Gazete Vatan Logo

Başbakan’ın dediği olacak

Teklifle Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu’nun yapısı ve işleyişinde de önemli değişiklikler yapılıyor. Halen MİT Müsteşarı’nın Başkanlığında çalışan Kurul, üç ayda bir, MGK Genel Sekreteri , Genelkurmay İstihbarat Başkanı, bakanlıkların müsteşarları, kurum ve kuruluşların yetkili amirleri, MİT’in ilgili başkanları ile MİT Müsteşarının çağıracağı diğer kamu görevlilerinin katılımıyla toplanıyor. Teklifle Kurul’un başkanı artık Başbakan olacak. MGK ve Genelkurmay temsilcilerinin kurulda yer alacaklarına ilişkin düzenleme de çıkarılıyor. Kurul’a kimlerin katılacağına Başbakan karar verecek. Başbakan uygun görmediği takdirde Emniyet, Genelkurmay ve MGK temsilcileri toplantıya alınmayacak. Teklifle Kurul’un aldığı kararların “bağlayıcı” olduğu da hüküm altına alınıyor. Kararları bağlayıcı olan Kurul’un görev ve yetkileri de değiştiriliyor. Kurul “Bakanlıklar ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yükümlülüklerinin yerine getirilmesiyle ilgili koordinasyonu sağlamak, istihbarat çalışmalarının yöneltilmesinde temel görüşleri oluşturmak ve uygulamayı belirlemekle” yetkili olacak.

Bilgi alma yetkisi kanun dinlemiyor

Teklifteki “Kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, bankalar, finans kuruluşları, diğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilir, bunlara ait arşivlerden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim alt yapısından yararlanabilir ve bunlarla irtibat kurabilir” hükmünün MİT’e kişisel verilere ve dinleme kayıtlarına sınırsızca ulaşma yetkisi veriyor. Teklifte hiçbir kurumun MİT’in bilgi, belge talebinden kaçınamaması için “Bu kapsamda talepte bulunulanlar, kendi mevzuatlarındaki hükümleri gerekçe göstermek suretiyle talebin yerine getirilmesinden kaçınamazlar” hükmü yer alıyor. Buna göre MİT, Emniyet, jandarma ve Genelkurmay da dahil bütün kurumlardaki bilgi, belge ve arşivlere ulaşacak.

Molotofçu personele koruma

Teklife göre Milli İstihbarat Teşkilatı “Yabancıların ülkeye giriş ve çıkış ile vize, ikamet, çalışma izni ve sınır dışı edilmesi gibi konularda, ilgili kurum ve kuruluşlardan talepte” bulunabilecek. Böylece MİT, Türkiye’deki yabancılara ilişkin her türlü tasarrufta yetki sahibi olabilecek.

Sorumlu olmayacaklar

Teklife göre “MİT’in görev ve faaliyetlerine yardımcı olanlar veya istihbarat hizmetlerinde istifade edilenler, kamu görevlisi olup olmadıklarına bakılmaksızın, görev, faaliyet ve yardımları sebebiyle sorumlu tutulamayacak.” Buna göre yasadışı örgütlere sızarak kimliklerini gizlemek için bu örgütlerin bazı faaliyetlerine katılan MİT mensupları ya da MİT’çilerin kullandığı muhbirler faaliyetlerinden dolayı sorumlu olmayacak. Bu düzenlemenin PKK içine sızarak kimliğini gizlemek için örgütün eylemlerine katılarak molotof kokteyli atan MİT mensuplarını da kurtarabileceği ifade edildi.

Haberin Devamı