Gazete Vatan Logo

Belediye: itfaiye suçlu, İtfaiye: Bina suçlu, Çocuklar suskun!

Belediye: itfaiye suçlu, İtfaiye: Bina suçlu, Çocuklar suskun!

Adana’nın Aladağ ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, özel öğrenci yurdunda çıkan yangında Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesine yönelik iddialarla ilgili “Maalesef merdivenli ve kovalı itfaiye aracımız, yangın neredeyse bittiği sırada geldi. Bu, çok büyük bir eksiklik” dedi.

Yetersiz itfaiye

Akgedik, yangına müdahale eden itfaiye ekiplerinin ekipman ve personel sayısı açısından “yetersiz” olduğu iddialarına ilişkin, şöyle konuştu: “Herkes oradaki eksiklikleri gördü. Yurdun, milli eğitimin, itfaiyenin eksiğini, yangın konusundaki bilinçsizliğimizi gördü. Ben oradayken, son kata ulaşmak için çok mücadele ettik. Son kat çünkü yangının en yoğun yaşandığı kattı ve birileri ‘içeride kimse yok’ diyordu, birileri de içeride 10-11 kişinin olabileceğinden bahsediyordu. Israrla yukarıya girmeye çalıştık. Savcılık araştırıyor tabii bu konuyu, adli makamlara intikal etmiş. Burada kimin ihmalin var, kimin ihmali yok bunları değerlendiriyorlar. İhmali Bir madencinin kovalı vinciyle son kata çıkıldı. Bunu gördük. Maalesef merdivenli ve kovalı itfaiye aracımız, yangın neredeyse bittiği sırada geldi. Bu, çok büyük bir eksiklik.” Akgedik, yangının her an her yerde çıkabileceğini, bu duruma karşı tedbirli olmak gerektiğini dile getirerek, “Olaydan itfaiye teşkilatının, milli eğitimin, yurt yönetiminin ders çıkarması lazım. Bizim de birey olarak, halk olarak hepimizin ders çıkarması lazım. İtfaiyede ekipman eksiğini, yeterli eleman eksiğini, kalifiye eleman eksiğini görüyoruz. Yurt yönetiminin daha hassas olması gerektiğini de görüyoruz. Yangını körükleyecek malzemelerin orada kullanılmaması gerektiğini görüyoruz.”

Haberin Devamı

Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca hazırlanan rapor ortaya çıktı. İhbar ve ekiplerin çıkış saati 19.24, olay yerine varış zamanı ise 19.25 olarak yer aldı.

Raporda, şu bilgilere yer verildi, “9 adet araçla olaya müdahale edilmiştir. Müdahale esnasında seyyar merdivenli aracımız ile H.T.Ç. tarafından binanın doğu cephe birinci katından 7 öğrenci kurtarılarak aşağıya indirilmiş, diğer personelimizin arama kurtarma malzemesiyle 5 öğrencinin de atlamak suretiyle tahliyesi sağlanmıştır.” Raporda, yapılan incelemede bina içerisindeki ahşapların vernikli ve yapıştırmalı (silikonlu) olması nedeniyle ani yanıcı parlayıcı malzemelerin yangının hızlı bir şekilde çatıya kadar kısa sürede yayılmasına yol açtığı belirtildi. İhbarın yangın başlangıcından muhtemelen 15-20 dakika sonra yapıldığının değerlendirildiği raporda, şunlar kaydedildi, “Birinci ve ikinci kat koridorlarından yangın merdivenine çıkış kapılarının, panik bağlı kapı olması gerekirken, PVC plastik kapı olduğu ve bu kapıların ısınmadan dolayı yanarak genleşip açılmadığı değerlendirilmektedir ayrıca kapı üzerinde anahtar bulunmadığı tespit edildi.”

Haberin Devamı