Gazete Vatan Logo

Benzine iki ayda yüzde 8.4 zam geldi

Petrol fiyatlarındaki yükseliş makroekonominin yanısıra akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle vatandaşın bütçesine de ek yük getiriyor...

Petrol fiyatlarındaki yükseliş makroekonominin yanısıra akaryakıta yapılan zamlar nedeniyle vatandaşın bütçesine de ek yük getiriyor. Son bir ayda, dış piyasalarda petrol fiyatı yüzde 25 yükselirken Türkiye'de benzine 4, motorine ise 2 kez zam yapıldı. Benzindeki son fiyat artışı 14 Nisan'da yüzde 1.5-2 aralığında gerçekleşti.

Son zammın ardından son l aylık fiyat artişı benzinde yüzde 6.6, motorinde ise yüzde 4'ü buldu.

Petrol fiyatlarındaki artış nedeniyle yapılan zamlarla l litre 98 oktan kurşunsuz benzinin fiyati 2.97 YTL'ye yükseldi. Bu rakam benzinin, geçen yıl Eylül başında dünya petrol fiyatlarının 71 dolarla rekor kırdığı seviyeden sonraki en pahalı düzeyi.

Çözüm ÖTV indiriminde
Öte yandan Tüpraş petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle 2004 yılından bu yana rafineri satış fiyatlarında yüzde 91'lik artışa gitti.

Petrol fiyatları ve kurlardaki yükselişin sürmesi halinde akaryakıtta yeni rekor seviyeler beklenirken, tek çözümün vergi indiriminden geçtiği belirtiliyor. Bunun için de güncel benzin fiyatları içinde yüzde 50 pay alan ÖTV'de indirim şart. Ancak yüksek vergi hedefleri koyan hükümet 2005 başından bu yana akaryakıttan alınan ÖTV'yi sabit tutuyor. Bu sayede yüzde 15'ini akaryakıttan alınan ÖTV oluşturuyor.

Haberin Devamı