Gazete Vatan Logo

Başbakan’ı dinledik, Porsche almadık

Otomotivde yaşanan ÖTV artışı, Porsche’nin satışlarını düşürdü

Lüks otomobil markası geçen ay sadece 19 adet araç satabildi. Porsche’nin Ekim ayı performansı Başbakan Erdoğan’ın ÖTV zammı sonrası vatandaşa verdiği tavsiyeyi akıllara getirdi: Türkiye’nin cari açık sorunu var. Kalkıp da Porsche kullanacağına gel Fiat kullan, Volkswagen kullan.

Türk halkı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘tasarruf’ tavsiyesine uydu, 100 ile 300 bin euro arasında değişen fiyatlara sahip Porsche yerine Fiat ve Volkswagen (VW) marka otomobil satın almayı tercih etti. 2.0 litre üzeri araçlarda ÖTV’nin yüzde 84’ten yüzde 130’a yükseltilmesi sonrasında Porsche satışları tepetaklak oldu. Porsche, Ekim’de bu yılın en kötü performansını sergiledi ve sadece 19 adet araç sattı. Lüks Alman otomobil markasının satışları Eylül’e göre yüzde 85 geriledi. Satışlar bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 95 ile daha sert düşüş gösterdi.

Fiat ve Volkswagen’in satışları ise Ekim’de bir önceki aya göre arttı. Eylül’de 3 bin 662 adetlik satış gerçekleştiren Fiat, bu rakamı Ekim’de 3 bin 942 adede yükseltti. VW’nin satışları da 4 bin 300 adetten 4 bin 799’a çıktı. Ekim’de Porsche’nin kan kaybetmesi, Fiat ve VW’nin büyümesi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Ekim tarihindeki AK Parti’nin 18. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmayı akıllara getirdi... Kızılcıhamam’daki toplantıda otomotiv ile içki ve sigaraya gelen ÖTV artışlarını değerlendiren Başbakan Erdoğan, tüketicilere tavsiyede bulunmuştu. Türkiye’nin cari açık sorunu olduğunun altını çizen Erdoğan, “Sigarayı içmezsin olur biter. Alkolü biraz daha az tüketirsin olur biter. Kalkıp da Porsche kullanacağına gel Fiat kullan, Volkswagen kullan” demişti.

BMW satışları % 91 arttı

ÖTV artışıyla lükslerin satışlarının tepetaklak olması beklenirken, yapılan kampanyalar sayesinde birçok marka beklentilerin üzerinde performans gösterdi. 3 ve 5 Serisi modellerinde kampanya düzenleyen BMW, geçen ay 1.537 adetlik satışa ulaştı. Bu rakam Eylül’de 803’tü. Land Rover da Ekim’de yüzde 46 oranında büyümeyi başardı. Marka, 266 adet araç sattı. Müşterilerine ‘ÖTV bizden’ fırsatı sunan Infini satışlarını katladı. Jaguar, Volvo gibi lüks markalar da Ekim’de bir önceki aya göre daha yüksek satış gerçekleştirdi. Mercedes ve Audi’nin satışları ÖTV artışı sonrası geriledi.

100 bin TL zam

13 Ekim’de yapılan ÖTV artışıyla 160 bin eurodan (400 bin TL) başlayan fiyatlarla satılan Porsche Panamera Dizel’in fiyatı yüzde 25 artışla 200 bin euroya (500 bin TL) yükseldi.

Oto satışları ÖTV artışına rağmen Ekim’de beklentileri aştı

Otomotiv satışları, Özel Tüketim Vergisi’ndeki (ÖTV) artışa rağmen Ekim’de sürpriz yaptı ve beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin (ODD) verilerine göre, geçen ay binek oto ve hafif ticari araç satışları Eylül’e oranla yüzde 14 artış göstererek, 68 bin 454 adet oldu. Sektör yetkilileri Ekim’de toplam pazarın 62-64 bin adetler düzeyinde çıkmasını bekliyordu. 1.6 lt’nin üzerindeki araçların vergisinin yükselmesine karşın satışların yüksek çıkmasında lüks markaların ‘ÖTV bizden’ kampanyaları etkili oldu. Ancak Ekim’de binek oto ve hafif ticari araç pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6.74 küçüldü.

Pazardaki hareketlilik nedeniyle binek otodaki daralma yüzde 0.73’le sınırlı kaldı. Ekim’de 47 bin 508 adet binek oto satıldı. Hafif ticari araçta ÖTV oranının yüzde 10’dan 15’e çıkması satışların 2010’a göre yüzde 18 düşmesine neden oldu. Ekim’de ticari araç pazarı 20 bin 946 adede geriledi.

Otomotiv pazarının ilk 10 aylık performansı ise yüzleri güldürdü. Ocak-Ekim döneminde binek otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 24.53 artışla 670 bin 682 adede yükseldi. 10 aylık dönemde otomobil satışları yüzde 27.58 büyümeyle 459 bin 611 adet, hafif ticari araç satışları da yüzde 18.37’lik artışla 459 bin 611 adede ulaştı.

Haberin Devamı