Gazete Vatan Logo

Belediye, dereyi çöplük yaptı

Bolu'nun Mengen İlçesi'ne bağlı Gökçesu Beldesi Belediyesi, Karadeniz'e dökülen Büyüksu Deresi kenarında çöplük oluşturdu

Çöplerin dereye karışarak kirliliğe neden olmasına halk tepki gösterirken, dün çöp boşaltmak için geldikleri çöplükte gazetecileri görünce panikleyen belediye görevlileri, römorku çöp dolu olan traktörle kaçtı. Görevliler, çöp traktörünü belediye önüne park etti. Küçüklüğünde Büyüksu Deresi'nde yüzdüğünü, su içtiğini söyleyen Gökçesu Belde Belediye Başkanı DYP'li Vahit Aydın, "Bu derenin asıl kirlenme nedeni Bolu'dur. Bolu'nun tüm atığı buraya atılıyor. Bu çöplük, 1992 yılından beri dere kenarındadır. 2 ay önce çöplüğün orman içinde yere taşınması için girişimde bulunduk" diye konuştu.

Bolu'nun Mudurnu İlçesi'nden gelip, Bolu, Gökçesu, Mengen ve Zonguldak güzerg^ahını takip ederek Karadeniz'e dökülen Büyüksu Deresi'nde çevre katliamı yaşandığı belirtildi. Fabrika, tavuk kümesleri ve kömür ocaklarının atıkları ile kirlenen, geçmiş yıllarda ördek ve balık ölümleri görüldüğü Büyuksu Deresi'nin kirlenmesinin bir başka nedeni de Gökçesu Belde Belediyesi'nin çöplüğü gösterildi. Belediye statüsüne 1992 yılında kavuşan beldede 14 yıldan bu yana 2 bin 500 nüfuslu Gökçesu'nun çöpünü, dere kenarında oluşturduğu çöplüğe döküyor. Belediyeye ait traktörler, 2 günde 1 topladıkları 2 römork çöpü belde içinden geçen dere kenarındaki belediye çöplüğüne döküyor. Dere kenarına dökülen çöpler suya karışarak, suyun kirlenmesine, hem de çevre kirliliğine yol açıyor.

ÇÖP DOLU TRAKTÖR İLE KAÇTILAR
Belediye ekipleri, beldenin çöpünü traktör römorkuna doldurduktan sonra dere kenarındaki belediye çöplüğüne geldi. Üzerinde büyükbaş hayvanların dolaştığı çöplüğe çöpü boşaltmak isterken görüntü alan gazetecileri gören belediye ekipleri, çöpü boşaltmadan traktör ile kaçmaya başladı. Panik içinde kaçan görevliler, traktörü belediye binası önüne park ettikten sonra hızla binaya girip kayıplara karıştı.

HALK TEPKİLİ
Belde sakinleri, Büyüksu Deresi'ndeki kirliliğe ve belediye çöplüğünün neden olduğu çevre felaketine tepki gösterdi. Beldede işyeri bulunan Niyazi Dedeoğlu, "Benim küçüklüğümde Büyüksu Deresi'nin suyu berraktı. İçinde yüzülebiliyor, balık tutulabiliyordu. Şu an bunlar mümkün değil. Bunun en önemli nedenleri fabrika ve kömür ocaklarının atıkları. Belediye de çöpünü dere kenarına boşaltıyor" diye konuştu. Kamil Kadem ise, belediye çöplüğünden tüm belde halkının rahatsız olduğunu söyledi.

BAŞKAN: ÇAREMİZ YOK
Gökçesu'da doğup- büyüdüğünü söyleyen, küçüklüğünde derede yüzüp, su içtiklerini hatırlatan Başkan Aydın ise, beldenin çöpünün 1992 yılından bu yana dere kenarına atıldığını belirterek şöyle konuştu:

"Deredeki kirliliğin en önemli nedeni Bolu. Bolu'nun tüm atıkları bu dereye atılıyor. 1992'den beri belediyenin çöplüğü dere kenarında. Başka bir alternatifimiz yok. 2 ay önce orman içinde açılacak bir çukura çöpün taşınması için girişimde bulunduk. Henüz sonuç alamadık. Şu an başka bir çaremiz yok. Her taraf aynı. Ormana atmamız için ormanı traşlamamız lazım. O da mümkün değil. Bolu Belediyesi bir arıtma tesisi yapacak. O tesis yapıldığı zaman biz çöpümüzü arabayla Bolu'ya da göndeririz."

Haberin Devamı