Nihayet okullar açılıyor...

Ailelerin mutluluk gözyaşları arasında nihayet okullar yarın açılıyor. Uzadıkça uzayan, en tembel öğrenciye bile fenalık getiren, annelerin içini şişiren, adeta yüzyıl süren “muhteşem yaz tatili” sona eriyor. Dört aylık tatilin ardından çocukların okul hayatına yeniden uyum sağlaması kolay olmayacak elbette ama eminim ki aileler hele hele anneler huzurlu bir nefes almak için pazartesiyi iple çekiyor.. Programsız bir şekilde uzayan tatil, ailelerin yıllık planını da altüst etti. Hele hele çalışan annelerin izin hesabı, çocuklarınkine uymadı. Öğrencilerin tatili uzayınca, şirketler de ailelere ek izin vermiyor ne de olsa.

Yeni bir eğitim yılına başlamak tıpkı yeni yıla girmek gibidir kadınlar için. Nasıl ki insan yeni yıla girerken, “kilo vermeliyim, daha çok spor yapmalıyım, yogaya başlamalıyım, resim kursuna yazılmalıyım” gibi yeni yılda yeni başlangıçlar” listesi yapar; eğitim yılı başlarken de anneler çocukları için yepyeni hayaller kurar. Belki de sadece çocuklar için değil “veli” olmakla ilgili de böyle bir liste yapmalıyız ne dersiniz? Ben aklıma gelenleri paylaşıyorum, gerisini siz tamamlayın. Çocukları bu yıl;

Haberin Devamı

- Ders çalışma düzenine ilk günden sokmalı. Konular birikip sınav dönemi kabusa dönüşmeden günlük çalışma prensibi uygulanmalı. Yani iş baştan sıkı tutulmalı.

- Veli terörüne kurban etmemeli! Yani, başkalarından etkilenip, özel dersler-kurslar derken çocukları boğmamak gerekli. En zorlu sınav döneminden geçiyor bile olsa, nefes alacak vakit bırakmalı.

- İlgi alanları konusunda biraz özgür bırakmalı. Erkek çocuk yemek yapmayı ya da kız çocuk marangozluk işi öğrenmek istiyor olabilir. “Saçma” ya da “ne gerek var” demeden destek olmalı. Özgürlük, çocuğun içindeki renkleri ortaya çıkarmak için her şeyden fazla gereklidir, unutulmamalı.

- Mukayeseden uzak tutmalı. “Ayşe hep senden yüksek not alıyor”, “Bak Ali nasıl basket oynuyor”, “Sen neden Mehmet gibi takıma girmiyorsun” diyerek çocuğun kalbi kırılmamalı.

- Sanatla daha çok buluşturmalı. Daha fazla tiyatroya, konsere ve sergiye götürmeli. Eğer opera veya bale gibi tanışmadığı bir sanat dalı varsa mutlaka bir gösteriye götürmeli.

Haberin Devamı

- Bir müzik aleti çalmaya teşvik etmeli. Varsa okulun ya da belediyelerin kurslarından birine yazdırıp, mümkünse bir de müzik aleti hediye etmeli.

Nişantaşı Anadolu Lisesi’ne müjde

Nişantaşı Anadolu Lisesi’nin binasına kaybetmesi üzerine okul kimliğinin yok olma noktasına gelmesiyle ilgili yazdığım yazıya MEB’den hemen cevap geldi. Konuya hassasiyet gösteren herkese teşekkür ettiklerini belirtip, bu senenin ikinci dönemine bina restorasyonunun tamamlanacağı ve öğrencilerin okullarına kavuşacakları müjdesini verdiler. Güzel haberler duymak ne güzel.

DİĞER YENİ YAZILAR