Gazete Vatan Logo

Başbakanla görüştü ardından istifa etti

İstifasına kılıçdaroğlu'na yaptığı jest mi neden oldu?

Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla başlatılan Somali’ye yardım kampanyasında önemli rol oynayan Türk Kızılayı’nın Başkanı Küçükali’nin istifası şaşkınlık yaratırken, bazı soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Tekinali’nin istifa kararı dün duyuldu, ancak Başkan’ın Cuma günü bu kararı aldığı belirtildi. Küçükali’nin Cuma günü Başbakan Erdoğan’la Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde görüştükten sonra bu kararı aldığı da iddia edildi.

Tansiyon sorunu vardı

VATAN’ın edindiği bilgilere göre Küçükali’nin istifasında yüksek tansiyon rahatsızlığı nedeniyle ailesinin “görevi bırak” baskısı etkili oldu. Uzun süredir yüksek tansiyon hastası olan ve iş yoğunluğu nedeniyle ailesine vakit ayıramayan Küçükali’ye, başta eşi ve çocukları olmak üzere yakın çevresi görevden ayrılması için uzun süredir baskı yapıyordu.

Törende bayılmıştı

Yüksek tansiyon hastası olan Küçükali, 2008 yılında Türk Kızılayı’nın 140. Yıldönümü nedeniyle düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı törende aniden rahatsızlanmıştı. Florence Nightingale Hastanesi’ne kaldırılan Küçükali, yüksek tansiyona bağlı olarak baygınlık geçirdiği belirtilmişti.

İhaleler mi etkili oldu?

Bir başka iddia ise Küçükali’nin, Afrika’ya yardım kampanyasında toplanan milyarlarca liranın harcamaları sırasında sorun yaşandığı yönünde. Bazı ihaleler için kendisine baskı yapılmaya çalışıldığı, buna direnen Küçükali’nin zor anlar yaşadığı iddia edildi. Somali ve diğer Afrika ülkelerine gidecek, yiyecek ve içecek malzemeleri içn Kızılay büyük alımlar gerçekleştiriyordu. Acil alımlar teklif alarak sonuçlandırılıyordu.

Cuma, Başbakan’la görüşmüştü

Kızılay başkanına yakın kaynaklar ise Küçükali’nin geçtiğimiz cuma günü başbakanlık Dolmabahçe çalışma ofisinde Başbakan Erdoğan ile bir görüşme yaptığını, Küçükali’nin bu görüşmeden sonra istifa kararını vermiş olabileceğini belirtiyorlar. Kaynaklar görüşmede Somali yardımları ve yaklaşan kurban bayramı nedeniyle Kızılay’ın geliştirdiği ‘Kurbanda Kızılay modeli” adlı projesinde fikir ayrılığı yaşanmış olabileceğini iddia ediyor. Kaynaklar, kurban organizasyonlarındaki Kızılay modeli projesinden bazı yarıdım vakıflarının da bir süredir rahatsız olduklarını belirtiyor. Projeye göre, Kızılay’a kurban vekaleti verenlerin noter ve din görevlileri eşliğinde kurbanı kesiliyor, kesim işlemi CD’ye kaydoluyor ve kendisine teslim ediliyor. Bu sistem, kurban kesilmedi şüphesini ortadan kaldırıyor.

Kılıçdaroğlu jesti eleştirildi

Bazı iddialara göreyse Başkan’ın istifasında Somali’ye gidecek CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yaptığı jestin ardından aldığı eleştiriler etkili oldu. Tekin Küçükali, Başbakan Erdoğan’ın ailesiyle birlikte bu hafta gideceği Somali’yle ilgili CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na da jest yapmıştı. Kılıçdaroğlu, Somali için Dışişleri Bakanlığı’yla temasa geçmişti. Dışişleri, CHP yöneticilerine, Somali’de Türkiye’nin elçiliği olmadığını, güvenlik gerekçesiyle Kılıçdaroğlu’nun ancak Başkent Mogadişu Havaalanı’na giderek, yardımları orada teslim edebileceğini ve oradan geri dönebileceğini bildirdi. Havaalanı dışında da temaslarda bulunmak isteyen Kılıçdaroğlu’na Küçükali ise yardım sözü verdi. Küçükali, Kızılay’ın orada yeterince yeri olduğunu ve Kılıçdaroğlu ve beraberindekileri oralara götürmek için yardımcı olacaklarını CHP’lilere bildirmişti.

VEDA MESAJI YAYIMLADI

‘Rütbeler gelir geçer, aslolan gerçek hayat’


Küçükali, Türk Kızılayı’nın internet sitesinde duygusal bir veda mesajı da yayımladı. İşte veda notundan çarpıcı satırlar: “Gecemizin ve gündüzümüzün birbirine karıştığı, yoğun çalışma temposuyla zaman zaman dayanma gücümüzün sonuna kadar geldiği çok oldu. Ama her olağanüstü dönemi el ele vererek ve sevgiyle harmanlanmış sinerjiyle aşmayı bildik. Sizler olmasaydınız Genel Başkanınız olarak ben de olmazdım. Ancak artık sizlerden izin isteme vaktimin geldiğini itiraf etmek zorundayım. Yaklaşık 7 yıldır taşımaya çalıştığım Genel Başkanlık görevinin zaman zaman sağlık sorunlarına yol açabileceğini elbette ki öngörebiliyordum. Ancak özellikle son dönemlerdeki yoğun çalışma temposunun sonunda tüm vücudumun yorulduğunu ve artık dinlenme vaktinin geldiğini anladım. Takdir edersiniz ki bir baba ve dede olarak evlatlarıma ve bir eş olarak da tüm çilemi çeken eşime karşı da sorumluluklarım var ve bu anlamdaki manevi baskı da göğüsleyebileceğim noktayı çoktan aşmış durumdadır. Rütbeler gelir geçer, aslolan gerçek hayattır. Kendi adıma tüm haklarım helaldir, lütfen tüm haklarınızı helal ediniz. Kalbinizin elleri hep iyiliğe uzansın, iyilik kandilleriniz hiç sönmesin.”

Köşk’e konserve ve kavurmayla çıkmıştı

Küçükali, görev süresi boyunca renkli projelere de imza attı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, geçtiğimiz yıl Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabulü, renkli görüntülere sahne olmuştu. 2008 yılında Kızılay’a 260 liralık kurban bağışında bulunan Gül’e, heyet tarafından içerisinde et kavurması bulunan 800 gramlık konserve verilmişti.

GENEL SEKRETER KOMİT

‘Cumadan beri telefonu kapalı’


Türk Kızılayı Genel Sekreteri Muzaffer Komit, istifa kararını kendisinin de dün sabah öğrendiğini, daha önce buna ilişkin bir bilgisi olmadığını belirtti. “Bu sabah (dün) Sayın Küçükali’nin sağlık nedeniyle istifa kararını öğrendik, üzüldük. Bizim için de sürpriz oldu. Ama elimizden gelen bir şey yok. O kendi takdiridir” dedi. Komit, Küçükali’nin görevi bırakacağına dair bugüne kadar bir bilgisi olmadığını vurgulayarak, “Ayrılacağına dair hiçbir sinyal vermemişti. Sayın Küçükali’nin telefonları Cuma gününden bu yana kapalı, kendisine ulaşılamıyor. Kararını Cuma günü vermiş olma ihtimali büyük. Çünkü, 12 Ağustos tarihli Genel Sekreterlik makamına yazılan bir istifa dilekçesi var. O günden beri, kendisine ulaşılamıyor. O dilekçe, bana ilk defa bugün sabah tebliğ edildi” diye konuştu.

Haberin Devamı