Gazete Vatan Logo

Başbakan'ın 'insani mola'sı patronları endişelendirdi

TÜSİAD Genel Kurulu'ndan notlar...

Başbakan salona girdi, yerine geçti. Mustafa Koç ve Ümit Boyner’in konuşmalarını dinledi. Ardından söz Feyyaz Berker ile en genç üye Hacı Sabancı’ya verildiğinde, aniden yerinden kalkıp, salondan çıktı. Patronlar ilk anda duruma bir anlam veremediler ve endişelendiler. Ancak Başbakan’ın ekibindekiler “Bir sorun yok, tamamen insani bir sebep” dedi. Başbakan’ın lavaboya gittiğini anlayan işadamları rahat bir nefes aldı.

* TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, YİK Başkanı Mustafa Koç ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan; Başbakan Erdoğan’ı Ceylan Otel’in kırmızı halı serili kapısında karşıladı. Erdoğan’a kızı Sümeyye Erdoğan eşlik etti.

* Gazetecilerin Başbakan’ın oturduğu protokole geçişini önlemek için oturma düzeni değiştirildi. Salonun genelde boş olan iki tarafına da sandalye konulurak üyeler oturtuldu.

* Başbakan Erdoğan, konuşmasını yapmak üzere anons edildiğinde salonda yoktu. Erdoğan, ekibindekilerin söylemiyle “insani” bir nedenden dolayı salondan kısa süreliğine ayrıldı. Geri geldiğinde ise kürsüye çıkarken tökezledi.

Koç ve Dinçkök onursal başkan

* Başbakan konuşmasını bitirdikten sonra salondan ayrıldı. Ancak Başbakan çıkana kadar salondan üyeler dahil kimse dışarı çıkarılmadı.

* YİK Başkanı Erkut Yücaoğlu oldu. YİK’te 4. Başkan Yardımcısı Cem Duna seçildi.

* Genel kurulda, yönetim kurulu üyeliğinden YİK Başkanlığı’na 14 yıldır görev alan Mustafa Koç, TÜSİAD Onursal Başkanı seçildi. Rahmi Koç, bununla ilgili önerge sunulurken söz aldı ve “Bir taşla iki kuş vuralım. Biz de Başkanlar Konseyi’nde Ömer Dinçkök’ün Şeref Başkanı olmasını önerme kararı aldık” dedi. Bunun üzerine iki isim de oylanarak onursal başkan seçildi.

* Koç ve Dinçkök ile birlikte TÜSİAD onursal başkan sayısı 6’ya çıktı. Rahmi Koç, Bülent Eczacıbaşı, Muharrem Kayhan ve Feyyaz Berker de bu ünvana sahip.

* Feyyaz Berker de Başbakan’a ameliyat olan Nihat Gökyiğit’in telefonunu vererek, “Sesinizi duyarsa memnun olur” dedi. Başbakan da mutlaka arayacağını ifade etti.

Anayasa çalışması 22 Mart’ta açıklanacak

ÜMİT Boyner, yeni anayasa çalışmalarının sonuçlarını 22 Mart 2011’de açıklayacaklarını bildirdi. Anayasa konusunu 5 ana başlık üzerinden tartıştıklarını, çalışmanın 25 kişilik akademisyen ve kanaat önderlerinden oluşan bir grup tarafından yürütüldüğünü anlatan Boyner, ana başlıkların anayasanın yapılma yöntemi, 21. yüzyılda yeni anayasada bulunması gereken temel ilke ve kurumlar, kimlikler, din ve vicdan özgürlüğü ile kuvvetler ayrılığı olduğunu ifade etti. Boyner, “Toplumu bölme potansiyeli olan bu başlıkların, birer birleştiren haline gelecek şekilde formüle edilerek Türkiye’nin yeni anayasasının özünü oluşturması gerek. Bu çalışmadan bir yeni anayasa metni çıkarmayacağız. Amacımız, farklı görüşleri ortaya koyarak, kamuoyunda duyarlılık yaratmaktır” dedi.

