Ramazan alışverişinin geleneksel adresleri

Ramazan ayının uzun ve sıcak günlere denk gelmesi iftar sofralarını daha şenlikli ve önemli hale getiriyor. Ben de soluğu Mısır Çarşısı’nda aldım. Rengârenk, cıvıl cıvıl dükkânlardan gelen, baharat ve lokum ve kahve karışımının tatlı râyihası... Hurmanın en âlası, lokumların en tatlısı, peynirlerin en ucuzu; işte size Mısır Çarşısı sefası...

Ramazan alışverişinin geleneksel adresleri

Ramazan ayı geldi. Uzun ve sıcak günlerin zorlu sınavının sonunda, şenlikli iftar sofraları ile taçlanmalı akşamlar diye düşünerek, doğruca Mısır Çarşısı‘nda aldım soluğu. Sahurdan iftara, ramazan sofralarının olmazsa olmazı peynir alışverişi yapalım önce. Hemen söylemeliyim ki bu devirde ramazan sofrası kurmak, cüzdanı ateşe vermek demek! Gittikçe pahalılaşan ülkemizde bu ramazan ayında fiyatlar da sıcaklarla yarışıyor. Yine de peynir, Mısır Çarşısı‘ndaki en mâkul alış-veriş sanırım. Türkiye’nin dört tarafından peynir bulmak mümkün. Marketlere göre fiyatlar daha uygun. Kırklareli’deki bakkaldan 15 liraya aldığım yerel beyaz peynir, Mısır Çarşısı‘nda 18 lira. Tabii 38 liraya kadar farklı fiyatlar var. Çeçil peynirinden tuluma, eski kaşardan beyaz peynirin en âlasına binbir çeşit var. Deri tulum sevenleri hemen uyarıyım; alırken taze olmamasına dikkat edin yoksa bakteri tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. İyi bir deri tulum bir sene, koyun sütünden beyaz peynir ise sekiz ay buzhanede beklemeliymiş. Yumuşak ve ağızda sünen peynir alınmamalıymış. Biraz sert ve ağızda buruk tât bırakan iyi peynirmiş. Deri tulum 52, Kars gravyer 48, bidon tulum ise 30 lira. Peynirin en yakın arkadaşı zeytin olmadan iftar sofrası düşünülemez; siyahı, yeşili, selesi Gemlik’iyle ama en lezzetlisiyle çeşit çeşit zeytin bu çarşıda bulunuyor. Zeytin fiyatları ise; 20-26 lira arası değişiyor.

Haberin Devamı

Ramazan alışverişinin geleneksel adresleri

Mısır Çarşısı‘nın en renkli üyeleri

Tavanlardan sarkan, her ne kadar yiyenin üzerinden günlerce kokusu çıkmasa da kiremit rengi kurutulmuş ete sarmalanan çemenle efsanevi lezzete kavuşan pastırmalar, Mısır Çarşısı‘nın en renkli üyeleri. İftar sofrasında azıcık sunulması âdettendir ama bu yaz sıcağında susatacağı için aşırıya kaçılmaması tavsiye edilir. Cankurtaran Gıda’ya uğrayıp fiyatlarla ilgili bilgi aldım. En iyisi denilen sırt pastırma 126 TL, kuşgönü 128 TL, makine pastırması ise 86 TL. Sucukların ise kilosu 70 lira yani büyük bir halka sucuk 50 lira civarına denk geliyor.

Haberin Devamı

Ramazan alışverişinin geleneksel adresleri

Her sahurda süte bal katıp yiyin

Rahmetli dedem midesini rahatlatsın diye her sahurda süte bal katar içerdi. O zamanlar “organik” terimi hayatımıza girmemişti çünkü olması gerektiği gibi doğaldı yiyecekler. Arıların önce kovan yapıp sonra içine bal yapması “organik” diye sınıflandırılmaz doğal karşılanırdı. Şimdi ise bal mumundan insan eliyle kovanlar yapılıyor ve arıların içine bal yapması sağlanıyor. İşin garibi; doğal olmayan yollarla üretilen yiyeceklere “yapay” anlamında bir âd konmuyor da zaten olması gerekene “organik” deniyor! Sanki “inorganik” şeyleri yiyebiliyormuşuz gibi! Neyse gelelim bal fiyatlarına; Siirt yöresinden çok iyi bir “organik” karakovan balı almak isterseniz 220 lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. 88 liralık balda ise ince bir mum bulunuyor.

Haberin Devamı

Ramazan alışverişinin geleneksel adresleri

Ebcir’e uğramadan iftar sofrası kurulmaz

İftarın vazgeçilmezi hurmadan, kahve yanında verilecek lokuma, antioksidan etkisiyle geceleri vücudunuzu dinlendirecek nar çayından şahane bakır çaydanlıklara kadar sofranızı renklendirecek binbir çeşit malzeme burda. Açıkçası tüm Mısır Çarşısı esnafı, ramazan sofrası alışverişinin AVM’lere kaymasından şikâyetçi. “10 yıl önce şeker için kuyruk olurdu numara verirdik, şimdi ise Ramazan Bayramı‘nda şeker satmıyoruz” diyorlar. Üstelik ürünlerin pahallılığından, müşterilerinden daha çok dükkan sahipleri şikayetçi. “Geçen yıl fındığı 15 liradan alırken bu yıl 65’ten alıyoruz, satışın ise kilosu 90-100 liraya çıkıyor” diye yakınıyorlar. “Geçen yıl kayısı yoktu bu yıl da fındık” diye dertlenmeye devam ediyorlar. Ceviz ise 90-120 lira arası. Romanya-Bulgaristan’dan gelen ve sağlıklı olmadığını söyledikleri ceviz ise piyasada 30-40 liraya bulunuyormuş ama tavsiye etmiyorlar. Cevizli sucuk 25 TL, fıstık ve bademin fiyatı 60 TL geçen yıldan beri değişmemiş. Leblebi-üzüm ise kilosu 10 lira ile her bütçeye ve mideye uygun olmaya devam ediyor. Lokum ise iki çeşit: Ballı ve şekerli. Ballı lokumun kilosu 85, şekerli lokumun ise 35 lira. İftar sofrasının vazgeçilmezi pilava safran katmak isterseniz gramı 30-60 lira arası ödemeniz gerekecek. “Olmazsa olmaz” Kudüs Hurması‘nın ise kilosu 60 lira. Oruç tutarken sağlığınız için çok faydalı olan şekersiz, antioksidan ve bol vitaminli nar çayından ise 30 liralık almanız ay boyunca yeterli olacaktır. Gelelim, yemekten sonra içilecek çaya hem şıklık hem de ayrı bir tâd katacak bakır çaydanlıklara. Aman Çin malı almayın, 1 ay içinde kalayı gidip kullanılmaz hâle gelebilir. Antep işi iyi bir çaydanlık 100 lira, eğer üstü işlemeli isterseniz bu fiyat 150 liraya çıkıyor ama uzun bir süre de kalay ihtiyacı olmuyor.

Haberin Devamı

Herkese hayırlı bir ramazan ayı ve bereketli sofralar dilerim. Mısır Çarşısı‘na uğramadan ramazan ayını uğurlamayın derim.

Ramazan alışverişinin geleneksel adresleri

DİĞER YENİ YAZILAR