Gazete Vatan Logo

Baskılara dayanamayan Yener TRT'den istifa etti

AKP iktidarlarıyla yıldızı barışmayan TRT Genel Müdürü Yener istifa etti. Yener'in yerine RTÜK Başkanı Karaca ile Kanal 7 ABD temsilcisi Akman'ın adı geçiyor

AKP iktidarları direkt görevden alamadıkları ikinci üst düzey bürokratı da baskılarla istifaya zorladı. Diyanet işlen başkanı Mehmet Nuri Yılmaz'dan sonra TRT Genel Müdürü Yücel Yener de görevinden istifa etti. TRT tarihinin iki defa üstüste aynı göreve seçilen ilk genel müdürü unvanını elinde bulunduran Yener'in istifa haberi, hükümetin güvenoyu almasından sonra 2003 bütçesini görüşmeye başlayan TBMM'ye bomba gibi düştü. Kulislerde Yener'in istifası gerekçesi ve genel müdürlüğe kimin atanacağı merak konusu oldu. Abdullah Gül başkanlığında kurulan 58. Hükümet döneminden itibaren istifa etmesi veya görevden alınması istenen ve çeşitli yollarla baskı altına alınan Yener, 59. hükümetin güvenoyu almasından sonra istifasını Başbakanlığa gönderdi. Yener 1997'den bu yana sürdürdüğü genel müdürlükten istifasıyla ilgili bir açıklama yaptı ve kurumun "40 yıl önceki özerk yapısına kavuşturulması" için çalışmaların sürdürülmesini dilediğini belirtti.

Başkan adayları
Yücel yener'in istifasıyla boşalan TRT Genel müdürlüğü için kulislerde RTÜK Başkanı Fatih Karaca üe Kanal 7'nin Washington Temsilcisi Zahit Akman'ın isimleri geçiyor. Yasa gereği TRT Genel Müdürlüğüne atanacak isim için RTÜK'ün 3 aday belirlemesi, hükümetin bu adaylar arasından birini ataması gerekiyor. Akman ile Karaca isimleri arasında Başbakan Erdoğan'ın bir tercih yapması beklenirken, 59.Hükümetin istediği ismin RTÜK'ten çıkıp çıkmayacağı ise merak konusu. RTÜK üyeleri arasında ağırlık geçmiş döneminde DSP, ANAP ve MHP'nin tercihleriyle seçilmiş üyelerde bulunuyor. TRT'ye yeni Genel Müdürü Yücel Yener'in yakın çalışma arkadaşı ve programdan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bülent Varol yeni bir Genel Müdür atanana kadar bu göreve vekalet edecek.

Sırada AA var
AKP'nin iktidara gelmesinin ardından ilk değişiklik Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nde yaşandı. Aydın Sezgin görevinden alınarak yerine Dışişleri bakanlığından Abdurrahman Bilici atandı. Yener'in istifasıyla TRT Genel Müdürü'nü de değiştirme fırsatı yakalayan hükümet, Anadolu Ajansı Genel Müdürü'nü de değiştirmek için hazırlık yapıyor. AA Genel Müdürü Mehmet Güler'in yerine Mehmet Ocaktan'ın ismi geçiyor.

Haberin Devamı