Gazete Vatan Logo

Baykal’a çifte muhalefet

Mustafa Sarıgül'ün ardından Parti Meclisi toplantısında Baykal’a güvensizlik oyu veren 12’ler grubu da harekete geçiyor

22 Temmuz genel seçimlerinde aldığı yüzde 20.8’lik oy oranı beklentileri karşılamayan CHP’de, sular bir türlü durulmuyor. Seçimin ardından başlayan “Baykal’la bu iş olmuyor” muhalefeti, yeni siyaset sezonunda artarak sürecek. Baykal muhalifi Şişli Belediye Başkanı Sarıgül ekibi, “vatandaş hareketi” geliştirirken, uygulama açısından ilk prova, “999 S” parolasıyla 9 Eylül’de gerçekleştirilecek. Açılımı, “9 Eylül’de saat 09.00’da Söğütözü’nde” olan 999 S parolası doğrultusunda, on binlerce kişinin CHP Genel Merkez’i önünde toplanması için hazırlık yapılıyor.


Muhaliflerin ikinci kanadı harekete geçti

Baykal muhalifleri, Sarıgül ekibiyle de sınırlı değil. Seçimden sonra ilk Parti Meclisi toplantısında Baykal’a güvensizlik oyu veren 12’ler grubu da Anadolu’da “çoban ateşi” adı verilen çalışmalarını yoğunlaştırmaya başladı. Kulislerde, PM’de Baykal’a bayrak açan İnönü’nün torunu Gülsün Bilgehan ve arkadaşlarının oluşturduğu 12 kişilik grubun, kendi arasından lider adayı çıkarma arayışında olduğu konuşuluyor. Grubun, Gülsün Bilgehan ile Haluk Koç’un liderliği üzerinde tartışma yürüttüğü, ancak bu isimlerin Koç’u ikna etmekte oldukça zorlandıkları bildirildi.

Deniz Baykal'ın memleketi Antalya'da diğer muhalif kanat biraraya geldi. CHP Antalya eski il başkanlarının başlattığı 'Sol Değişim Girişimi'nin gerçekleştirdiği toplantıda, genel merkezin tasfiyesi istendi, yeni liderin ise değişim sürecinde ortaya çıkacağı savunuldu. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı toplantıda gençler ve kadınlar azınlıkta kaldı.

22 Temmuz seçimleri sonrası yaptıkları ilk toplantıda Genel Başkan Deniz Baykal ve ekibinin istifasını isteyen 'Sol Değişim Girişimi', Durukan Düğün Salonu'nda Antalya'daki diğer Baykal muhalifleriyle biraraya geldi. İl ve ilçelerden gelen yaklaşık 300 kişilik Baykal karşıtlarının katıldığı toplantıda, eski il başkanları Ümit Uysal ve Ertuğrul Ünal, eski gençlik kolları başkanı Devrim Kök, CHP İl Genel Meclis üyeleri Abdullah Demir ve İsmet Uysal, Kepez Belediyesi'nin CHP'li Meclis üyeleri Abdullah Durmaz ve Nuri Yıldız, Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Vahap Tuncer, Sosyal Demokrasi Derneği Şube Başkanı Recep Durmasür'ün yanı sıra partinin çeşitli kademelerinde görev almış eski isimler yer aldı. Toplantı öncesi oluşturulan Divan'da Ümit Uysal, Vahap Tuncer, Merkez İlçe eski Başkan Yardımcısı ve emlak komisyoncusu Mahmut Yıldırım ve CHP Antalya Kadın Kolları eski Başkanı Saadet Yavaş görev yaptı.

TEK YOL DEĞİŞİM

Toplantının açılış konuşmasını girişimin başını çeken eski il başkanı Ümit Uysal yaptı. CHP'yi sosyal demokrasinin ana çatısı olarak değerlendiren Uysal, "Yaptığımız çalışmalar, tabanımızın yüzde 98'inin değişimden yana olduğunu gösterdi. Bugün geldiğimiz noktada CHP kişisel ve keyfi kararlarla yönetilen bir parti konumuna dönüşmüştür. CHP politikalarını ortak akılla inşa etmemiştir. CHP, bizim zaten adımız ve soyadımız olan Cumhuriyet ve Atatürk değerleriyle yetinmiştir. Adımızı ve soyadımızı söyleyerek toplumdan oy alma şansımız yoktur" dedi. 22 Temmuz'da çok uzun yıllardır Cumhuriyetten rövanş almak isteyen kesimlerin yüzde 47 oy alarak iktidar olduğunu, CHP'nin ise solda tek parti olmasına rağmen yüzde 20'lerde kaldığını belirten Uysal, tek çıkar yolun partinin kadroları ve tüzüğüyle baştan ayağa yenilenmesi olduğunu savundu. Ziraatçiler Derneği Antalya Şube Başkanı Abdurrahman Özcan ise Baykal'ın seçim sonrası "Başarılıyız" açıklamasına gönderme yaparak, "Ya hiç olmazsa bari şu noktada başarısızdık de. Hiç olmazsa ben de sana inanayım, sana güveneyim. Bu partinin sizin gibi başarısız adamlara ihtiyacı yok. Bırakın, açın önümüzü" diye konuştu.

ERDOĞAN İLE KIYASLADI

İl Genel Meclis Üyesi Abdullah Demir, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Antalya'da gezmedik köy bırakmamasına karşın CHP'li İl Genel Meclis Üyeleri'nin 3.5 yıldır Baykal'dan randevu almayı beklediklerini söyledi. Antalya Kent Konseyi üyesi emekli öğretmen Serap Erdinç ise "Ben sizin şakşakçınız mıyım? Her listeye oy verecek enayiniz miyim" diyerek CHP'de delege sistemini eleştirdi. Erdinç, kadın katılımcının son derece az olduğu toplantıda, CHP Genel Merkez'in kadınları uzaklaştırdığını ima ederek, "Antalya listesi tam bir rezalet. Sosyal Demokrat bir partide kadın milletvekili adayları en azından yarı yarıya olmalıydı" dedi.

SONUÇ BİLDİRGESİ

Konuşmalar sık sık alkışlanla kesilirken, salondan 'Baykal istifa, inadına CHP inadına sol' sloganları yükseldi. Serbest kürsü tarzındaki toplantıda konuşmacılara 10'ar dakikalık konuşma süreleri tanındı. Uysal'ın toplantı sonunda bir sonuç bildirgesi yayınlanması isteği ise oy birliğiyle kabul edildi. Bildirgenin, Pazartesi günü açıklanacağı bildirildi.

Haberin Devamı