Gazete Vatan Logo

Bayan Watanabe Türk tahvillerine geri döndü

Japon ev kadınları, yeniden Türk tahvillerine yöneldi. 2012’de Türk tahvillerinin de yer aldığı 3.7 milyar $’lık Uridashi tahvillere yatırım yapan Japon kadınların bu yılki TL Uridashi alımları 517 milyon $ oldu ve 2016 yılı toplamını geride bıraktı

Bayan Watanabe Türk tahvillerine geri döndü

Yukiko İkebe ve Mayumi Torii ... İki isim de Japon ev kadınları arasında çok tanıdık iki isim... İkebe ve Torii, 2008 krizinden sonra Türk tahvillerinin de aralarında bulunduğu “Uridashi” yani Japonya’da bireysel yatırımcılara ihraç edilen döviz cinsi tahvillere yatırım yaparak milyon dolarlar kazandı. Bu iki ismin verdiği ilham 2012’de Japon ev kadınlarını topyekun TL cinsi “Uridashi” tahvillere yöneltti. O tarihte 3.7 milyar dolarlık TL “Uridashi” alan Japon ev kadınlarının bu yıl yeniden alıma geçtiği konuşuluyor. Bloomberg’in haberine göre, 2017 yılında şu ana kadarki TL Uridashi alımları 517 milyon doları aşarak 2016 toplamını geride bıraktı.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) 2016 başında politika faizini eksi yüzde 0.10’a çekti. Türkiye Cumhuriyet Merkezi Bankası (TCMB) ise yüzde 12 civarında efektif faiz uyguluyor. 2 yıllık TL tahvil getirisi yüzde 11’ken aynı vadede Japonya tahvili eksi yüzde 0.12 getiri veriyor. Bu da yen borçlanıp TL almayı Japon ev kadınlarının favorisi haline getiriyor. Uridashi piyasasında TL cinsi tahvillerin getirisi farklı vadelerde yüzde 9.55’ten yüzde 10.60’a kadar çıkıyor.

Haberin Devamı

Neden alıyorlar?

Tokyo merkezli Daiwa Yatırım’ın Sabit Getirili Menkul Kıymetler Müdürü Shinji Kunibe, “Siyasi risklere rağmen Türkiye’de her dip Japon bireysel yatırımcılar için alım fırsatı olarak görülüyor.” dedi. Japonların Türkiye yatırım kararında ise Türk tahvillerinin İkebe ve Torii’ye de servet kazandıran “carry trade” cazibesi yatıyor.

3 yıldır Brezilya tahvili alıyorlardı

Son 3 yılda Brezilya tahvillerini tercih eden Japon ev kadınları, Latin Amerika ülkesinde siyasi kaos derinleşirken seçim sonrası siyasi belirsizliğin sona erdiği Türkiye’yi seçiyor. İsviçre merkezli UBS Analisti Lucy Qiu, “Her iki ülkede de siyasi görünüm muğlak olsa da Türkiye’de Nisan’daki referandumdan sonra hengame yatışırken Brezilya’da daha da kötüye gitti. İki ülke de cazip getiriler veriyor ve yatırımcılar daha az oynak olanı seçiyor” diyor.

Mizuho Menkul Değerler Kıdemli Piyasa Ekonomisti Toru Suehiro, “Siyasi belirsizlikler yükselen değerlemelerle birleşene kadar Brezilyalı şirketlerin Uridashi tahvil ihraçları son üç yıldır Japon bireysel yatırımcıların gözdesiydi” değerlendirmesini yapıyor.

Haberin Devamı