Gazete Vatan Logo

BDP Nevruz’un ‘w’sundan vazgeçti

BDP'li Birdal, 21 Mart’ın “Nevroz” bayramı olarak kutlanması için kanun teklifi verdi

BDP’li Akın Birdal önceki gün TBMM Başkanlığı’na 21 Mart’ın “Nevroz Barış ve Kardeşlik Günü” olarak tatil ilan edilmesi için kanun teklifi verdi. Teklifin gerekçesinde, “Nevroz’un” Ortadoğu halkları için önemine değinilerek, “Bu değer sadece bölge insanları açısından değil, Birleşmiş Milletler tarafından da saptanmış durumdadır. 21 Mart Nevruz günü UNESCO tarafından ’insanlığın bozulmamış kültürel mirası ve sözel başyapıtı’ olarak ilan edilmiştir. Devletler arasındaki barışın geliştirilmesi, halklar arasındaki kardeşliğin pekiştirilmesi için böyle bir günün bayram havasında kutlanması önemlidir” denildi.

Daha önce ‘Newroz’

BDP, daha önce Meclis Başkanlığı’na verdiği kanun tekliflerinde ve önergelerde Kürtçe olan kelimeler içinde geçen W, X ve Q harflerini sık sık kullanıyordu. 7 Ocak 2009 tarihinde Osman Özçelik’in verdiği kanun teklifinde 21 Mart’ın “Özgürlük ve Barış Bayramı Newroz” olarak kutlanması istenmişti.

KOMUTAN ATEŞTEN ATLADI

Kitlesel Nevruz kutlamaları yarın yapılacak. Ancak tüm yurtta Nevruz etkinlikleri şimdiden başladı. Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde kaymakamlık önünde Nevruz ateşi yakıldı. Ateşin üzerinden ilk atlayan ise Garnizon Komutanı Jandarma Albay Semih Okyar oldu. Samsun’da da Nevruz Bayramı kutlamaları kapsamında 19 Mayıs Üniversitesi Kurupelit Yerleşkesi’nde bir grup öğrenci düzenledikleri etkinlikte eğlendi.

Haberin Devamı