Gazete Vatan Logo

Başbakanın mazot sözü Unakıtan'a takıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğa'ın 18 Ocak'ta çiftçilere verdiği mazot ve gübrede vergi indirimi sözü, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a takıldı

Bakan Unakıtan, gübre ve mazottaki vergi indiriminin, devlete toplam 807 milyon YTL'lik yük getireceğini belirterek, kaynak yetersizliği dolayısıyla bu indirimin söz konusu olmayacağını bildirdi.

Başbakan Erdoğan'ın, 18 Ocak Büyük Anadolu Otel'de 10 bin çiftçi ve tarım gönüllüleri ile buluşmasında çiftçilere verdiği mazot ve gübre indirimi müjdesi Unakıtan'a takıldı. Erdoğan'ın 18 Ocak'ta çiftçilere, 2004 yılında dünya petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışa bağlı olarak mazot ve gübre fiyatlarında da aşırı artışlar olduğunu ve gübrede yüzde 40, mazotta yüzde 33'lük bu artışların üretimde sıkıntılara neden olduğunu belirterek, "Maliyetleri artıran karlılığı düşüren bu durum karşısında hükümetimiz gübrede ve mazotta destekleme yapılmasına karar vermiştir. Bu konuyla ilgili uygulama esasları en kısa zamanda kesinleşecek ve kamuoyuna açıklanacaktır" müjdesini vermişti. Başbakan Erdoğan'ın çiftçilere verdiği bu sözün üzerinden 3 ay geçmesine rağmen, mazot ve gübrede herhangi bir vergi indirimi olmadı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın mazot ve gübrede vergi indiriminin yapılmasının diğer vergilere olumsuz olarak yansıyacağı gerekçesiyle bu sene için söz konusu indirimlerin askıya alınmasını istedi. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na, 2005 yılı bütçesinden tarımsal desteklemeler için tahsis edilen kaynağın 3 milyar 462 milyar YTL olduğunu hatırlatarak, "Yapılan hesaplamalarda kimyevi gübrede KDV indimi için 175 milyon YTL ve tarımda kullanılan mazotta ÖTV indiriminin 632 milyon YTL olmak üzere, devlete getireceği toplam yükün 807 milyar YTL olacağı hesaplandı. Bunun için gerekli kaynağımız yoktur" diyerek mazot ve gübre indirimi reddetti.

Başbakan Erdoğan, çiftçilerle buluşmasında Doğrudan Gelir Desteği'nin toprağa değil üreticiye, ürüne verilecek şekilde düzenleneceğini, tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarının faizlerinin silineceğini, hayvancılık, sertifikalı tohumluk ve fidan desteğinin artırılacağını, bitki hastalık ve zararlarına karşı alternatif ürün desteği getirileceğini, prim destek fiyatlarının artırılacağını ve gübre ve mazotta vergi indirimine gidileceği yönünde müjdeler vermişti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkileri, Başbakan Erdoğan'ın verdiği müjdeler, gübre ve mazot dışındakilerin hepsinin gerçekleştiği, ancak mazot ve gübredeki vergi indirimi için bütçeden kaynak temin edilemediğini açıkladı. Tarım Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'nın kaynak yetersizliği nedeniyle reddettiği mazot ve gübrede vergi indirimi dışında Erdoğan'ın çiftçilere verdiği tüm müjdelerin bir bir gerçekleştirildiği kaydedildi.

Haberin Devamı