Gazete Vatan Logo

Başbakan Davutoğlu şeffaflık paketini açıkladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu şeffaflık paketini açıklıyor. Pakette yer alan en dikkat çekici madde Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin il başkanlarının bile TBMM'ye mal bildiriminde bulunması zorunluluğu... Mal bildiriminin yenilenme süresi de 5 yıldan 2 yıla inecek.

İşte Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları...

Yokuslluğa karşı büyük mücadele verdik. 2001'de Başbakanlık önünde yazar kasa atılan dönemden çok uzaktayız. Yolsuzlukla ilgili büyük mücadele verdik. Hesap verilebilir bir bütçe yaptık. Açıkladığımız paketler birbirinin bütünüdür. Hiçbir açıklamamız konjonktürel değildir. 12 yılda kamu yönetiminin şefaflığı konusunda büyük adımlar attık.
12 yıl içinde kamu kontrol kanunu çıkardık. Mali saydamlığı sağladık.
Bilgi edinme hakkı sağladık. Bugün her bir vatandaşımız bunu talep etmektedir. 1990'lı yıllarda devlet sırrı denilerek saklanan bilgiler bugün açıklanmaktadır.
Özgür bir basın için Avrupa'nın da takdir ettiği bir yasa çıkardık. Sayıştay kanununu çıkardık.
Kamu görevlileri etik kurulu oluşturuldu. İhalelerde kamu ihale kanunu çıkardık. Daha önce kapalı kapılar ardında yapılan ihaleler bugün TV'lerde canlı yayınlanıyor.
Kaçakçılık için kaçakçılıkla mücadele kanunu biz çıkardık.
Dernekler ve vakıflarla ilgili yasayı biz çıkardık. Bankacılık kanunu çıkardık.
Yolsuzlukla mücadele için şahsa verilen cezayı biz çıkardık. Elektronik ortamda sosyal sigortalar kanunu çıkarıldı. Yabancı yatırımcıların önü açıldı.
Kamu denetçiliği kurumuyla dünyada sadece demokratik ülkelerde olan bir kurumu vatandaşımızın hizmetine soktuk. Her konuda vatandaşımızın hesap sorma hakkı var.
Bu yasal düzenlemelere ek olarak e-devlet uygulamaları, vatandaş şikayetlerini izleyen BİMER kuruldu. Her şeyin kamuoyu önünde şeffafça sorgulanabildiği bir düzen hazırladık. Türkiye'de saydamlığın arttırılması stratejisini ortaya koyduk.
BM rüşveti suç sayma anlaşmasını imzaladık. Şeffaflık bir zihniyet meselesidir. G20 ülkeleri içerisinde ekonomimiz örnek gösterildi.
1990'larda dünya ülkelerinin ekonomileri büyürken Türkiye'ninki küçüldü. şimdi de ülkelerin ekonomileri küçülürken Türkiye'nin ekonomisi büyüdü.
Toplumun bize verdiği emaneti koruyacağız.
İŞTE PAKETTE YER ALAN DETAYLAR:
*Siyasi partilerin ve seçim kampanyalarının şeffaflığıyla ilgili kanunlarda değişiklik yapılacak.

*Milletvekilliği için nakdi yardımlar hesaba yatırılacak. Siyasi partilere bağışlar elektronik ortamda ilan edilecek.

