Gazete Vatan Logo

Bavullarınızı alın! Yola karadan devam ediyoruz

Erdem Başçı eleştirilere sert yanıt verdi

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son dönemde reel sektörün ‘Merkez ekonomiyi soğuttu’ eleştirilerine sert yanıt verdi: Hava uçuşa müsait değil. O nedenle piste indik, kemerlerimizi çözdük. Bavullarınızı alın. Artık yola karadan devam edeceğiz.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, son dönemde özellikle reel sektörden gelen “Merkez Bankası’nın ekonomiyi soğuttuğu, artık faizi indirmesi gerektiği” yönündeki eleştirilere beklenen yanıtı verdi. Başçı, ekonomideki son durumu bir metaforla değerlendirerek, “Hava uçuşa müsait değil. Uçmayalım, diyoruz. Piste indik, kemerlerimizi çözdük. Bavullarınızı alın, artık yola karadan devam edeceğiz” dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin dün düzenlediği sohbet toplantısına, Para Politikası Kurulu üyeleri ve Başkan Yardımcıları Mehmet Yörükoğlu, Turalay Kenç ve Ahmet Faruk Aysan’dan oluşan geniş bir yönetim ekibiyle birlikte katılan Başkan Erdem Başçı, kritik açıklamalar yaptı.

‘Yüzde 8-9 büyüme zor’

Sohbette reel sektörün kendilerine dönük eleştirilerini hatırlatması üzerine Başçı, ilginç bir metaforla yanıt verdi. Başçı, ekonominin son yıllarda yaşadığı uçuşun sona erdiğini ve ekonominin inişi tamamladığını belirterek, “Şurası açık, artık hava uçuşa müsait değil. Yurtdışı kaynaklı nedenlerden dolayı. Biz de diyoruz ki uçmayalım. Artık uçağı indirdik, kemerlerimizi de çözdük. Bavullarınızı alın, artık yola karadan devam edeceğiz” dedi. Başçı, “Yüzde 8-9 büyüme oranlarını bu yıl veya gelecek yıl kolay kolay hiçbir ülke sağlayamaz, Çin de buna dahil. Dolayısıyla Türkiye’nin geçen iki senede olduğu gibi yüzde 8-9’lar seviyesinde büyümesi mümkün değil; bunu hepimizin bilmesi lazım. Tamam ‘piste indik, niye hâlâ bekletiyorsunuz’ diyorsunuz. Ama kemerleri çözelim, bavulları da alalım, ondan sonra kara yoluyla yolumuza devam edelim, uçmayalım. Uçuş için pek elverişli hava şartları yok. Havada yakalananlar zaten birer birer tehlikeli noktalarda olabiliyorlar, inişte zorlanıyorlar” ifadelerini kullandı.

Başçı, reel sektörün faiz indirim beklentisi ve bu kararı almadığı için kendilerini eleştirmesine ilişkin de, “Görevimiz gaza basmak değil. Gaza basacak çok istekli var. Başta özel sektör olmak üzere. Bayram tatilinde İzmir’deydim. Yollar çok güzel insanın içinden gaza basmak geliyor ama yol kenarlarına radarlar, uyarı dedektörleri koymuşlar. Yola giriyorsunuz, az sonra bir uyarı panosu çıkayor ‘hızınız şu’ diye, bir süre sonra o bölgeden çıkarken yine bir pano, ‘ortalama hızınız şuydu’ diye. Merkez Bankası da bu şekilde düşünülebilir. Biz emniyetli bir şekilde sürüşü sağlamaya çalışıyoruz. Gidelim ama dikkatli gidelim” diye konuştu.

‘Mevduata avantaj GELEBİLİR’ SİNYALİ

Erdem Başçı, “Yavaş yavaş artık mevduata avantaj sağlayıcı, mevduat dışı yükümlülüklere bir miktar dezavantaj sağlayıcı, istikrarlı fonlama için çekirdek yükümlülükleri teşvik edici, ama çekirdek dışı yükümlülükleri hafif hafif caydırıcı kademeli küçük adımlarla bir takım tedbirler düşünülebilir. Bunu niyet beyanı olarak söylüyorum, açıklanmış bir politika metni değil ama o yönde de yavaş yavaş adım atsak iyi olur” diye konuştu.

Ekonomiyi soğutma çabası yok, ayağımızı frenden çektik

MB Başkanı Başçı, reel sektörün ekonominin soğuduğuna ilişkin şikayetleri üzerine hemen verilere baktıklarını belirterek, ekonomik verilerde Temmuz ayı ile birlikte bir miktar yavaşlama görüldüğünü söyledi. Temmuz ayına kadar çok olumsuz sinyal almadıklarını ancak Temmuz ayına ilişkin verilerin biraz zayıfladığını, çeklerle ilgili bir miktar bozulmanın kendilerinin de dikkatini çektiğini söyledi. Ancak bozulmanın kalıcı olup olmadığına bir miktar daha bakacaklarını söyledi. Başçı, “Henüz Merkez Bankası devreye girsin, bir şeyler yapsın noktasına gelmedik” dedi.

