Gazete Vatan Logo

Baz etkisi mi kalıcı düşüş mü?

% 2.46’lık Ocak enflasyonu yerini % 1.02’lik 2018 Ocak rakamına bırakınca bazın da etkisi ile enflasyon % 10.35’e geriledi. Ancak ekonomistler bölündü. Çekirdek enflasyonun hâlâ katı duruşunu sürdürdüğünü belirten ekonomistler bu yıl da çift hanenin aşağı yönlü kırılmasının zor olduğunu iddia ediyorlar

Baz etkisi mi  kalıcı düşüş mü?

Merkez Bankası (TCMB) enflasyonda hedefini yüzde 7.9 olarak belirlese de sinyaller çift hanenin altının kolay kolay mümkün olmadığını ortaya koyuyor. Enflasyon yılın ilk ayında da yüzde 1’den fazla yükseldi, ancak beklentilerden düşük geldi.

Tüketici Fiyatları Enflasyonu (TÜFE) Ocak’ta gıda fiyatlarında artışın beklentilerin altında kalması ve baz etkisiyle aylık bazda yüzde 1.02 ile beklentilerin altında artış gösterirken, yıllık TÜFE 2017 sonundaki yüzde 11.92’den yüzde 10.35’e gerileyerek çift hanede kalmaya devam etti. Önümüzdeki dönemde baz etkisinin azalmasıyla enflasyonda düşüşün de yavaşlayacağını belirten ekonomistler, enflasyonun yıl sonuna kadar yüzde 10-11 civarında dalgalanmasını bekliyor. Tüketici Fiyatları Endeksi’nde (TÜFE) Ocak ayında medyan bazında yüzde 1.28 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 9.34 seviyesinde bulunuyordu.

Çekirdek sapasağlam

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, Merkez Bankası’nın da yakından izlediği özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden ‘B’ Ocak’ta yıllık olarak yüzde 12.28’den yüzde 12.31’e yükselirken, ‘C’ yüzde 12.30’dan yüzde 12.18’e geriledi. Böylece Ekim’de kayıtların tutulmaya başlandığı Ocak 2004’ten beri en yüksek seviyeye gelen B endeksi tarihi zirvesini daha da yukarı taşırken, C endeksi Aralık’ta gördüğü Ocak 2004’ten beri en yüksek seviyeden geriledi. Yİ-ÜFE Ocak’ta aylık olarak yüzde 0.99, yıllık olarak yüzde 12.14 arttı.

Haberin Devamı

TCMB yılın ilk enflasyon raporunda 2018 yıl sonu enflasyon tahminini 0.9 puan artışla yüzde 7.9’a çekerken, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2018 yılı sonunda yüzde 6.5 ile yüzde 9.3 aralığında gerçekleşeceği tahmin edilmişti. TCMB enflasyonda baz etkisi kaynaklı düşüşün ilk çeyrek boyunca devam etmesini bekliyor, ekonomistler beklenen düşüşe karşın yılın son aylarına kadar çift haneden anlamlı bir uzaklaşmayı olası görmüyor. Verinin ayrıntılarına bakıldığında aylık en yüksek artış yüzde 2.96 ile çeşitli mal ve hizmetler grubunda görülürken, ev eşyasında yüzde 2.44, sağlıkta yüzde 2.42, konutta yüzde 2.34 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 1.67 artış gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 6.02 ile giyim ve ayakkabı olurken, düşüş gösteren bir diğer grup yüzde 0.99 ile haberleşmeydi. Yıllık en fazla artış yüzde 16.02 ile ulaştırma grubunda gerçekleşti. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ev eşyası yüzde 13.49, giyim ve ayakkabı yüzde 12.63, lokanta ve oteller yüzde 11.42 ve çeşitli mal ve hizmetler yüzde 11.38 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama grupları oldu.

Haberin Devamı

Enflasyon sepetine ulaştırma katkısı

TÜİK enflasyon sepetindeki ağırlıkları da revize etti. Buna göre 2018 yılı için hazırlanan tüketici enflasyon sepetinde gıda ve alkolsüz içecekler kaleminin ağırlığı yüzde 21.77’den yüzde 23.03’e yükseltilirken, ulaştırma kaleminin ağırlığı yüzde 13.61’den 17.47’ye yükseltildi. Sepette konut kaleminin ağırlığı yüzde 14.85’te tutulurken, alkollü içecekler ve tütün kaleminin ağırlığı yüzde 5.87’den yüzde 5.14’e düşürüldü. Giyim ve ayakkabı kaleminin ağırlığı yüzde 7.33’ten 7.21’e indirildi.
Şimşek: Kademeli azalacak
Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, Ocak ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Enflasyonun Ocak’ta yıllık yüzde 10.35 olarak gerçekleştiğine işaret eden Şimşek, bu rakamın geçen yılki enflasyonun zirve seviyesinden 263 baz puan ve yıl sonu seviyesinden 157 baz puan daha düşük olduğuna dikkat çekti. Enflasyonla mücadelede gösterilen kararlılığın meyvelerini almaya başladıklarının altını çizen Şimşek, enflasyonu en kısa zamanda tek haneli seviyelere çekmek için çabalarını artıracaklarını ve gerekli adımları atmaya devam edeceklerini vurguladı. Para ve maliye politikaları eşgüdümü çerçevesinde kamu fiyat ayarlamalarında azami hassasiyet gösterdiklerini belirten Şimşek, şunları kaydetti: “En son Avrasya Tüneli geçişinde yaptığımız KDV indirimi bu desteği yansıtıyor. Ulaşım maliyetleri üzerinden de dezenflasyona katkı veriyoruz. Gıda Komitesi çalışmaları orta ve uzun vadede enflasyondaki oynaklığı azaltacaktır. Ürün ihtisas borsası çalışmaları başta olmak üzere bu yönde yapısal nitelikte önemli kararlar alındı. Para politikasının kararlı duruşu ve yapısal reformlardaki adımlarımızın bir yansıması olarak önümüzdeki dönemde kurdaki göreli istikrarın da enflasyondaki düşüşe katkı vermesini bekliyoruz. Çekirdek enflasyon göstergelerinin kademeli olarak azalacağını tahmin etmekteyiz."
Şubat 0.5’de kalırsa tek hane görülecek
Ekonomistler enflasyonda tek hanenin kolay kolay mümkün olmadığı konusunda hemfikirler. Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, baz etkisinin azalan desteğiyle yıllık enflasyondaki düşüşün hız kaybetmesini ve yüzde 10 civarında dalgalanmasını beklediklerini söyleyerek, “Şubat özelinde, yıllık enflasyonun tek haneye inmesi için aylık artış oranının yüzde 0.5’in altında kalması gerekiyor. Kur ve gıda fiyatlarının olumlu gelişmesi halinde mümkün ancak kalıcı tek haneli seviyelerin ancak yılın son çeyreğinden itibaren görülebileceği beklentimizi ve yıl sonu için yüzde 8.7’lik tahminimizi koruyoruz” dedi.

Haberin Devamı