Gazete Vatan Logo

Bayramın kazananı halı yıkamacılar...

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala evlerde bayram temizliği telaşı başladı. 7/24 çalışan halı ve koltuk yıkamacılar talebe yetişemez oldu. Halılar metrekaresi 5-30 TL, koltuklar 90-250 TL arasında yıkanıyor

Bayramın kazananı halı yıkamacılar...

Halı ve koltuk yıkamacıların işleri özellikle bahar temizliğiyle birlikte yoğunlaşıyor. Ramazan Bayramı’nın da yaklaşmasıyla halı ve koltuk yıkamacılar 7/24 çalışmalarına rağmen müşterilere cevap veremeyecek duruma geldi. Bayramı derinlemesine temizlenmiş bir evle geçirmek, misafirlerini ağırlamak isteyenler bir an önce halılarını ve koltuklarını temizletmeye çalışıyor. Talebi gören oto yıkamacılar da bir süredir bu işe dahil olmuş durumda. Arabaların hemen yanında halı yıkayarak ek gelir elde ediyorlar. İş öyle bir duruma gelmiş ki halı ve koltuklarını yıkatmak isteyenlerle şirketler iletişimin hızlı olması için WhatsApp’tan görüşerek anlaşıyor.

Koltuk için 90 TL

Çok değil 10-15 yıl öncesine kadar halı yıkama dönemleri olurdu. Herkes kapısının önüne ya da balkonuna varsa geniş avlusuna halılarını serer çocukların su savaşları ve köpüklerle oyunları arasında halılar yıkanırdı. Koltuklar da arap sabunuyla silinirdi. Kadınların iş yaşamına daha fazla katılmasıyla zaman alan işlerden kaçınmaya çalışması, erkeklerin bu tür işlere zaten biraz yabancı olması ancak evini de her zaman temiz görme arzusu teknolojinin de yardımıyla halı ve koltuk yıkamacılığının gelişmesine neden oldu.

Haberin Devamı

Halı yıkamacıları arıyorsunuz, gelip evinizden aldıkları halılarınızı metrekare usulü fiyatlandırıp bir hafta sonra temizlenmiş ve paketlenmiş şekilde teslim ediyorlar. Koltuk yıkamacılar da makineleri ile gelip evde koltuklarınızı 1 saat içinde pırıl pırıl yapıyorlar. Google’a ‘halı yıkama’ veya ‘koltuk yıkama’ yazdığımızda yüzlerce şirket dökülüyor. Teklif usulü ile çalışan ve bu alanda birçok iş anlaşmasının yapıldığı armut.com’da halı yıkamada kayıtlı 859 firma bulunuyor. 258’i sadece İstanbul’dan. Ev temizliği için 8 bin 124, halı yıkama için 1.558 şirket var. Her geçen gün de sayıları artıyor. Halının türüne göre metrekaresi 5 TL’den başlıyor 30 TL’ye kadar yıkanıyor. Koltuklar da sayıları ve büyüklüklerine göre 90-120 TL’den başlıyor ve duruma göre fiyatlandırılıyor.

Günde 6-7 eve ancak gidebiliyoruz

Haberin Devamı

İstanbul’da faaliyet gösteren başka bir firmadan aldığımız bilgiye göre de talebe yetişmek mümkün değil. Şirket yetkilisi, “Evde halı yıkamak hem bu işin zahmetine hem de harcanan su masrafına değmiyor” dedi. Yaklaşık 2 yıldır bu işle uğraştıklarını, yoğun dönemlerde eş dost herkesin gelip kendilerine yardım ettiğini söyledi. Ellerinden geldiğince arayan herkese yetişmeye çalıştıklarını anlatan yetkili, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak bu mümkün değil. Bir koltuk yıkama en az 1-1.5 saat alıyor. Günde 6-7 eve gidebiliyor bir ekip. Bir ekip de halıları topluyor.”

Talebe yetişemiyoruz

Pro Temizleme firmasından Ceren Atalay’dan aldığımız bilgilere göre, bayram öncesi ful kapasite ile çalışılıyor. Bahar döneminde diğer zamanlara göre yüzde 30 daha fazla yoğunluk yaşandığını belirten Atalay, en yoğun dönemin bayrama doğru yaşandığını söyledi. Bir koltuk takımı için detaylı işçilik ve markalı temizlik ürünleriyle yapılan temizleme ücretinin 200-250 TL olduğunu belirten Atalay, şu bilgileri verdi: “Piyasada çok düşük fiyatlara bu işi yapanlar da var. Ancak müşteri memnuniyeti ve gerekli garantileri içeren makul fiyat budur. Biz halılarda yerinde hassas temizleme yapıyoruz. İpek yün halılar yerinde metrekaresi 25 TL’den temizleniyor.”

Haberin Devamı