Gazete Vatan Logo
Magazin Bel ağrısında seks yapmanın yolları!

Bel ağrısında seks yapmanın yolları!

Yapılan araştırmalar 10 kişiden 8’inin en az bir kez bel ağrısı yaşadığını gösteriyor. Bu ağrıların yaklaşık yarısı ilk 2 hafta içinde geçiyor, yarısında iyileşme 6 haftaya kadar uzuyor. Bu durumda seks yaşamı bir aydan fazla süreyle sekteye uğrayabiliyor. Belinizi koruyacak önerileri takip ederek keyifli bir cinsel yaşama sahip olabilirsiniz.

Libido düşüyor hareketler sınırlanıyor

Bel ağrısının cinsel yan etkileri birkaç şekilde oluşuyor. Öncelikle ağrı şikayeti libidoyu düşürüyor. Ağrı cinsel isteğin baş düşmanlarından biri. Bel ağrısı da ister akut ister kronik olsun cinsel isteksizlik yaratıyor. Ağrılar ilaç ve destek tedavileriyle kontrol altına alınsa bile bu sefer de bel problemi hareketleri kısıtlıyor. Önsevişme ve cinsel beraberlikte alışkın olduğunuz davranışlar, dokunuşlar ve pozisyonlar yapılamıyor. En ufak hareketler bile ağrıyı arttırabiliyor. Hareket güçlüğü veya ağrı uyarılmayı da geciktiriyor. Kadınlarda uyarılma zorluğu, geç orgazm olma, orgazm olamama, erkeklerde ise sertleşme ve boşalma problemleri görülebiliyor.

Haberin Devamı

Ağrı artar korkusuna son

Olayın bir de psikolojik boyutu var. Uzun süren bel ağrılarında hastanın günlük yaşantısı mecburen değişiyor. Evde zorunlu istirahat hali ve günlük işleri takip edememek depresif bir ruh hali yaratabiliyor. Bu durumda cinsel motivasyon düşüyor. “Ağrıyı arttırırım” korkusuyla cinsellikten uzaklaşma başlıyor. Bazı çiftlerde ise ağrı yaşamayan partner, bel ağrısı çeken tarafı anlamakta güçlük çekiyor. Cinselliğin ağrıyı arttırmayacağını düşünüp reddedilmiş hissedebiliyor.

Neler yapabilirsiniz?

- İlaçlarınızı planlayın: Hekiminizin önerdiği ağrı kesici veya kas gevşeticileri cinsellikten 30-60 dakika önce almak cinsellikte ağrı yaşama riskiniz azaltır.

- Sıcak bir duş alın: Özellikle kas zorlanmalarına bağlı gelişen mekanik bel ağrılarında sıcak uygulamaları ağrıyı hafifletir.

- Ağrıyı tanıyın: Ağrının hangi pozisyonlarda artırdığını, otururken-sırt üstü veya yan yatarken nasıl değiştiğini takip edin. Bunlar size seçmeniz gereken pozisyonlar konusunda yardımcı olur.

Haberin Devamı

- Rutini değiştirin: Ağrı yaşama korkusu depresif bir ruh haliyle birleştiğinde sizi gergin ve endişeli yapar. Bu nedenle sizi gevşetecek bir ortam yaratın.

- Zamanlamayı doğru seçin: Günün hangi saatinde ağrınız hafifliyorsa o zaman cinsellik yaşamalısınız. Ayrıca sekse daha uzun süre ayırın, aceleye getirmeyin.

- Önsevişmeyi uzatın: Sizi hem zihinsel hem bedensel olarak cinsel beraberliğe hazırlayan önsevişme kuvvetli bir ağrı kesicidir.

- Rahatlayı: Ağrısız bir seks için aceleci ve sabırsız davranmayın. Eşinizin ağrı kesici veya kas gevşetici bir kremle yapacağı hafif bir masaj da sizi rahatlatacaktır.

- Belinizi destekleyin: Genelde bel ağrısı yaşayanlar cinsellikte alt pozisyonlarda daha rahat ederler. Yine de belinizi yastıklar destekleyin.

- Pozisyonları dikkatle seçin: Bazı durumlarda sırt üstü uzanmak yerine yan pozisyonlarda bel daha az ağrır.

- Alternatifleri deneyin: Öpüşmek, dokunmak, sarılmak da cinselliğin bir parçasıdır. Cinsel davranışları bel probleminiz nedeniyle devam ettiremiyorsanız alternatif teknikleri deneyin. Kendinizi ve eşinizi uyaracak, tatmine ulaştıracak diğer yakınlaşmalara yönelin.

Haberin Devamı