Instagram fenomenleri tüm sınırları zorluyor

Sosyal medya mecraları içinde en yaratıcı kullanılanı kuşkusuz Instagram. Kendi fenomenlerini yaratıp, sonra da onları bambaşka kulvarlara taşıyan, her an sürprizlerle dolu ve adeta canlı bir organizma gibi sürekli dinamikleri değişen başka bir medyum olduğunu düşünmüyorum. Akıl edip de daha Instagram emekleme dönemini yaşarken dahil olup, onunla doğru orantılı büyüyen hesaplar bugün altın değerinde. Ve tabii ki ilk günden itibaren bu medyumu tâkip edip, doğru iletişim dilini yakalayan kullanıcılar şu ân fenomen oldular. Çoğu için hobi olarak başlayan bu serüven ise artık ticari olarak hayatlarının merkezinde... Fotoğrafın evrensel gücüyle, ürünleri ya da markaları sosyalleştirerek takipçileri ile doğru şekilde buluşturmayı başaran kullanıcılar yepyeni bir iş alanı yaratmış oldular. Elbette ki bu kolay değil. 24 saat mesai gerektiriyor. Instagram'ı sürekli takip etmek, anın ruhunu yakalamak, doğru zamanda doğru paylaşımlarda bulunmak gerekiyor. Mustafa Seven gibi zaten fotoğrafçı olan ve başını kaşıyacak vakti olmayan Instagram fenomenleri artık asistanlarla çalışıyor. Hesaplarını bir reklam panosuna dönüştürmeden, çeşitli ürünleri tanıtmaya çalışıyorlar. Başarılı olanlar içinde Sezgin Yılmaz @sezyılmaz gibi çoğunlukla cep telefonuyla çekip, oldukça iyi gelir elde edenler de var. İşte bu hafta, Capitol AVM'nin yeni açılan sergi salonu "Muse Project"te çok farklı bir Instagram fotoğrafları sergisine gittim. Fenomen Sefa Yamak bir ilke imza atmış ve fotoğraflarını altındaki ‘like’ları bile silmeden yani tam da sayfasında yayınladığı hâli ile basıp sergi duvarına taşımış. Fotoğrafların orjinalleri gerçekten büyüleyici. Hem gidip bu şahane fotoğrafları büyük ve orjinal halleriyle yakından görelim hem de Sefa Yamak ile tanışıp biraz Instagram tüyosu almak isterseniz, 15 Eylül'e kadar vaktiniz var...

Haberin Devamı

Sergiden biraz bahseder misin?

Instagram'da paylaştığım ve çok beğeni ve yorum alan fotoğraflarımı seçip, orjinal boyutta , yüksek çözünürlükle yani asıl halleriyle basıp sergiledim. Küçük ekranda ve sosyâl medya kullanımı hızında gözden kaçan detayları doğru ışık altında takipçiler ile buluşturmak istedim.

Haberin Devamı

Altında "13 bin like" gibi yazılar ve kullanıcı yorumları da duruyor. Amacı ne bu like sayılarını göstermenin?

Aslında bu çok tercih ettiğim bir şey değildi ama tam olarak instagramla olan bağı kurabilmek istedim. Sayfamda bu fotoğrafı nasıl yayınladıysam, gelen karşısında aynı şekilde bulsun istedim.

Bu sergiden de fotoğraf satın almak mümkündür sanıyorum?

Evet. "Paris" dışında tüm fotoğraflar 800 liradan satışta. Sadece o 1000 lira.

Peki, alan kişi "ben bu like yazılarını istemiyorum, sadece fotoğrafın kendini istiyorum" derse.

Tabii ki o zaman sadece fotoğrafın ilk çektiğim hâlini basıp veriyoruz. İki seçenek de var yani.

Benim favorim şu Kars-Erzurum yolu üzerinde çektiğin tren fotoğrafın. Bir de şu kedili olana bayılıyorum. Sen en çok hangisinde kendini buluyorsun?

Tâkipçilerim bilirler ben genellikle İstiklâl Caddesi-Beyoğlu'nda dolaşır ve fotoğraf çekerim. Hele kar yağıyorsa kesin ordayımdır. O yüzden Beyoğlu'ndan insan manzaraları ve tramvay fotoğraflarım artık benimle özdeş diyebilirim. Ben sokak fotoğrafçısıyım, Anı yakalamaya çalışırım.

Haberin Devamı

Profesyonel fotoğrafçı mıydın yoksa Instagram ile mi fotoğrafı profesyonel iş hâline getirdin.

Instagram ile birlikte. Ailemin inşaat işlerinde, uzak yerlerde şantiyelerde kalıyordum. Bol zamanım vardı ve hobi olsun diye fotoğraf çekmeye başladım. O arada Instagram çıktı, hemen girdim ve işte burdayım, hayatımı Instagram üzerinden kazanıyorum. Kardeşim profesyonel fotoğrafçı oldu. Anlaşmalı markaların, Instagram projelerinde birlikte çalışıyoruz.

Ne olursa olsun sürekli fotoğraf koymak gerekiyor değil mi?

Kesinlikle "olmazsa olmaz" kural bu! Devamlı yeni fotoğraf yükleyip bir yandan yorumları bir yandan da dünya genelinde kullanıcıların neler yaptıklarını takip etmek gerekiyor. Tüm zamanınızı vermezseniz mümkün değil olmaz. Gerçekten çok zor. Instagram'da nefes alıp vererek ancak yükselmek mümkün. Sürekli sayfayı yenilemeli ve sürekli başkalarını tâkipte olmalısınız.

Haberin Devamı

Instagram fenomenleri tüm sınırları zorluyor

DİĞER YENİ YAZILAR