Boyner, 40. yıl etkinlikleri hakkında da şu bilgileri verdi: ”22 Mart’taki yemekte 30 yılı aşan üyelere plaket vereceğiz. 23 Mart’ta İspanya’nın eski Başbakanı Felipe Gonzales’in katılacağı “AB Perspektifinde Devlet ve Kimlik” semineri düzenleyeceğiz. 6-7 Ekim’de George Friedman ile kurguladığımız fütüristik senaryolarla Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada yeni perspektifinin nasıl gelişebileceğini tartışacağız. Etkinliklerimiz, Ankara’da 8 Aralık’ta Cumhurbaşkanımızın davetli olduğu YİK toplantısıyla sona erecek.”



YİK Başkanlığı görevini Erkut Yücaoğlu’na devreden Mustafa Koç’a teşekkür plaketini Ümit Boyner ve Başbakan Erdoğan ile birlikte verdi.

PATRONLARIN BÜTÇESİ 283 BİN LİRA FAZLA VERDİ

* TÜSİAD’ın 2010 bütçesi 283 bin lira fazla verdi. Geçen yıl 11 milyon 79 bin lira gelir hedeflenen bütçede gerçekleşme 11 milyon 375 bin lira oldu. 10 milyon 879 bin lira olarak hedeflenen giderler ise 11 milyon 92 bin lira olarak gerçekleşti.

* 2011 bütçesinde gelir-gider 13 milyon 320 bin lira olarak planlandı. Bunun yüzde 27’lik bölümü derneğin 40. yılı için yapılacak tanıtım ve araştırma faaliyetlerine harcanacak.

* İki yıldır aidatları arttırmayan TÜSİAD bu yıl yüzde 12.8 artış yaptı. 19 bin 500 TL olan aidat 22 bin lira oldu. 6 kademede belirlenen aidatlar Ocak 2012’ye gelindiğinde 25 bin liraya çıkıyor.

BERKER: BUNDAN SONRA KADINLAR BAŞKAN OLSUN

Kurucu Başkan Feyyaz Berker ve 24 yaşındaki en genç üye Hacı Sabancı birlikte kürsüye çıktılar. Berker, Sabancı’ya Vehbi Koç, Nejat Eczacıbaşı ve Sakıp Sabancı’nın hayatlarını anlatan kitaplarla TÜSİAD tüzüğü verdi. Berker, TÜSİAD’a kadın başkan seçmenin ne kadar doğru olduğunu bir kez daha anladığını belirterek, “Bundan sonra da kadınlar başkan olsun diyorum” dedi. Heyecanlı olduğu için konuşmasını kağıttan okuyan Hacı Sabancı ise “Bir çaylak olarak sizlerin önünde konuşmak üniversite sınavına girmekten daha zor. 40 yıldır olduğu gibi gördüğümüzü, doğru bildiğimizi paylaşacağız. Ancak böyle davranırsak benim neslim de bayrağı devralmaya hak kazanacak, kurucuların eşsiz vizyonun ve yürekliliğine layık olmayı başaracak” dedi.

SEZEN AKSU TASARIMI ‘UĞURLU EL’İ TAKTI



Güler Sabancı, Sezen Aksu tasarımı olan “Uğurlu El” broşuyla dikkat çekti.

‘Genel seçimler reform yeteneğini sınırlayabilir’

TÜSİAD’ın raporunda, Türkiye’nin büyümenin dış tasarrufa bağlı yapısı ve kamu maliyesinde 2007-2008 döneminde başlayan zayıflama nedeniyle içinde bulunduğu ülke grubuna göre mali hareket alanının dar olduğu belirtilerek, genel seçimlerin Türkiye’nin bu yıl içinde reform yapabilme yeteneğini sınırlayabilecek bir unsur olabileceğine işaret edildi.

Haberin Devamı