Gazete Vatan Logo

Bataklıktan bir dev daha doğuyor

Ford Otosan, Kocaeli fabrikasının yanına bir tesis daha kuruyor

Ford Otosan, Fiat Fiorino’ya rakip üreteceği yeni mini hafif ticari araç için Kocaeli fabrikasının yanına bir tesis daha kuruyor. 485 milyon lira yatırımla kurulacak fabrikanın temeli ilk çeyrekte atılacak. Yeni mini ticariye ekstra üç haneli yatırım yapılacak. 110 bin araç kapasiteli fabrika 2013’te seri üretime geçecek ve 1.500 kişi işe alınacak. Ford; Kocaeli, Eskişehir’le üretim üslerini üçleyerek, 445 bin adetlik kapasiteye ulaşacak

Otomotiv sektörü, uzun yıllar sonra sıfırdan yeni bir fabrika yatırım daha kazanıyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, 10 yılda Ford Otosan’ın 1.2 milyar euroluk (1.5 milyar dolar) yatırım yapacağını açıkladı. Kolları sıvayan şirket de üçüncü fabrika için düğmeye bastı.

Ford Otosan, Minicargo’ya (Fiat Fiorino, Peugeot Bipper, Citroen Nemo) rakip üreteceği yeni mini hafif ticari için bataklıktan çıkan dev unvanını alan Kocaeli fabrikasının yanında yeni bir tesis inşa edecek.

110 bin araçlık kapasiteye sahip fabrikanın yatırım tutarı 205 milyon euro (485 milyon lira) olacak. Tesisin temelinin bu yılın ilk çeyreğinde atılması planlanırken, seri üretime geçiş 2013 yılını bulacak.

Mini ticariye dev yatırım

Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay, yeni hafif ticari araç modeline özel Kocaeli’deki arazinin yanına yeni tesis yapacaklarını belirterek, “Yeniköy mevkinde, ihracat limanımızın tam altında yeni fabrikamız kurulacak. Mevcut fabrikamızın yarısı kadar alana sahip olacak. Kapasite 110 bin adet planlandı. ÇED raporunu aldık. Ürün teşviğini bekliyoruz. Birkaç hafta içinde prosedür tamamlanır“ diye konuştu.

Otay, inşa edilecek tesise 205 milyon euroluk sabit kıymet yatırım tutarı ayırdıklarını, yeni ticari aracın ürün geliştirme, tasarım harcamalarının ekstra olacağını belirtti. Otay, yeni modelin yatırım tutarının üç haneli olacağını sözlerine ekledi.

Nuri Otay, yeni tesisle birlikte istihdam da artışa gideceklerini ifade ederek, şöyle devam etti: “Bu yılın ilk çeyreğinde temel atılacak. 2013’te üretime geçmesi hedefleniyor. 1.000-1.500 kişiyi işe alacağız. Kocaeli, Eskişehir ve yeni tesisle toplam üretim 445 bin adede yükselecek.”

2010’da 3 yılı kapsayan 1 milyar dolarlık yatırım için start verdiklerini hatırlatan Otay, bunun üçte ikisini yani 660 milyon dolarını 2012’de gerçekleştireceklerini belirtti.

İyimseriz, pazar 850 bin olur

NURİ Otay, 2012 hedefleriyle ilgili öngörülerini şöyle aktardı:

“Bu yıl 850 binlik satış bekliyoruz. En iyimser şirketlerden biriyiz. Hedefimiz 128 bin perakende satış ile yine en çok satan marka olmak. AB’de daralan pazarlara rağmen ülke ve model çeşitliliği sayesinde ihracatımızı 212 bin olarak planladık. 288 bin de araç üretmeyi planlıyoruz.”

3 silindirli 1.0 litre motor sürprizi

Ford, 3 silindirli 1 litre hacimli benzinli EcoBoost motoru bu yıl satışa sunacak. 80-120 beygir arasında değişen güce sahip motor, ilk olarak B-Max’le satışa çıkacak. B-Max’i Fiesta ve Focus izleyecek.

8 alanda rekor kırdı

Ford Otosan, 2011 yılında 10’uncu kez üst üste ‘Türkiye’nin en çok satan markası’ oldu, 8 alanda birden şirket rekoru kırdı:

1. İç pazarda en yüksek perakende satış rakamını elde etti: Türkiye’de 141 bin 633 adet araç sattı. Yüzde 15.6 pazar payıyla en çok tercih edilen marka oldu.

2. Sektörün ihracat şampiyonu: Ford, ihracatını yüzde 31 artırarak 3.5 milyar dolara yükseltti, sektörün şampiyonu haline geldi.

3. Toplam satışta sektör birincisi: Şirket ihracat dahil 354 bin adetlik toplam satış rakamı elde etti.

4. Üretimini büyüttü: Üretimde bir önceki yıla göre yüzde 22 artış kaydederek 295 bin 847 adede çıkardı, kapasite kullanım oranını yüzde 90’a yükseltti.

5. İstihdamını artırdı: Çalışan sayısını bir önceki yıla göre yüzde 14 artırarak, 2 bin 167’si beyaz yaka, 7 bin 414’ü mavi yaka olmak üzere toplam 9 bin 581 kişilik istihdama ulaştı.

6. Otomotivde Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan şirket: Ford Otosan, Ford’un üç büyük Ar-Ge merkezinden biri haline geldi. Şirket, Ar-Ge mühendisi sayısını 1.084’e çıkardı.

7. 1 milyar dolarlık yatırımın ilk adımları atıldı: Yeni Transit ve yeni hafif ticari araç için 1 milyar dolarlık yatırım açıkladı.

8. En yüksek temettü ödeyen şirket oldu: 2004-2011 yılları arasında paydaşlarına toplam 2.26 milyar dolar temettü ödeyerek ve son 5 yılda dolar bazında yıllık ortalama yüzde 14 temettü getirisi ile İMKB’de 1’inci şirket unvanını aldı.

Haberin Devamı