dünya’yı ise bebeğe benzetirim. Tıpkı bebeklerin, evrenin şifreleriyle doğup büyüdükçe beraberlerinde getirdikleri tüm kadim bilgileri unutup, naçar bir insan evladına dönüştüklerine inandığım gibi... Zihninin kuytu köşelerinde, bebeklikten gelen mutlak bilgilerden unutulmamış birkaç kırıntı ile büyüyenlere ise, “deha” diyoruz bana göre. Binlerce yıl önce en ilkel insanların bildiğini, yaratılış hafızasından çağırıp, bugünün sözü ile ortaya koyanlara da “mucit... Bugün bilimin süper teknolojik araçlarla ortaya çıkardığı buluşlar, milyonlarca yıldır gözümüzün önünde olan, tarih öncesi insanların ruh-göz-içgüdü üçlemesiyle keşfedip, mitoloji aracı ile çoktan evrene söyledikleri sözler zaten. Alın size benim de çok inandığım, mitolojinin ve kadim bilgilerin, evrenin tüm sırlarının cevaplarına sahip olduğu düşüncesini destekleyen bir gelişme. Mitoloji - astronomi arasındaki muhteşem bağa şaşıracaksınız.

Haberin Devamı

Mitolojideki sırlar...

Geçtiğimiz günlerde, Jüpiter’in en büyük uydusu olan Ganimed ile ilgili muhteşem bir keşif yapıldı. Gaia dergisinde okuduğum habere göre, Ganimed’in yer altı okyanusunda bulunan su miktarı, dünyadaki toplam su miktarından bile fazlaymış. Eh, yeryüzünü hızla tükettiğimiz bu yüzyılda, bilimadamları umudunu insanoğlunu terbiye ve islah etmekten kesince, teleskoplarını gezegenlere çevirdi. Yaşam kaynağımız olan “su” aramaları, tüm hızıyla devam ederken, Jüpiter’in uydusu Ganimed’den gelen haber bir heyecan dalgası yarattı. Bakalım Gaia’da başka canlılar bulunduğuna dair haberler ne zaman gelecek? Hubble uzay teleskobunun bize aktardığı bu bilgi aslında pek de yeni sayılmaz. Yunan mitolojisinde bu sır, binlerce yıl önce fısıldanmış evrene. Mâlumunuz, Yunan Mitolojisi’nde 8 erkek 4 kadın olmak üzere 12 Tanrı var. Tıpkı Zodyak kuşağındaki 12 burç gibi. Ya da, asırlar sonra Hıristiyanlıkla birlikte yeniden kullanılmaya başlayacak “12 Havari” gibi... Tanrıların kralı Zeus, Jüpiter’e denk gelir. Mitlerde, Jüpiter’in uyduları ise çapkın tanrı Zeus’un sevgilileri ile hikayelendirilir. Zeus’un aşıklarından biri de Ganimed’dir. Buraya kadar gayet normal çünkü bugünkü bilim adamlarının, Jüpiter’in uydusuna, mitolojiden isim vermiş olması gayet olağan. Peki ama, Zeus’un sevgilisi Ganimed’in, mitolojide tanrılara su ve her türlü içeceği sunan bir sâki olarak anlatılmasına ne demeli? Bugün Ganimed’de, Dünya’mızdan fazla su olduğunun keşfi, binlerce yıl önceki mitlerde gizliymiş yani. Dünyayı yeniden keşfediyoruz belli ki, her kültüre ait mitolojide kim bilir daha ne sırlar gizli?

Haberin Devamı

Ganimed’in şifreleri

Ganimed, her türlü içeceği sunan bir saki.

Şezlonglara kayyum atansın!

Geçen hafta sayfiyelerin son halini yazmış, klasik “havluyla şezlong tutmaca” üç kağıtçılığından bir türlü vazgeçilmediğinden bahsetmiştim. Bakın İtalya, dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin, şezlong tutma edepsizliğine karşı önlem olarak nasıl bir uygulama yapıyormuş. “Güvenli deniz” operasyonu kapsamında plajları gezen sahil güvenlik ekipleri, yer tutmak için bırakılan havlu, mayo gibi eşyalara el koyup, sahiplerine 200 Euro ceza kesiyormuş. Nasıl? Açıkçası ben bayıldım. Bu konuda araştırmalarım devam edecek.

Haberin Devamı

Avaz avaz bağıran çocuklarla, dumanaltı eden mangalcılarla, zorla sevdiği şarkıyı cümle aleme bangır bangır dinletmeye çalışan necip tatilcilerle baş etme yollarını da öğrenebilirsek, gelecek yazlarda belki “insan” gibi tatil yapabiliriz bizde.

DİĞER YENİ YAZILAR