Gazete Vatan Logo

Başbakan'ın o teklifine TSK'dan onay!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, St. Petersburg'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ortak düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Teşkilatı'na girmek istediğini yeniden dile getirmesinin ardından dikkatler Türkiye'nin bu konuda attığı adımlara çevrildi. 26 Nisan'da imzalanan Türkiye ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) arasında kurumsal işbirliğini sağlayacak "diyalog ortaklığı" anlaşması, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda geçtiğimiz 30 Ekim'de kabul edildi. Muhtıra, diyalog ortağı Türkiye ile Şanghay İşbirliği Örgütü arasında, başta bölgesel güvenlik, terörle mücadele, uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suçların önlenmesi ile ekonomik ve kültürel alanlar olmak üzere çeşitli konularda işbirliğinin geliştirilmesini öngörüyor. Muhtıranın önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından Şanghay Beşlisi ile işbirliği ilk defa hayata geçmiş olacak. Şanghay Beşlisi'nin AB'ye alternatif olacağı iddia ediliyor.

"Türkiye Cumhuriyetine Şanghay İşbirliği Örgütünün Diyalog Ortağı Statüsü Tanınmasına İlişkin Muhtıranın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı", geçtiğimiz 30 Ekim'de, TBMM Dışişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Türkiye Cumhuriyeti'ne Şanhay İşbirliği Örgütünün Diyalog Ortağı Statüsü Tanınmasına İlişkin Muhtıra, 26 Nisan 2013 tarihinde Almatı'da imzalanmıştı. Çin, Rusya, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan tarafından 1996'da kurulan ŞİÖ’ye Özbekistan da 2001’de katılmıştı. ABD’nin Orta Asya bölgesinde giderek artırdığı etkisini dengelemek amacıyla oluşturulan örgüt, daha çok güvenlik alanında işbriliği yapmayı öngörüyor.Türkiye'nin ŞİÖ ile diyalog ortaklığı kurması 2012'de yapılan Pekin Zirvesi sırasında kararlaştırılmıştı.

İLİŞKİLERİMİZİN GELİŞTİRİLMESİNİ HEDEFLİYORUZ

Muhtıranın gerekçesinde, "Asya'da barış, istikrar ve kalkınmanın sağlanması bakımından önemli bir örgüt olarak değerlendirdiğimiz Şanghay İşbirliği Örgütü ile ilişkilerimizin kapsamlı bir şekilde geliştirilmesi hedeflenmektedi" denildi. İşbirliğinin uygulanmasını sağlamak amasıyla örgüte üye devletlerle düzenli olarak temaslar sürdürülecek. Muhtırada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Şahnay İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Dmitry Mezentsey'in imzası bulunuyor. İmza törenini tarihi bir an olarak değerlendiren Bakan Davutoğlu, ortak kader beyanı ile tarafların el ele ve omuz omuza yürüyeceği uzun bir yolun başlangıcında olduklarını dile getirmişti.

TSK DA SICAK BAKIYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yaptığı "Şanghay Beşlisi'' teklifine, TSK da sıcak bakıyor. TSK'nın yayın organı Silahlı Kuvvetler Dergisi'nde, Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne(ŞİÖ) daimi üye olmasının Atatürk'ün çizdiği vizyona uygun olacağı vurgulanarak, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün geleceğin küresel gücü olacağı belirtilmişti. Dergide, şöyle denilmişti:

"Türkiye; Şanghay İşbirliği Örgütü'ne komşu, Orta Asya enerji kaynakları için bir koridor ve birliğin Batı'ya açıldığı noktada bir ülke olarak birliğin atacağı tüm adımlardan doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenecektir. Türkiye’nin tarihi, kültürel ve ekonomik bağlarının olduğu, etki ve ilgi alanını içinde bulunduran bu birliğe Diyalog Ülkesi olarak dahil olması önemli bir adım olarak görülmektedir. Bununla birlikte, ilerleyen dönemde daimi üye olabilmek maksadıyla girişimlere devam edilmesinin Atatürk'ün çizdiği vizyona uygun olacağı değerlendirilmektedir. Şanghay İşbirliği Örgütü, sahip olduğu büyük coğrafya, nüfus, askeri güç, ekonomik güç, nükleer güç ve enerji kaynakları ile günümüzün önemli, geleceğin ise küresel bir gücü olarak karşımıza çıkabileceği öngörülmektedir. Şu an askerİ bir yapısı bulunmayan ŞİÖ'nün NATO benzeri bir yapıya geçmesi durumunda dünya üzerindeki en kalabalık askeri ve nükleer güç olması kaçınılmazdır. Sahip olduğu enerji kaynakları ile de dünya enerji piyasasına yön verebilecek bir güç olacaktır. Genişleme sürecini tamamlayıp gözlemci statüsündeki ülkeleri de bünyesine katması durumunda her alanda eşsiz bir küresel güce dönüşeceği düşünülmektedir."

Haberin Devamı