Gazete Vatan Logo

Başbakan'ın yatırım çağrısı!

‘İngiliz bakan bile Türk malı kullanıyor, gelin siz de yatırım yapın!..’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık’ta yemekte buluştuğu Avrupa Sanayicileri Yuvarlak Masa (ERT) üyelerine “Türkiye’ye yatırım yapın” dedi. Erdoğan, yemekte yaptığı konuşmada, 1 trilyon euroluk cirosu ile 6.5 milyon kişiye istihdam sağlayan ERT’in içinde Türkiye’den de üyelerin bulunmasının kendileri için memnuniyet kaynağı olduğunu söyledi. AB ülkelerinin Türkiye’nin dış ticaretindeki ağırlığının devam ettiğini ifade eden Erdoğan, geçen yıl Türkiye’nin 102 milyar dolarlık ihracatının 47 milyar dolarlık bölümünün; 141 milyar dolarlık ithalatın da 57 milyar dolarlık bölümünün AB üyesi ülkelerle gerçekleştiğini anlattı. Erdoğan, geçenlerde yaşadığı bir olayı da şöyle paylaştı:

Türk malı kullanan İngiliz bakan

“Geçtiğimiz hafta İngiltere’ye bir ziyaretimiz oldu. Orada başta Başbakan Brown olmak üzere ikili temaslarda bulunmuş ve Türkiye-İngiltere iş forumuna katılmıştık. Forumda İngiltere Adalet Bakanı Sayın Strawenterasan bir ifade kullandı ve ’Ben evimde Türk malı çamaşır makinesi kullanıyorum. Türk ürünlerinin müşterisi olduğumu belirtemek isterim’ dedi. Bir İngiliz dostumuzun evinde Türk malı ürünler kullanması elbette bizi ziyadesiyle memnun etti. Türk markalarının varlığını daha çok hissettirmeleri, başarılarıyla anılmaları Türkiye’nin son dönemde küresel ölçekte artan etkinliğinin bir tezahürüdür.”

Anayasa paketi biraz artabilir...

Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin şu sıralar AB süreci açısından büyük ehemmiyet arzeden bir süreçte olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Toplam 26 maddeden oluşan anayasa değişikliği paketimizle birlikte -belki biraz daha artabilir bu madde sayıları- ülkemizin yeni şartlarına uyum sağlayacak, milletimizin talep ve beklentilerini yerine getirecek AB sürecimizi de ileriye taşıyacak bir sürecin içindeyiz. Bütün gayemiz demokrasi, temel hak ve özgürlük konusunda, bağımsız ve tarafsız bir yargı konusunda ülkemizi çağdaş standartlara kavuşturacak düzenlemeleri gerçekleştirmektir. Biz koşulsuz bir demokrasi, koşulsuz bir insan hakları, ’ama’sı, ’eğer’i olmayan bir özgürlük anlayışını benimsiyor, ülkemizin de bu anlayışla AB üyeliğine ulaşacağına inanıyoruz.”

Hızla değişen Türkiye

Hızla değişen şartların, beraberinde toplumdaki tüketim alışkanlıklarında da önemli değişiklikler meydana getirdiğini ifade eden Erdoğan, birkaç örnek verirken şunları söyledi:

“2002 sonunda 23 milyon cep telefonu abonesi mevcutken bugün 63 milyon civarındadır. 2002’de 4 milyon olan internet kullanıcısı sayısı da bugün 30 milyona ulaştı. Yine 2002’de 16 milyon kredi kartı kullanımdayken, bugün bu sayı, her ne kadar memnun değilsem de 45 milyona ulaştı. Gördüğünüz gibi karşımızda hızla değişen bir Türkiye mevcut. Değişen Türkiye aynı zamanda hem ekonomik, hem de siyasi açıdan bölgesel bir güç adeta bir çekim merkezi haline geliyor. Bugün bir çok uluslararası şirket İstanbul’u bölgesel üs olarak kullanıyor. Örneğin Coca Cola Türkiye’deki ofisinden 94 ülkeyi, Microsoft 80 ülkeyi, General Electric sağlıkta 80 ülkeyi, İntel de 67 ülkeyi İstanbul’dan yönetiyor.”

Yabancı yatırımcılara çağrı

Erdoğan, Türkiye’nin tarihi ve konumu nedeniyle hem Avrupalı, hem Orta Doğulu, hem Orta Asyalı, bunun yanında Kafkasları da kapsayacak şekilde çeşitli kültürlerle kesişmiş, kaynaşmış ve kolayca iletişim kurabildiğini belirterek, “Böyle imkanları ve fırsatları olan bir ülkede yatırım yapmanız, her türlü kolaylığın tarafımızca da sağlanacağını bilmenizi özellikle istiyorum, çok çok büyük faydalar getirecektir” dedi.

Kimler katıldı?

BAŞBAKANLIK Konutu’ndaki yemekli toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli, ERT ile Volvo’nun Yönetim Kurulu Başkanı Leif Johansson, Astra Zeneca Yönetim Kurulu Başkanı David Brennan, Siemens Yönetim Kurulu Başkanı Peter Lescher, ERT Genel Sekreteri Wim Philippa, OMV Yönetim Kurulu Başkanı Wolfgang Ruttenstorfer, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, ERT Türkiye Genişleme İş Konseyi Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ile Vodafone Dış İlişkiler Direktörü Matthew Kirk katıldı.

Haberin Devamı