Başçı, Temmuz ayında görülen kısmi bozulmada birkaç faktörün etkili olduğunu anlatarak, ”Bir tanesi Borçlar Kanunu’nda kişisel kefaletle ilgili eşin rızasının aranması yürürlüğe girmişti. Ona bankacılık sistemi bir anda adapte olamadı. Biraz vakte ihtiyaçları oldu. İlk hafta ödenmeyen çeklerde sıçrama oldu. Ondan sonra kademeli bir şekilde bu düzeldi. Ama Temmuz ayı verisi önceki ayların biraz üzerinde. O bir gösterge ama bu bir miktar yavaşlamaya da işaret ediyor olabilir. Gerek sanayi üretiminde gerek diğer faaliyetlerde Ramazan ayının da etkisi olabilir” diye konuştu. Bu bozulmanın kalıcı olup olmadığının henüz netleşmediğini belirten Başçı, “Ağustos sinyalleri daha iyi gibi” diyen Başçı, “Henüz Merkez Bankası devreye girsin, bir şeyler yapsın noktasına gelmedik. Ilımlı toparlanma devam ediyor. Yumuşak inişi tamamladık. Hem krediler hem döviz kurunda arzu edilen büyüme noktasına geldik.1 yıldır ekonomiyi soğutma çabası içinde değiliz. Biz zaten ayağımızı frenden çektik” dedi.

FAİZLER AŞAĞI ÇEKİLECEK

Erdem Başçı, MB olarak önümüzdeki dönem faiz koridorunu daraltacaklarnı belirterek, kredilerin fiyatlamasının da buna uyum sağlayacağını anlattı. Başçı, “Dolasıyla biz Merkez Bankası olarak aslında Temmuz’un başından itibaren ayağımızı frenden yavaş yavaş çekmeye başladık. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini hızla Temmuz başından itibaren aşağı çektik. İkinci etapta kredilerin de yavaş yavaş maliyetlerinin aşağı doğru gelmesini sağlayacağız. Kredi faizlerinin aşağı gelmesine izin vermemiz gerekir” şeklinde değerlendirmede bulundu. Başçı, bunun döviz kurları üzerinde olumsuz bir etkisi olmasını beklemediklerini de ifade etti.

ILIMLI BÜYÜME SÜRECEK

Merkez Bankası’nın gereksiz zamanlarda gereksiz şekilde ekonomik aktiviteye katkı yapmaya çalışmasının doğru olmadığını belirten Başçı, şu anda odaklarında finansal istikrar olduğunu, finansal istikrar yönünde pekiştirici, Türkiye’nin risk primini daha da düşürücü adımlar atmaya çalıştıklarını, ekonomik aktivite konusunda o kadar karamsar olmadıklarını, ılımlı bir büyümenin devam edeceğini vurguladı. Geçen yıl “Yumuşak inişi tamamladık” ifadesine yer verdiğini hatırlatan Başçı, “Dolasıyla o tarihten bu yana biz zaten ekonomiyi soğutma çabası içinde değiliz. Bundan sonra aşağı yönlü riskler varsa yurtdışından gelir. Bu noktada tedbir gerekirse alırız” dedi.

İSTİKRAR BİR KEZ BOZULURSA...

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Türkiye ekonomisinin yüzde 4 olan büyüme hedefiyle ilgili olarak da yurtdışı kaynaklı aşağı yönlü risklerin bulunduğuna dikkati çekti.

Fiyat istikrarının sağlanması durumunda Merkez Bankası olarak Türkiye’nin uzun vadeli büyümesine en önemli katkıyı yapmış olacaklarını vurgulayan Başkan Erdem Başçı, unutulmaması gereken diğer unsurun da finansal istikrar olduğunu belirtti. Başçı finansal istikrarın tehlikeli bir kavram olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Finansal
istikrar çok tehlikeli bir şeydir. Bir kere bozuldu mu, düzeltmenin maliyeti çok yüksek olur.”

DIŞ BORÇ 118.3 MİLYAR DOLAR


erdem Başçı, Merkez Bankası’nın son aylarda uluslararası resmi rezervlerinin arttığını belirterek, Türkiye’nin 2012 Haziran ayı sonu itibarıyla net uluslararası rezervlerinin

113.3 milyar dolar, altın

rezervinin ise 15 milyar 500 milyon dolar

olduğunu söyledi.

Erdem Başçı, Türkiye’nin kısa vadeli dış borcunun da 144 milyar dolar seviyesinde görüldüğünü ancak bunun 25 milyar dolar civarındaki miktarının Türk bankalarının yurtdışı şubelerinde olduğunu anlattı. Bunun dış borç olmadığını ifade eden Başçı, hesaptan düşüldüğünde Türkiye’nin 118.3 milyar dolar kısa vadeli dış borcu bulunduğunu kaydetti.

Haberin Devamı