Gazete Vatan Logo

Berkin’e yüz binler 5.5 saatte veda etti!

Berkin’e yüz binler 5.5 saatte veda etti!

Ekmek almaya giderken polisin attığı biber gazı fişeğiyle başından vurulan ve 269 günlük mücadelesinden sonra hayata gözlerini yuman Berkin Elvan, yüz binlerce kişinin katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı.




Vurulduğu yerde tören

Saatler 12:45’i gösterdiğinde ise Elvan’ın cansız bedeni, çıkartılarak vurulduğu yere götürüldü ve burada bir tören düzenlendi. Berkin Elvan’ın tabutu kalabalığın omuzlarında Okmeydanı Anadolu Kahvesine kadar taşındı. Yolun her iki tarafını dolduran yüz binlerce kişi Berkin Elvan’ın cenazesini alkışlarla karşıladı. Cenaze güçlükle burada bekleyen cenaze aracına konuldu, Feriköy Mezarlığı’na götürülmek üzere yola çıktı. Berkin’i taşıyan cenaze aracı önce Şişli Meydanı sonra Feriköy Mezarlığı’na doğru hareket ederken, binlerce kişi ise E-5 Karayolu’nun Avrupa-Asya yönünü trafiğe kapattı.

3 saatte Şişli’ye gelebildi

Berkin Elvan’ı taşıyan cenaze aracı saatler 15:45’i gösterdiğinde Şişli Meydanı’na ulaşabildi. Binlerce insan Mecidiyeköy - Şişli ile Abide-i Hürriyet - Şişli Meydanı arasındaki yolda birikti. Cenaze aracının Feriköy Mezarlığı’na ulaşması ise kalabalık yüzünden yaklaşık 1 saat sürdü ve Saatler 16:40’ı gösterdiğinde mezarlığa gelebildi. Feriköy Mezarlığı’nda defin başladığında ise binlerce insan daha Şişli’deydi.

Anne ağlama evlatların burada

Berkin Elvan’ın cenazesi yaklaşık 5.5 saat süren yolculuğun ardından Feriköy Mezarlığı’na ulaştı. Elvan’ın cenazesi toprağa verildiği sırada annesi Gülsüm Elvan’ın ağıtları yükseldi. Gözyaşlarını tutamayan Gülsüm Elvan için mezarlıkta bulunan yüzlerce vatandaş, “Anne ağlama evlatların burada” şeklinde slogan attı. Baba Sami Elvan da eline aldığı kürekle oğlunun mezarına güçlükle toprak atabildi. Daha sonra ise baygınlık geçirdi. Güçlükle ayakta durabilen anne Gülsüm Elvan’a sanatçı Pınar Aydınlar koluna girerek destek oldu.



3 Gezi kurbanınınailesi de törendeydi

Berkin’in cenazesi defnedilirken, Gezi olayları sırasında hayatlarını kaybeden Ali İsmail Korkmaz, Ethem Sarısülük, Mehmet Ayvalıtaş’ın aileleri de hazır bulundu.

Vali tweet attı müdahale başladı



Biber gazı, su, plastik mermi...

Berkin Elvan’ın naaşı gözyaşları arasında toprağa verilirken saat 17:20’de İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Twitter’dan son durum hakkında bilgi verdi: “Berkin Elvan toprağa verildi. Büyük bir katılımla gerçekleşen törende şu ana kadar özen gösteren herkese ve emniyete teşekkür ederim.” Vali’nin tweet attığı dakikalarda ise katılımcıların büyük bir bölümü Ergenekon Caddesi’nin önünde bekliyordu. Grup içinden bazı kişilerin polise taş attığı görüldü. Vali’nin tweet’inin üzerinden dakikalar geçmeden ise Osmanbey’de pols tarafından müdahale başladı. Polis, biber gazı, plastik mermi ve tazyikli suyla gruba müdahale etti.Osmanbey’de başlayan müdahaleden sonra, bazı gruplar ise Kasımpaşa ve İstiklal Caddesi yönünden Taksim Meydanı’na çıkmaya çalıştı ancak polisin sert müdahalesiyle karşılaştı.

Kızılay’da çok sayıda göz altı

Berkin Elvan için dün tüm yurtta yine eylem vardı. Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde olaylar çıktı. Kızılay Güvenpark’ta toplanan binlerce kişiye polis müdahale etti. Çok sayıda gaz kullanan polislerin kask numaralarının kapalı ya da bazı rakamların sökülmüş olması dikkat çekti. Polis Kızılay’daki kalabalığı dağıttıktan bir süre sonra farklı yönlerden gelen gruplar Kızılay’a girmek istedi. Ancak polis gruplara izin vermedi. Bu durum saatler boyunca sürdü. Polis zaman zaman gaz bombaları ve tazyikli su ile gruplara müdahalede bulundu.

Haberin Devamı