*Siyasi partiler aldığı yardımları nereden aldığını ve nereye kullandığını seçim sonrasında ilan edecek.
* Mal bildiriminde bulunulacak. Genel merkez çalışanları, İl, ilçe başkanları, ulusal, bölge yayın yapan müdürler.
*Mal bildirimleri de şeffaf olacak.
*Mal bildirimi süresi 5 yıldan 2 yıla inecek, kamu görevi yürütenler mal bildiriminde bulunacak.
*Üst görevlerden ayrılan kamu görevlileri müşavirlik, iş takipçiliği yapamayacak.
*İhbarda bulunan kamu görevlileri, ihbarın doğru çıkması durumunda ödüllendirilecek
*İmar planlarının yapım süreci saydam hale getirilecek, hızlı yapılması sağlanacak, değer artışından belediye pay alacak.
* İmar değişiklikleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın internet sayfasından görülebilecek, muhtarlıkta ilan edilecek.
"BU TARZ İMAR DEĞİŞİKLİĞİNE İZİN VERİLMEYECEK"
* Plan değişikliği tarihi kültürel nedenlere bağlı olacak. Bundan da belediyeler pay alacak. Orada bir plan değişikliği varsa oradaki herkes faydalanılacak. İmar değişikliğinden kaynaklanan rant mutlaka kamuya dönecek şekilde düzenlenecek.

- Tarihi silüete ve doğal çevreye zarar veren imar değişikliğine izin verilmeyecek. Kapalı kapılar ardında ihaleler geride kaldı. Bu getirdiğimiz kurallar inşaat sektörüne sekte vurmaycak. Kurallar belli olduğu .için her şey daha kolay olacak.
- Kamulaştırma konusunda bir değişiklik yok. İstanbul bize tarihin emanetidir. İstanbul dünyada tektir. Hem kadim bir şehir hem de büyük bir metropol olan tek şehirdir. İstanbul'dan daha büyük bir hazinesi yoktur. Türkiye'nin. O yüzden ona gözümüz gibi bakıyoruz. Yolsuzlukla ile ilgili bilgi veren herkesi koruyacağız. Yeter ki iftira olmasın.
"MİLLETVEKİLLERİNE AYRICALIK GETİRİLMEYECEK"

Milletin vekili olmak bir emanettir. Sadece bize oy verenlerin değil milletin izzetin, şerefini korumak sizin omuzlarınızdadır. Milletvekilliği kanununda özlük hakları ile ilgili hiçbir ayrıcalık getirilmeyecek.
Kentsel dönüşüm için pay ikiye ayrılacak. Biri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşümü için diğeri ise belediyelerin kentsel dönüşüm için yaptığı çalışmalar için gelir alanı oluşturulacak. Şimdiye kadar yaptığımız bizim iktidarlarımız dönemideki bir çok düzenleme bu kapıları kapatmıştı ama hala şeffaflık yönünde eksiklikler varsa bunun giderilmesi için her türlü gayreti sarfedeceğiz. Çevre Şehircilik, TOKİ bir imar planı yaparsa Belediye bundan yine pay alacak. Değer artış uygulaması bugünden itibaren geçerli olacaktır.
DEĞER ARTIŞLARI BUGÜNDEN İTİBAREN GEÇERLİ
Kanun Meclis'e gidene kadar birileri bundan faydalanmak isteyebilir bu değer artışlar o sebeple bugünden itibaren geçerlidir. Bu bir aylık sürede herhangi bir insiyatif kullanarak bu dönemde bir belirsizlik sözkonusu olmayacak. Türkiye'nin en sürükleyici sektörlerinden biri İnşaat sektörüdür. Bunun gelişmesi ekonomik kalkınma için, istihdam için çok önemlidir. Bu kurallar olumsuz etki yapmayacaktır. İnşaat sektörümüz bütün bu planlarla ilgili çalışmalardan olumlu etkilenecek, sektörün gelişmesi kurallara bağlı olması da çok büyük bir imkan sağlayacak. Bu çerçevede hem ekonomik aktiviteler artacak herkes ne ile karşılaşacağını bilecek bir arsanın arazinin imar planına dönüşmesi vatandaşlarımız kendi hukuklarını bilecek, ihtiyaçlar baştan belirlenmiş olacak. Mekanizmalar daha netleştirilip her şeyi her aşamada şeffaflığı sağlayıp örnek teşkil edecek bir yasal ve uygulama çerçevesi sağlayacağız.

Haberin Devamı